Main Content

Postupová matematika: Výsledky, ktoré potrebuje slovenská 21-ka na postup do baráže

pondelok, 15. október 2018 10:39 | Autor: Filip Chudý

Postupová matematika
Postupová matematika | zdroj: TASR

Ak aj naši mladíci vyhrajú v Severnom Írsku, na baráž budú potrebovať pomoc z ostatných skupín. Aké výsledky s nami hrajú?

Pred posledným kolom skupinovej fázy kvalifikácie ME 2019 do 21 rokov sa o niečo viac vyjasnili postupové možnosti Slovenska do baráže, hoci tie sú v teoretickej rovine už od jesene 2017. Hoci sme vyhrali v roku 2018 zatiaľ všetky kvalifikačné zápasy, stále sa musíme spoliehať na výsledkovú zhodu väčšine ostatných skupín.

Z našej 2. skupiny postúpilo z prvého miesta suverénne Španielsko, ktoré sa kvalifikovalo na šampionát do Talianska a San Marína ako vôbec prvý tím z kvalifikácie. Nám tak zostal iba boj o druhé miesto, pričom to bude barážové len vtedy, ak budeme medzi štyrmi najlepšími z druhých miest z celkovo deviatich skupín. Pričom treba uviesť, že výsledky proti posledným mužstvám v skupinách sa do tabuľky druhých nepočítajú.

Druhé miesto v našej skupine síce obsadíme aj vtedy, ak v Severnom Írsku remizujeme, lenže musíme tam vyhrať, ak sa chceme dostať do baráže a zároveň sa spoliehať na výsledkovú zhodu v ďalších skupinách.

Výsledky, aké potrebujeme v iných skupinách

V 1. skupine nám nepomôže už žiadna výsledková zhoda. Naopak, 5. a 9. skupina nás už zaujímať nemusia. Z „päťky“ sa druhý v poradí do baráže za žiadnych okolností nedostane a z „deviatky“ Slovinci tiež takmer naisto nie. Čiže zostáva nám päť skupín, pričom až v troch z nich to musí dopadnúť v náš prospech.

Poriadne zamotaná je 3. skupina. No ak Dánsko a Poľsko vyhrajú svoje domáce zápasy, nepomôže nám tu nič. Ak zaváha iba Poľsko, budeme potrebovať aj to, aby Litva nevyhrala vo Fínsku, keďže ak by spadli na posledné miesto Faerské ostrovy, Poliaci by v tabuľke druhých prišli iba o dva body a nie až o šesť. Ak zaváha iba Dánsko, potrebujeme aby to bola prehra, pretože ťažko čakať, že by sme Severné Írsko porazili o 14 gólov.

V 4. skupine nám pomôže jeden z dvoch výsledkov. Ukrajina nesmie vyhrať v Holandsku alebo Andorra nesmie doma poraziť Lotyšsko. Lenže ak oba tieto súboje dopadnú v náš neprospech, naši východní susedia budú v tabuľke druhých pre nami. A to preto, lebo ak Lotyšsko obsadí posledné miesto v skupine, Ukrajina by odpisovala len štyri body v tabuľke druhých, čiže by jej zostalo 16 bodov a nie 14, pričom my ich môžeme mať maximálne 15.

V 6. skupine sa môžeme pozerať prakticky už len na priamy súboj o prvé miesto Švédsko – Belgicko. Tu s nami hrá len víťazstvo hostí. Ak by bola remíza, my by sme museli vyhrať o 10 gólov v Severnom Írsku, pričom ak by ešte Malta opustila po priamom súboji s Cyprom posledné miesto v tabuľke, museli by sme vyhrať o 13 gólov.

Rakúsko – Rusko, to je súboj, ktorý nás zaujíma v 7. skupine. Zachráni nás jedine remíza. Deľba bodov prakticky oboch vyraďuje, kým víťaz má takmer istú baráž.

Hoci vo 8. skupine ešte nie je známy jej víťaz, takmer určite to bude Rumunsko, ktoré doma hostí bezbodové Lichtenštajnsko a stačí mu na postup aj remíza. A keby sa aj zrodil futbalový zázrak a Rumuni by skončili v skupine druhí, je nám to prakticky na nič, keďže by sme museli Severných Írov poraziť o 12 gólov. Preto sa sústreďme len na priamy súboj o druhé miesto Portugalsko – Bosna a Hercegovina, v ktorom potrebujeme remízu. Ak vyhrajú domáci, nemáme ani teoretickú šancu. Ak by vyhrali hostia o gól, museli by sme vyhrať v našom záverečnom zápase o 9 gólov. Ak by vyhrali o dva, my by sme museli vyhrať o 10 gólov atď.