Main Content

Slovenskí volejbalisti zdolali favorizovaných Bulharov

sobota, 10. september 2011 20:30 | Autor: TASR

Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili vo svojom úvodnom vystúpení na 27. majstrovstvách Európy v Česku a Rakúsku v pražskej D-skupine nad favorizovaným Bulharskom po päťsetovej dráme 3:2.

Do tabuľky si pripísali dva body. Nad bronzovým tímom z predchádzajúceho kontinentálneho šampionátu v Turecku 2009 viedli nečakane 2:0 na sety, ale rozhodnúť musel napokon až tajbrejk.

Slovensko - Bulharsko 3:2 (24, 25, -24, -19, 15)

SR: Skladaný, Diviš st., Kmeť, M. Nemec, M. Sopko st., Kohút, libero Ondrušek (Michalovič, Zaťko, R. Nemec). Tréner: E. Zanini

Bulharsko: Josifov, Žekov, Kazijski, Todorov, Nikolov, Aleksijev, libero V. Ivanov (Bratojev, Sokolov, Skrimov, Božilov, Gadžanov). Tréner: R. StojčevDruhý súboj odohrajú slovenskí zverenci talianskeho kouča Emanueleho Zaniniho v nedeľu 11. septembra o 15.00 proti Nemecku.Hlasy:

Emanuele Zanini (tréner SR): "Musím pochváliť hráčov za koncentrovaný výkon a výborné premieňanie šancí, ktoré rozhodlo o tomto úspechu. Naša skupina je však ťažká, na vytúžený postup z nej sme urobili iba prvý krok. Musíme sa sústrediť na ďalší zápas."

Tomáš Kmeť (kapitán SR): "Ukázali sme, že môžeme si trúfať na postup zo skupiny. Výkonom a výsledkom proti Bulharsku sme sa k tomuto cieľu priblížili. Hrali sme so srdcom, naše víťazstvo je zaslúžené."

Roman Ondrušek (libero SR): "Zápas sme mali fantasticky rozbehnutý, škoda, že sme nevyhrali 3:0. Bolo vidieť, že Bulhari sú nervózni, tretí set už nemali čo stratiť, a tak sa im podarilo vyrovnať."

Emanuel Kohút (blokár SR): "Škoda tretieho setu, v ktorom sme mali sľubný náskok, že sme už ten nedotiahli do víťazného konca. Pre divákov to bol atraktívny, pre nás ťažký zápas. Máme dva body, sme radi, ideme ďalej." PRAHA 10. septembra (WEBNOVINY) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili vo svojom úvodnom vystúpení na 27. majstrovstvách Európy v Česku a Rakúsku v pražskej D-skupine nad favorizovaným Bulharskom po päťsetovej dráme 3:2.

Do tabuľky si pripísali dva body. Nad bronzovým tímom z predchádzajúceho kontinentálneho šampionátu v Turecku 2009 viedli nečakane 2:0 na sety, ale rozhodnúť musel napokon až tajbrejk.


Slováci hrali s čiernymi páskami

Slovákom, ktorí nastúpili s čiernymi páskami na ramene za zosnulých hokejistov pri leteckej tragédii v ruskom Jaroslavli, nevyšiel úvod súboja. Od stavu 3:4 potiahli favorizovaní Bulhari štvorbodovú šnúru na 3:7, no tento narastajúci odstup Zaniniho zverenci rýchlo zmazali. Diviš smečom vyrovnal (9:9), Slováci potom viedli 13:11 aj 15:12. Po vlastnom oddychovom čase bronzoví z ME 2009 v Turecku otočili na 16:17, viedli aj 19:20. Po smečoch Sopka, Kohúta a M. Nemca však bolo 23:21. Bulhari potom vyrovnali a Nikolov esom otočil skóre - 23:24. Záverečnú hru nervov však zvládli lepšie Slováci - spomenutý Nikolov trafil z podania len sieť, Sopko na druhej strane skvelým podaním a smečom získal setbal a Lukáš Diviš rozhodol - 26:24.

Druhý set bol mimoriadne vyrovnaný, oba tímy sa v ňom "ťahali za prsty". Slováci v jeho závere získali sľubný náskok 23:21, no Bulharom sa podarilo vyrovnať a po oddychovom čase SR otočili skóre - 23:24. Diviš však smečom vyrovnal a M. Nemec získal setbal (25:24). Súper vyrovnal, no potom sa znova predviedol Diviš a dvoma bodmi rozhodol - 27:25.

V treťom sete viedli Slováci viedli 9:4 aj 11:5, no favorit zakrátko zmazal črtajúci sa výrazný odstup. Misky váh sa prelievali z jednej strany na druhú do stavu 24:24. Nikolov vybojoval Bulharom setbal, a tí ho využili - 1:2.
Štvrtý set bol jasne v ich réžii, viedli v ňom 14:7 i 23:14 a dokráčali pevným krokom k vyrovnaniu - 2:2.

Tajbrejk bol od úvodu vyrovnaný, až do stavu 10:10. Slováci viedli 11:10, no zakrátko zaostávali 11:12. Kazijski sa postaral o prvý bulharský mečbal - 12:14. Sopko znížil, Kohút sa skvelým blokom postaral o vyrovnanie. Bulhari síce ešte raz odskočili, no po Kmeťovom bloku získali Slováci prvý mečbal v zápase. Bodku za zápasom napísal Diviš - 17:15 v tajbrejku, 3:2 na sety.

© WEBNOVINY