Main Content

Serena postúpila do štvrťfinále US Open

utorok, 6. september 2011 00:00 | Autor: TASR

Americká tenistka Serena Williamsová nasadená ako dvadsiata ôsma zvíťazila v pondelňajšom stretnutí osemfinálového 4. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (29. augusta - 11. septembra, USTA Billie Jean King National Tennis Center, celková dotácia 23,718 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II) nad srbskou inou bývalou líderkou svetového rebríčka WTA Anou Ivanovičovou za 74 minút 6:3, 6:4.

Trojnásobná miestna šampiónka Serena (ročníky 1999, 2002 a 2008) si vo štvrťfinále zmeria sily s Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou, ktorá v pondelok v dueli medzi najmladšou a najstaršou zostávajúcou aktérkou zvládla obrat z 0:1 na sety proti skúsenej 31-ročnej talianskej víťazke Roland Garros 2010 Francesce Schiavoneovej. Serena vedie v bilancii zo vzájomných duelov s 20-ročnou Pavľučenkovovou 1:0. Proti Ivanovičovej upravila na 3:0 bez straty setu.

"V dnešnom veternom počasí to bolo naozaj náročné," skonštatovala S. Williamsová a za poliacou čiarou podujatia dodala: "Cítim sa požehnane, že som nazad. Pred niekoľkými mesiacmi by som to vôbec nepredpokladala. Som teda poctená už len samotnou možnosťou zahrať si tu a každý ďalší zápas je bonusom. Je to veľmi vzrušujúce."

Čoskoro 30-ročná mladšia zo známych sestier Williamsových (nar. 26. septembra 1981 v Saginawe) viedla na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium nad hrdinkou Roland Garros 2008 Ivanovičovou (19. v hodnotení) nasadenou ako šestnástou 3:0 a 30:0 na príjme. Po chvíli však bolo 3:3 a brejkbal pre Ivanovičovú, ktorá sa postupne osmelila a začala účinne kompenzovať statickú silu favoritky výborným pohybom i nápaditejšou hrou. Srbka však nevyužila možnosť na dokonalý priebežný obrat a okrem siedmeho gemu vstupnej časti prehrala aj ďalšie štyri hry. Za stavu 3:6, 0:2 sa síce dostala do kontaktu, ale napokon už do konca druhého dejstva nezvládla potrebný rebrejk.

Držiteľka 13 singlových trofejí z Majors Serena síce ťahala za kratší koniec vo "winneroch" (16:20), ale zároveň urobila citeľne menej nevynútených chýb (14:29). Nastrieľala 9 es proti 3 a po svojom prvom podaní stratila len 6 takto rozohraných loptičiek. Využila 3 zo 7 brejkbalov, zdolaná premenila 1 z 3 takýchto možností.

Serena Williamsová, ktorej po nedávnej takmer ročnej zdravotnej prestávke patrí 27. pozícia v hodnotení, má na úrovni "veľkej štvorky" štatistiku 180:3 v zápasoch, v ktorých získala vstupný set. Naposledy povolila súperke obrat na US Open 2004, a to krajanke Jennifer Capriatiovej. Do grandslamového štvrťfinále sa dostala 32. raz v kariére. Ak ho zvládne, mala by sa k 12. septembru vrátiť do Top 20, predznamenala WTA.

Hrdinka 39 turnajov Serena zvíťazila v bodovaní Bonus Challenge Olympus US Open Series 2011, takže v prípade svojho štvrtého triumfu v lokalite Flushing Meadows si okrem základnej dotácie 1,8 milióna USD odnesie aj bonusový 1 milión dolárov. So štvrtým newyorským titulom by sa v tzv. otvorenej ére dostala do elitného klubu k Margaret Courtovej, Billie Jean Kingovej, Chris Evertovej, Martine Navrátilovej a Steffi Grafovej.

V tejto sezóne sa Serena môže pochváliť bilanciou 16:0 na tvrdom povrchu. Na "harde" uspela v 31 z ostatných 32 vystúpení, za kratší koniec v tomto období ťahala len proti medzičasom už nehrajúcej Ruske Jelene Dementievovej vlani v januári vo finále v Sydney.

Dvadsaťosmička "pavúka" Serena po Wimbledone 2010 pauzovala pre bizarné zranenie nohy z osláv v mníchovskej reštaurácii a čelila aj pľúcnej embólii. Pri triumfe na prípravnom podujatí v Stanforde bola 169. v počítačovom poradí, medzičasom pridala aj titul z Toronta. Minulý rok v lokalite Flushing Meadows chýbala, predvlani sa porúčala veľmi neslávnym spôsobom, keď si v semifinále proti neskoršej šampiónke Kim Clijstersovej z Belgicka vyslúžila na prahu prehry diskvalifikáciu za hrubý verbálny útok na čiarovú rozhodkyňu po zahlásení prešľapu pri podaní.

Dvadsaťtriročná zverenkyňa bývalého kouča Daniely Hantuchovej Nigela Searsa Ivanovičová len vyrovnala svoj newyorský rekord zo sezón 2007 a 2010.

"Serena je favoritkou na celkový triumf. Hrá veľmi dobre a ktokoľvek to proti nej bude mať ťažké. Podmienky sa stále menia a každý zápas je iný, takže treba stupňovať svoje výkony, čo ona zvláda," uznala Ivanovičová a dodala: "Serena svojím postavením na dvorci zastrašuje súperky. Pohybuje sa totiž blízko základnej čiary, čím vytvára dojem, že máte menej priestoru na umiestnenie úderov. Usilovala som sa čo najmenej to vnímať a koncentrovať sa najmä na vlastnú hru."

Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále):
Serena Williamsová (USA-28) - Ana Ivanovičová (Srb.-16) 6:3, 6:4 za 74 minút

© WEBNOVINY