Main Content

Slovan a DAC, toto teda nie! Alebo sa vám v európskom suteréne páči?

sobota, 28. júl 2018 17:37 | Autor: Filip Chudý

Slovan a DAC
Slovan a DAC | zdroj: TASR

Slovenské kluby v pohárovej Európe odkrojili tretí diel, no prvýkrát máme z neho skôr rozpaky. Dámy a páni, takúto hanbu nemožno tolerovať!

Komentár Filipa Chudého

Už v čase vrcholiaceho svetového šampionátu sme na tomto mieste napísali, že sme presvedčení o tom, že počas tohto leta sa podarí minimálne zastaviť náš európsky pohárový pád. Ten sa dá aj presne vyčísliť, kým v roku 2010 nám patrilo 23. miesto v rebríčku krajín UEFA podľa koeficientov, pred touto sezónou sme boli až 32.

Preto nás vôbec neprekvapilo, že následne všetky štyri slovenské kluby v pohárovej Európe postúpili cez svoju prvú prekážku. Dámy a páni, stalo sa to prvýkrát od sezóny 2009/10! Tým ale v žiadnom prípade nechceme naznačiť, že to treba osláviť, lebo pokiaľ nebudeme vyraďovať súperov ako Zrinjski Mostar, Milsami Orhei, Budučnost Podgorica a Dinama Tbilisi, potom v pohároch nemáme čo robiť!

Každý slovenský klub hovorí, že chce v Európe uspieť, preto podobné postupy nie sú úspechom, ale povinnosťou. Takto to treba začať aj vnímať a nastaviť sa tak v hlave. Inak sa môže stať, že vypadnutie na prvom súperovi bude dokonca tolerované... Nie, je to vždy hanba pre náš futbal, pričom je úplne jedno, či sa ten klub volá Steaua, Kodaň, Razgrad atď. Súper síce môže byť favorit, ale vypadnúť na prvej prekážke je neprípustné. Lenže na Slovensku sa to v minulosti tolerovalo, ba vo viacerých prípadoch aj s mediálnou ochranou, lebo keď hrá niekto akože sympatický futbal, tak ten je u nás pomaly chránená zver... A to sa musí zmeniť, lebo dôležitý je vždy len výsledok!

Že Trnava a Trenčín vyhrali v Poľsku? Gratulujeme, no pokiaľ sa náš futbal má posunúť, toto musia byť bežné výsledky, preto žiadne preceňovanie stále len polčasových stavov. Hoci jeden malý postreh k trnavskej výhre nad Legiou vo forme otázky. Kedy naposledy podal úradujúci slovenský majster v Lige majstrov takýto kvalitný výkon? Pri odpovedi listujte v archíve trochu hlbšie, lebo v tejto dekáde taký výkon doteraz proste nebol ani náhodou.

No viac ako vyzdvihovanie sa po tomto európskom pohárovom týždni do slovenských radov hodí skôr ostrá kritika, ktorú treba smerovať hlavne na Slovan a Dunajskú Stredu. Obaja totiž neakceptovateľne vybuchli, pričom slovo hanba sa pri nich musí skloňovať vo všetkých pádoch.

Belasí ani vo sne nemôžu prehrať s maltskou dedinou, tobôž nie v skutočnosti na ihrisku. A ide to nielen na vrub v mnohých prípadoch preplatených žoldnierov, ktorí sklamali prístupom bez belasého srdca, ale aj realizačného tímu a vedenia. Tréner Ševela totiž stavia stále tých istých hráčov, čiže sa nemôže čudovať, že v saune na umelke jeho zverenci ťahali nohy za sebou. Pritom minimálne v odvete proti Orhei mohla hrať pomerne silná lavička, nie pre vlastné ego úplne zbytočne naháňať góly v sieti už po prvom zápase dorazeného súpera.

Navyše prečo stále hrajú Bajrič a Rabiu, keď sú bez formy? So Salátom by defenzíva bola dvakrát istejšia. Pričom ju treba istiť, lebo Apau zatiaľ vyzerá ako druhý Ligeon... Ale dáme mu ešte čas, aby nás presvedčil o opaku. Navyše, kde má Slovan robustného hrotového útočníka, ktorý je práve v takýchto podobných  situáciách na trávniku nutný? Čo si vedenie myslelo, že každý zápas vyťukajú súperov po zemi? Ani na Malte nie! Vittek s Čikošom chýbajú už skôr, ako sa sezóna stihla rozbehnúť.

A hoci sme viac-menej presvedčení o tom, že šťastný gól belasých na 1:2 im pomôže v odvete k postupu, budúci týždeň nás zrejme čaká prvá klubová strata. Pritom to tak nemuselo byť, stačilo len to, aby mal DAC pohárový rozum a čiastočne aj schopnosti. Keď hrám doma hodinu v oslabení, výsledok 1:1 je dobrý a treba ho minimálne udržať. Lenže obrancovia Dunajskej Stredy ukázali, že reprezentačný status sa k ich výkonom akosi nehodí, pričom im nepomohli ani spoluhráči. Celé mužstvo bolo proste chybne nastavené. Dinamo Minsk ukázalo pohárovú vyzretosť a zaslúžene takmer postupovo vyhralo. Zmeniť by to mohol len menší zázrak, napr. to, že by Bayo zrazu premenil čistú šancu...

Zhrnuté a podčiarknuté, každé jedno výsledkové zaváhanie slovenského klubu je neprijateľné. Veď ak by si Slovan a Dunajská Streda splnili výsledkovú povinnosť, v tejto chvíli by sme už boli na 31. mieste rebríčka UEFA. Naše kluby si musia konečne uvedomiť, že každý jeden výsledok sa počíta do koeficientu, preto treba napr. aj Trenčínu pokarhať, že proti Podgorici prišiel o víťazstvo v 90. minúte. Mohli sme byť na tom ešte lepšie. Samozrejme, nedá sa vyhrať všetko, ale povinné jazdy treba zvládať s dvoma výhrami, inak sa ťažko vrátime na niekdajšie pozície.