Main Content

HC LEV Poprad: A mužstvo, realizačný tím, štadión a ciele projektu

pondelok, 12. september 2011 18:59 | Autor: Jakub Vaverka

HC LEV Poprad: A mužstvo, realizačný tím, štadión a ciele projektu
HC LEV Poprad: A mužstvo, realizačný tím, štadión a ciele projektu | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Naša krajina sa dnes dočká v nečakane smutnej nálade úvodného štartu slovenského tímu v prestížnej hokejovej lige KHL. O možnosť hrať KHL v Poprade sa kompetentní pokúšali už v roku 2010, no vtedy všetko stroskotalo na poslednú chvíľu a vyhlásenia manažmentu HC LEV, o tom že sa o prienik medzi európsku hokejovú elitu pokúsia v ďalej sezóne v lete 2010 vtedy brali všetci s rezervou. „Levy“ boj o KHL však nevzdali a pustili sa opätovne do maratónu vybavovania, rekonštrukcií a zháňania hráčov. Tentokrát boli našťastie úspešní.

A mužstvo

V polovici leta sa začal formovať tím, ktorého kostra je zložená  zo známych slovenských a českých hokejistov. Dopĺňa ju hŕstka šikovných Severanov a Rusov, ktorá by mala ešte viac vystužiť na prvý pohľad kvalitné mužstvo.   Kapitánom tímu sa stal náš Ľuboš Bartečko, ktorý vyjadril obrovskú spokojnosť s tým, že môže hrať tak kvalitnú súťaž v domácom prostredí.  Rovnako spokojní boli aj Branislav Mezei a Vladimír Mihálik, z čoho hlavne druhý menovaný urobil vo svojej kariére obrovský krok, keď uprednostnil KHL pred neúspešným dobíjaním sa do NHL v drese Tampy Bay.

V kádri je až deväť Slovákov, čo môže byť veľkým pozitívom aj pre slovenskú reprezentáciu. Všetci deviati, v prípade, že budú zdraví, sú v okruhu hráčov kandidujúcich na pozíciu v A-tíme reprezentácie na svetový šampionát 2012 vo Fínsku a Švédsku. Aká je reálna sila kádra HC LEV je teraz veľmi ťažké odhadnúť, to preveria až samotné zápasy. Pri pohľade na súpisku a mená ako Bartečko, Achmetov, Sigalet, Pilář, Nagy, Nedorost alebo Kristek však bude mužstvo kandidátom na postup minimálne do playoff.

Káder HC Lev Poprad pre sezónu 2011/2012

BRANKÁRI: Tomáš Duba (ČR), Ján Laco

OBRANCOVIA
: Alexander Hellström (Švéd.), Grant Lewis (USA), Jonathan Sigalet (Kan.), Jiří Hunkes, Bohumil Jank, Karel Pilař (všetci ČR), Branislav Mezei, Vladimír Mihálik, Martin Štrbák

ÚTOČNÍCI:
Rafael Achmetov (Rus.), Dan DaSilva (Kan.), Karl Fabricius, André Hult, Emil Lundberg (všetci Švéd.), Stanislav Balán, Martin Chabada, Jaroslav Kristek, Václav Nedorost, Tomáš Netík, Štěpán Novotný, Jiří Sekáč (všetci ČR), Luboš Bartečko, Rudolf Huna, Juraj Mikúš, Ladislav Nagy, Peter Ölvecký

Realizačný tím

Hlavným trénerom popradského Leva sa stal český odborník Radim Rulík, ktorý má bohaté trénerské skúsenosti. Asistentov mu budú robiť v minulosti bývalý tréner Slovana a Nitry Róbert Pukalovič a pre slovenských fanúšikov pomerne neznámy Vladimír Kapulovsky.  Celý realizačný tím má dokopy 12 členov.

Štadión

Popradský zimák pripomínal cez leto skôr stavenisko, ako hokejový stánok, ale kopa sutín, ťažkých strojov a robotníkov mala svoje opodstatnenie. Všetky práce sa nakoniec stihli načas a štadión s kapacitou 4500 divákov je plne pripravený na najlepšiu európsku súťaž. Najviac dalo zabrať prerábanie skyboxov a lóží, aby mala najvyššia ruská hokejová generalita pohodlie ako sa patrí. Poprad ešte čakala v tomto smere inšpekcia z KHL, ktorá však skončila viac ako dobre.

Hlavné ciele projektu

* povýšenie slovenského hokeja na úroveň KHL - jednej z najlepších hokejových súťaží na svete
* posilniť povedomie slovenského hokejového prostredia o KHL a to priamym zápasovým kontaktom
* budovať prestíž a renomé tunajšieho hokeja, opätovne dokázať kvality slovenského a českého hokeja, ktoré držia krok so svetovou špičkou
* kvalitatívne zlepšenie úrovne hokeja na Slovensku, výchova hráčov pre reprezentačné účely
* zvýšenie spoločensko-kultúrneho života i športového vyžitia v regióne
* umožniť športový rast a získanie profesionálnych skúseností hráčov vrátane mládeže, ale i realizačným tímom zo slovenského prostredia v renomovanej KHL
(zdroj : hclev.eu)

Veríme, že príchod KHL na Slovensko nášmu hokeju pomôže. Kritici síce tvrdia, že Lev ukradne všetkých veľkých sponzorov a do Tisport extraligy bude prúdiť ešte menej peňazí ako v minulosti. Otázne je či priame prenosy z KHL úplne neoberú slovenských fanúšikov o priame prenosy z našej najvyššej súťaže. Všetky tieto pochybnosti sú na mieste, no my veríme, že plusy, ktoré KHL pre našu hokejovú krajinu ponúka tieto negatíva výrazne predčia.