Main Content

Belasá abeceda musí mať pokračovanie: Iná cesta do Ligy majstrov nevedie!

sobota, 6. január 2018 16:53 | Autor: Filip Chudý

Ivan Kmotrík
Ivan Kmotrík | zdroj: TASR

Náš najslávnejší klub zaujímavo roztočil zimný prestupový kolotoč, ale iba to Slovanu nepomôže. Na európsku úroveň treba aj iné veci.

Komentár Filipa Chudého

ŠK Slovan Bratislava je opäť na prestupovom trhu aktívny, pričom fanúšikovia si už ani nepamätajú, kedy bolo v belasom tábore pokojné transferové obdobie. Zatiaľ to počas zimy 2018 síce nevyzerá na štýl, polovica kádra von a nová dnu, čo sa už zopárkrát stalo, ale aj črtajúce sa prekopanie cca tretiny základnej zostavy predstavuje vo futbale výrazný zásah. No bolo potrebné, pretože ak by išlo všetko ideálne, Slovan nezimuje tretí s deväťbodovou stratou.

Čo je ale dôležitejšie, v našom najslávnejšom klube zvolili taktiku veľkých prestupov, teda v rámci nášho futbalového stupňa. V ňom je totiž už potrebné, aby sa platili za hráčov sedemmiestne sumy, resp. státisíce eur. Pozrite sa na nákupy a rozpočty napr. Sparty, Legie, Razgradu, Salzburgu, Rapidu, Austrie, APOEL-u, BATE, FCSB, Kodane, PAOK-u, Bernu atď. Menované sú iba niektoré kluby, ktoré tie naše v tomto desaťročí vyradili a ešte sa aj vedia presadiť v pohárovej Európe. Práve toto sú skutoční súperi Slovana, nie Trnava, Žilina, Ružomberok... Slovenské kluby sú predsa partneri pri tvorbe koeficientu.

Dlhodobou ambíciou belasých je pravidelné účinkovanie minimálne v skupinovej fáze európskych pohárov, prioritne Ligy majstrov. No aby sa to stalo realitou, treba skupinu vyššie menovaných klubov pravidelne porážať. Lenže preteky nevyhráte, ak protivníci majú výrazne lepšie motory. A to v našom najúspešnejšom klube zrejme konečne pochopili.

Veľa ľudí si myslí, že problémom Slovana sú legionári, lenže to nie je úplná pravda. Problémom belasých a aj našej ligy sú priemerní a slabí legionári. Ak zahraniční hráči spĺňajú podmienku, že sú lepší od domácich, potom sú prínosom. Veď aj najlepšie mužstvo na svete Real Madrid má v ideálnej základnej zostave len dvoch Španielov, pritom španielska futbalová škola je aktuálne spolu s nemeckou najlepšia na našej planéte, čiže nemožno tvrdiť, že nie je z čoho vyberať. No rozhodovať má najprv kvalita, až potom národnosť.  

A Slovan v tejto sezóne kvalitu angažoval. Len ho to logicky aj niečo stálo. Na prestupy minul už určite vyše 3 milióny eur, ročné platy pre hráčov sú v súčte tiež v miliónoch, čiže klubový rozpočet proste musí byť vyšší, ale to je správna cesta k naplneniu ambícií. Božikov, Holman, Rabiu, Mareš aj Hološko ukázali kvalitu. Šporar ju má určite tiež, len vyjadrenie Kmotríka ml., že hráč takých parametrov prišiel do našej ligy premiérovo, je prehnané. Suchockij hádam tiež niečo vie, no hlavne belasí kvalitného ľavého obrancu potrebovali ako soľ. Van Hareen je síce trochu otáznejší transfer, ale ak ho chcel Ševela a navyše prišiel zadarmo, potom Slovan nemá v jeho prípade čo stratiť. Hovorí sa navyše o príchode krídelníka, pričom by sa hodil aj brankár, ale v oboch prípadoch to musí byť špičková kvalita, inak nemá význam niekoho na tie posty angažovať.

Je úplne jasné, že po príchodoch nastanú aj odchody. Tie sa musia prioritne týkať legionárov, ktorí nepresvedčili, lebo tých je tiež v kádri ešte dosť. Slovan nepotrebuje na pozíciu ľavého obrancu dvoch legionárov, zvlášť ak má zrejme najväčší slovenský mládežnícky talent na tento post Kozlovského. Tiež nepotrebuje defenzívneho stredopoliara takého typu, aký sa trénerovi nehodí do koncepcie. A tiež nepotrebuje hráčov s pasmi mimo Európskej únie, keď ich má nad povolený limit a ešte by aj sedeli prinajlepšom na lavičke. Menovať hádam netreba.

Slovan povedal príchodom Šporara a spol. A, no musí vyrieknuť aj B, nezabudnúť na C atď. Proste musí zvládnuť celú abecedu, ktorá sa skladá aj z toho, že nemôže zabudnúť ani na odchovancov a slovenských hráčov, kabína musí držať spolu, hráči musia byť pripravení po všetkých stránkach, realizačný tím sa nemôže nechať prekvapiť, treba pracovať aj s fanúšikmi a verejnosťou, štadión a tréningové plochy treba mať na 21. storočie, pričom vedenie klubu musí myslieť na každý detail. Iba tak sa Slovan môže dostať na také pozície v Európe, na ktoré patrí. Ak belasá abeceda nebude dopodrobna prepracovaná, tak proste prišiel len Šporar...