Main Content

Mayer získal zlato v super-G ako druhý Rakúšan v histórii

piatok, 16. február 2018 04:51 | Autor: TASR

Matthias Mayer
Matthias Mayer | zdroj: TASR

Pjongčang 16. februára (TASR) - Rakúsky lyžiar Matthias Mayer sa stal olympijským víťazom v super-G. V Alpskom centre Čongson triumfoval v piatok s náskokom 13 stotín sekundy pred Švajčiarom Beatom Feuzom, bronz putoval do Nórska zásluhou Kjetila Jansruda (+0,18). Slovenský reprezentant Andreas Žampa sa chystal vyraziť na trať s číslom 51.

Mayer výborne zvládol najmä technickú strednú pasáž, na treťom medzičase mal náskok až 31 stotín pred Feuzom, a hoci v závere trochu stratil, mohol v cieli oslavovať svoj druhý olympijský triumf. Zlato získal už na ZOH 2014 v Soči, kde zvíťazil v zjazde. Radosť mali aj Feuzom s Jansrudom, ktorí si vyjazdili na ZOH v Pjongčangu už svoje druhé medaily po tom, čo stáli na pódiu v opačnom garde vo štvrtkovom zjazde. Prekvapením bolo štvrté miesto Francúza Blaisea Giezendannera, ten sa v pretekoch Svetového pohára dosiaľ najlepšie umiestnil na ôsmej priečke, bolo to pred dvoma rokmi rovnako na zjazdovke v Čongsone.

Dvadsaťsedemročný Mayer získal pre Rakúsko historicky druhé olympijské zlato v super-G. Na ZOH 1998 v Nagane dominoval v tejto disciplíne legendárny Hermann Maier, v pamätnej súťaži vyhral tri dni po hrôzostrašnom páde v zjazde.