Main Content

Známa futbalová dedina chystá prekvapenie: Vráti na scénu bývalú značku?

utorok, 30. január 2018 17:53 | Autor: Filip Chudý

TJ Iskra Borčice
TJ Iskra Borčice | zdroj: TASR

Futbalové Borčice v minulých sezónach mútili vodu v slovenskom futbale rôznymi spôsobmi. Teraz pripravujú nové prekvapenie.

V bývalej československej najvyššej súťaži účinkovali kluby iba z 12 slovenských miest. V prvým bol v sezóne 1935/36 1. ČsŠK Bratislava, predchodca dnešného Slovana. Postupne túto prestížnu súťaž videli  u nás aj mestá Užhorod (pred druhou svetovou vojnou bol na našom území), Považská Bystrica, Trnava, Žilina, Partizánske, Košice, Prešov, Nitra, Trenčín, Banská Bystrica a Dunajská Streda. Samozrejme, klubov bolo viac, ale domicil mali len v spomínaných mestách.

Z nich je na tom v súčasnosti futbalovo najhoršie Považská Bystrica, ktorá je aktuálne až v piatej lige. Pritom sa v roku 1939 stala neoficiálnym majstrom Slovenska, keď vtedy vyhrala Slovenský pohár, ktorý sa hral jednoklovo ligovým spôsobom. V sezóne 1939/40 skončila v slovenskej lige druhá za Slovanom. Naposledy hrala najvyššiu súťaž v sezóne 1989/90, keď pôsobila vo federálnej lige.

Toto 13. najväčšie slovenské mesto sa hanebne dlhé roky potáca v regionálnych a okresných súťažiach, ale to by sa mohlo zmeniť. Zdá sa totiž, že pomocnú roku mu podáva TJ Iskra Borčice, ktorá geograficky spadá pod Oblastný futbalový zväz Považská Bystrica. Súčasný klub MŠK Považská Bystrica totiž dostal zaujímavú ponuku od lídra tretej ligy západ. Tú Borčice vedú o jeden bod pred druhou Dubnicou a piatimi bodmi pred Lednickými Rovňami, ktoré sú na treťom mieste. Borčice budú na jar navyše hrať aj štvrťfinále Slovenského pohára, keď privítajú Žilinu.

„Oslovili nás Borčice s tým, aby sme vytvorili spoločný futbalový klub. Už sme s nimi o tom aj niekoľkokrát rokovali, pripravuje sa k tomu zmluva, ale nie je nič dotiahnuté. Samozrejme, vízie máme, niektoré veci sú už predrokované, ale dokým nie je zmluva podpísaná, ťažko sa mi o tom hovorí,“ povedal manažér považskobystrického klubu Ján Panák.

Ten je zároveň aj predsedom Športovo-technickej komisie Slovenského futbalového zväzu. „Existuje smernica SFZ o právno-organizačných zmenách v kluboch, na základe ktorej sa dá urobiť iba takáto transformácia či fúzia, nie výmena súťaží. Čiže by sme od novej sezóny urobili jeden klub s áčkom a béčkom, pričom po roku by sme si opäť sadli a celé to vyhodnotili. Mohlo by sa stať, že béčko by sme odčlenili a išlo by do Borčíc, no a áčko by zostalo v Považskej Bystrici. Ale zdôrazňujem, je to len vízia,“ uviedol Panák.

Seniorské tímy oboch klubov už ale majú niektoré spoločné tréningy, pričom štyria hráči Považskej Bystrice už aj v sobotu nastúpili za Borčice na prípravný zápas na považskobystrickej umelej tráve proti druholigovému Zvolenu (2:1). K fúzii klubov ale chýba to najdôležitejšie, čiže podpisy na zmluve, hoci ústne by malo byť už vraj všetko dohodnuté.