Main Content

Rozhovor: Filip Polc + vyhraj rukavice ALPINESTARS

štvrtok, 8. apríl 2010 08:27 | Autor: Juraj Lukáš

Rozhovor: Filip Polc + vyhraj rukavice ALPINESTARS
Rozhovor: Filip Polc + vyhraj rukavice ALPINESTARS | zdroj: internet

Filip Polc, slovenský reprezentant v horskej cyklistike v zjazdových disciplínach, nám po skvelých výkonoch na kopcoch Južnej Ameriky, poskytol exkluzívny rozhovor. Aké boli jeho začiatky, koľko stojí downhillový bicykel, ako vidí budúcnosť Slovenska v downhille a veľa ďalšieho sa dočítate v rozhovore nižšie.

Čoskoro 28ročný Pezinčan, profesionálny jazdec Red Bull tímu, začal jazdiť na bicykli keď mal štyri roky. Ako to už u úspešných športovcov býva, stál za ním otec, ktorý ho doviedol k pretekaniu na trialovom bicykli a neskôr k BMX. Keď mal Filip trinásť rokov, tesne po rozdelení Československa, podľahol čaru vtedy absolútnej novinky – horskej cyklistike. Začal jazdiť crosscountry a v pätnástich absolvoval na Slovensku viacero pretekov, stal sa kadetským majstrom SR. Toto bol dobrý základ pre downhill, kde sa doslova našiel.

Pred pár rokmi si v interview pre magazín Biker spomínal, že by si sa veľmi rád stal profi jazdcom. Dnes je to realita. Je to také, ako si si to vtedy predstavoval, alebo úplne iné?
Hehe, no možné to je a tak sa aj stalo. Držím sa v špičke a to ma teší. Asi je to to, čo som vždy chcel. I keď ako to už v športe býva, výsledky ťa niekedy viac a niekedy menej tešia. Ale celkovo som rád, že cestujem s bicyklom po celom svete a vychutnávam si to naplno.

 
Predpokladám, že počas svojej kariéry si už pár bajkov zničil. Vieš odhadnúť, koľko ich za tie roky bolo?
Uffff, tak to asi ťažko, každú sezónu mám nový bicykel na zjazd , 4X, niekedy aj na XC . Takže ročne vymením asi tak tri až štyri bicykle.
 
Na čom jazdíš v súčasnosti? Aká je asi hodnota tohto bicykla?
Jazdím už druhú sezónu na EVIL Bikes. Hodnota môjho zjazdového bicykla sa pohybuje okolo 6000,-EUR.

Pri športoch, ako je downhill nie sú výnimkou časté zranenia. Aké bolo tvoje najvážnejšie?
Je to extrémny šport, jazdíme rýchlo a terén je drsný, takže pri každej malej chybe ťa to môže stáť krk. A to doslova, lebo aj ten som si už raz zlomil. Úrazy ako zlomeniny kľúčnej kosti, zápästia, rebier, členkov, roztrhnuté kolenné väzy a podobne, hádam ani netreba spomínať. Bolo toho veľa.

Je v downhille podstatný vek pre výkonnosť pretekára? Alebo je to tak, že keď si mladší, máš menší pud sebazáchovy a s pribúdajúcim vekom, alebo napríklad po pár zraneniach, si viac uvedomuješ možné následky a teda si podvedome dávaš väčší pozor? Alebo platí, že čím si starší a vyjazdenejší, tým si lepší?
Je to asi dosť individuálne. Mladší určite viac riskujú a keď im to vyjde, vedia to ukázať naozaj všetkým. No s vekom a skúsenosťami viem už lepšie odhadnúť terén, skoky a aj svoje schopnosti, čo hrá veľkú rolu v pretekaní. Samozrejme všetko záleží aj na zdraví a fyzickej pripravenosti.

Ako je to v downhill s prize money za preteky? Dokážeš z toho v pohode vyžiť, alebo je bieda?
Určite sa to nedá porovnávať so športmi, ako je futbal, hokej, golf či tenis. Za prvé miesto v svetovom pohári dostaneš okolo 3000,-EUR, čo je v porovnaní s uvedenými športmi smiešne. Všetko je to len na tímoch a sponzoroch a čo si budeme hovoriť, na Slovensku je to bieda. Takže je to viac o vášni a cestovaní, ako o zarábaní kopy peňazí.

V poslednej dobe sa ti veľmi darí v Južnej Amerike. Čím to je? Sedia ti tamojšie trate, zlepšil si sa, alebo ti jednoducho ide karta?
No, asi to bude kombináciou týchto vecí. V Južnej Amerike mi sedí temperament a aj divácka kulisa. To ma vie podporiť a vyburcovať k dobrým výkonom. Karta mi ide hlavne v mestských zjazdoch, kde som to natrel asi všetkým vo všetkých pretekoch kam som išiel. Ale myslím si, že je to aj pohodou, ktorú teraz v osobnom živote mám. Jazdí sa mi dobre aj preto, že som túto sezónu nemenil bicykel a nemusel si zvykať na nový. Čo sa stalo po dosť dlhej dobe.
 

 
Čo ty a Slovensko? Je na Slovensku dobré zázemie/podmienky? Ako vidíš budúcnosť Slovenska v downhille?
Slovensko je malé a taký je aj trh, ktorý by mohol podporovať mladých pretekárov, alebo aj mňa. Úroveň stále stúpa, na preteky chodí niekedy aj 300 pretekárov, čo je super, no sponzori idú do toho iba opatrne. A hlavne s peniazmi na cestovanie je veľký problém. Veľmi rád by som zažil zmenu v tomto smere. Verím, že jedného dňa to, že reprezentujeme našu krajinu, alebo firmy po celom svete, niekto ocení.

A čo konkurencia v porovnaní napríklad so svetovým pohárom? Dá sa to vôbec porovnávať?
Nie je to až také zlé, i keď špička u nás je dosť úzka. Je to o tom, že chalani zo Slovenska nechodia toľko na veľké preteky a neposúvajú sa vpred tak rýchlo. I keď niekedy mám čo robiť, aby som ich porazil. Aj u nás je pár riderov čo jazdiť vedia. Sú to hlavne mladí chalani, ktorí sa dúfam časom presadia aj vo svete.
 
Viem, že si založil mládežnícky tím Polcster? Aká je filozofia? Chceš pomôcť mladým jazdcom niečo dosiahnuť? Prečo vlastne?
Myšlienka je presne taká. Trošku podporiť mládež, aj keď ako som už spomínal, sponzori sa k nám nehrnú. No v rámci mojich možností a času, sa snažím mladým aspoň trochu ukázať a poradiť, ako sa zlepšovať a porážať súperov. Chcelo by to určite viac času a aj prostriedkov, aby som ukázal lepšie výsledky. Možno sa tomu raz budem venovať naplno.

Viem, že si aj veľký propagátor a fanúšik „snowscoot“, kde dokonca držíš aj svetový rekord v rýchlosti. Priblíž nám v krátkosti tento nie práve najznámejší šport.
Snowscoot je kombináciou bicykla, snowboardu a štýlom jazdy je podobný lyžiam. Takže kto má rád jedno z toho, určite si snowscoot zamiluje a zažije kopec zábavy a adrenalínu. Jazdiť sa dá skoro všade kde je sneh, či už sú to zjazdovky, park, backcountry, big air atď.Hlavne ma baví tá rýchlosť, ide to ako šíp:) Okrem toho je to super príprava na bajkovú sezónu.Môj svetový rekord 134,51km/h bol prekonaný o pár km/h. Dúfam, že čoskoro budem mať šancu získať ho späť.
 
 
Čo by si chcel ešte vo svojej kariére dosiahnuť?
Vyhrať svetový pohár, alebo majstrovstvá sveta!!! A precestovať zvyšok krajín, kam ma bicykel ešte nedostal.
 
Máš nejaký odkaz pre našich čitateľov, alebo pre mladých jazdcov?
Nech im je bicykel dobrým spoločníkom a možno aj dopravným prostriedkom do práce. A tým čo ich to naozaj baví a chcú pretekať želám, veľa síl a hlavne chladnú hlavu a málo polámaných kostí. Hlavne aby si to užívali a napĺňalo ich to ako mňa!

SÚŤAŽ O RUKAVICE ALPINESTARS:

Filip venoval čitateľom ŠPORT7 zjadové rukavice Alpinestars, ktoré používa takmer celá svetová špička. Ak by si sa chcel stať vlastníkom týchto rukavíc, stačí, keď odpovieš na otázku:Koľko násobným majstrom Slovenska je Filip Polc?

Víťazom súťaže o rukavice Alpinestars sa stala Magdaléna Farulová, ktorá ako jedna zo štyroch súťažiacich správne odpovedala na vyššie uvedenú otázku.

Len pre správnosť, Filip Polc je 5 násobným Majstrom Slovenska. Výherkyni gratujeme, uvidíme sa pri ďalších súťažiach so SPORT7.sk