Main Content

Réway terčom kritiky Valábika: Porovnával ho s Fehérvárym

pondelok, 7. máj 2018 11:41 | Autor: Martin Gregor

Martin Réway & Boris Valábik
Martin Réway & Boris Valábik | zdroj: TASR

Martin Réway bol až do zdravotných problémov, ktoré na rok spomalili jeho sľubne sa rozbiehajúci kariéru, považovaný za najväčší talent slovenského hokeja.

V tejto sezóne sa po ročnej prestávke vrátil do hokejového kolotoča, no nedokázal sa presadiť na farme Montrealu Canadiens, čo vyvrcholilo až jeho rozhodnutím vrátiť sa do Európy. V nej pôsobil vo farbách Slovana Bratislava, no zrejme aj pre krátku letnú prípravu jeho výkony zostali za očakávaniami. Len 5 bodov v 18 zápasoch v KHL je v silnom kontraste s predchádzajúcimi štatistikami vo švajčiarskej a českej lige, kde vo farbách Fribourgu respektíve Sparty Praha mal priemer vyše bodu na zápas.

Na Réwaya, ktorý už pár týždňov oddychuje po nevýraznej sezóne, si spomenul v televíznom štúdiu RTVS bývalý hokejista BorisValábik, ktorý bol v roku 2004 draftovaný do NHL z 10. miesta Atlantou Trashers. Tá vtedy dúfala, že ide o nového “Zdena Cháru”, no Valábik sa v profilige výraznejšie nepresadil a po sezóne 2016/2017 definitívne ukončil v 31 rokoch aktívnu kariéru.

Valábik primárne hovoril v štúdiu o mladučkom slovenskom obrancovi Martinovi Fehérvarýmu, ktorého výkony v drese národného tímu sa mu veľmi pozdávajú. Pri jeho hodnotení si však pomohol príkladom za pomoci Réwaya.

,,Veľmi sa mi Fehérváry páčil, ja som už v minulosti hovoril o tom, že to má v hlave veľmi dobre nastavené, že je to skromný chalan, ktorý je ochotný makať. To je úplný základ, pretože ja darmo budem mať 17-18 ročného chalana v tíme, ktorý si myslí, že už všetko dokázal. Nedá mi nespomenúť mladého Réwaya, ktorý sa presne takýmto nejakým spôsobom uberal,”uviedol a dodal: 

,,Vidíme, že mladý Fehérváry ide úplne opačným smerom a nielen, že má chuť bojovať, ale má na to aby hral už teraz A-kategóriu seniorských majstrovstiev sveta. Tento zápas to dokazoval a tréner Ramsay mu dával dôveru v najťažších momentoch, čo sa nie vždy stáva u 18-ročného chlapca.

18-ročný Fehérváry odohral na MS oba úvodné zápasy Slovenska, v ktorých dostal od Craiga Ramsayho dostatočný priestor na ľade a napriek malým zaváhaniam určite nesklamal. V blížiacom sa drafte do NHL, ktorý sa bude konať cez leto v Dallase, sa očakáva, že by mohol byť vybraný v prvom alebo druhom kole.