Main Content

F1: Vettel vyhral Veľkú cenu Bahrajnu tesne pred Bottasom + HLASY

pondelok, 9. apríl 2018 07:59 | Autor: TASR

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel | zdroj: TASR

Sachir 8. apríla (TASR) - Nemecký pilot Sebastian Vettel na Ferarri sa stal víťazom Veľkej ceny Bahrajnu, druhého podujatia seriálu majstrovstiev sveta formuly 1.

S minimálnou stratou prišiel do cieľa druhý Fín Valtteri Bottas na Mercedese, tretí bol jeho tímový kolega Lewis Hamilton. Pre Vettela to bol v jeho jubilejnej 200. veľkej cene F1 štvrtý triumf v Bahrajne a 49. celkovo a s plným počtom bodov je priebežným lídrom MS.

Víťaz kvalifikácie Vettel si na štarte udržal prvú priečku, ale zaujímavé situácie nastali za ním. Bottas pripravil Kimiho Räikkönena o druhé miesto a krátko na to Max Verstappen síce pripravil Hamiltona o 10. pozíciu, ale pre defekt napokon odstúpil. Neúspech Red Bullov onedlho dokonal Daniel Ricciardo, ktorého monopost sa náhle vypol. Na prvom mieste jazdiaci Vettel šiel do boxov v 19. kole, vrátil sa na štvrtej priečke v čase, keď na líderských pozíciách jazdili Hamilton a Bottas. Vettel sa v 25. kole zavesil za Hamiltona a v nasledujúcom sa pred neho dostal a postupne zvyšoval náskok. Hamilton sa z boxov vrátil so stredne tvrdými pneumatikami a postupne útočil na najvyššie priečky. V 36. kole sa preteky skončili pre Räikkönena, ktorý predčasne odišiel z boxov, na čo doplatil aj zranený mechanik, ktorého Fín trafil ľavým zadným kolesom a so zlomenou nohou ho previezli do nemocnice. V závere pretekov sa súboj o celkové prvenstvo zúžil na Vettela s Bottasom. Nemecký pretekár dal poriadne zabrať svojim pneumatikám, ale tie vydržali až do cieľa a napokon udržal atakom Bottasa aj v DRS zóne. Tretí finišoval Brit Lewis Hamilton so stratou vyše 6 sekúnd. Veľkú radosť zo zvyčajne nepopulárneho 4. miesta mali v tíme Toro Rosso zásluhou Pierrea Gaslyho.

hlasy (Sport1):

Sebastian Vettel: "Asi 10 kôl pred koncom som do vysielačky hovoril, že to mám pod kontrolou, ale klamal som. Keď som však videl, ako dobre ide Valtteri, nemohol som inak. Podľa plánu bolo jasné, že musíme ísť dvakrát do boxov, ale napokon sa plán zmenil a som rád, že to vyšlo. Valtteri to na mňa skúšal najmä v záverečnom kole, ale našťastie pre mňa som to zvládol."

Valtteri Bottas: "Vedeli sme, že ideme na tvrdšej zmesi a zároveň aj to, že Sebastian sa v závere bude trápiť, takže budem mať šancu ho dobehnúť. Snažil som sa, ale nestačilo to."

Lewis Hamilton: "Gratulujem Sebastianovi k prvenstvu, ale aj Valtterimu k výbornému výkonu. Ja som spokojný so svojím umiestnením. Štartoval som z 9. miesta, takže byť tretí nie je zlé a som rád, že sa mi podarilo minimalizovať škody z kvalifikácie. V tíme sme mali horšiu komunikáciu, nepočuli sme sa ideálne, čo mi sťažilo situáciu."

Výsledky VC Bahrajnu (57 kôl, 1 kolo - 6,299 km, spolu, spolu 308,2 km):

1. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari), 2. Valtteri Bottas Fín./Mercedes) +0,699 s., 3. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +6,512, 4. Pierre Gasly (Fr./Toro Rosso) +1:02,234 min., 5. Kevin Magnussen (Dán./Haas) +1:15,046, 6. Nico Hülkenberg (Nem./Renault Sport) 1:39,024, 7. Fernando Alonso (Šp./McLaren), 8. Stoffel Vandoorne (Belg./McLaren) 9. Marcus Ericsson (Švéd./Sauber), 10. Esteban Ocon (Fr./Force India) 11. Carlos Sainz (Šp./Renault), 12. Sergio Perez (Mex./Force India), 13. Brendon Hartley (N. Zél./Toro Rosso), 14. Charles Leclerc (Mon./Sauber), 15. Romain Grosjean (Fr./Haas), 16. Lance Stroll (Kan./Williams), 17. Sergej Sirotkin (Rus./Williams) všetci + 1 kolo

nedokončili preteky: Daniel Ricciardo (Aus./Red Bull), Max Verstappen (Hol./Red Bull), Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari)