Main Content

Aj premárnený rok môže slovenských futbalistov vrátiť na stranu víťazov

piatok, 17. november 2017 14:46 | Autor: Filip Chudý

Martin Škrtel
Martin Škrtel | zdroj: TASR

Hoci mali slovenskí futbalisti v tomto roku pozitívnu výsledkovú bilanciu, nebudú naň spomínať v dobrom. No aj to môžu využiť vo svoj prospech.

Komentár Filipa Chudého

Máme to neúspešne za sebou, reprezentačný rok 2017 je pre slovenskú futbalovú reprezentáciu minulosťou. Dali sme síce za ním peknú bodku, veď víťazstvá z posledných sekúnd chutia vždy najkrajšie, no radšej by sme sa tešili počas roka pri iných príležitostiach.

Ošúchané alibi neúspešných hovorí, že vraj nemôžeme pravidelne postupovať na vrcholné podujatia. Je to pravda, naozaj nemôžeme, veď pokiaľ budeme takto nastavení, tak to ani zmeniť nemôžeme... Malé krajiny typu Slovensko, Chorvátsko a pod. na to naozaj nemajú... Prečo ale Chorváti počas samostatnosti za rovnaký počet kvalifikácií chýbali na MS a Eure len raz, kým my sme iba po jedenkrát na nich boli? Pritom úspechy, výsledky a kvalita národných výberov Československa a Juhoslávie boli porovnateľné. Prečo naše úspechy vyrovnal len 300-tisícový Island za dve kvalifikácie za sebou?

Hľadať výhovorku v tom, že sme malá krajina s malou základňou je naozaj hlúpe, veď aj naše „hviezdy“ z NHL dokážu na olympiáde bez problémov rozobrať Slovinci so svojimi 120 vychovanými hokejistami.

Rozdiel je len v hlavách. My sa nedokážeme, resp. zatiaľ sme sa nedokázali sústrediť na dva úspechy za sebou. Minulý rok dobré Euro, no hneď sa všetko začne ničiť už na spiatočnej ceste. Do toho si sami prirobíme ďalšie kauzy a nezmysly a už zrazu naháňame kvalifikačného zajaca za chvost. Všetka česť národnému výberu za stíhaciu jazdu, ale spravodlivosť nás dobehla. Kvalitatívne síce na svetový šampionát patríme, lenže zaslúžene tam nie sme, veď sami sme si prehrali štyri zápasy z desiatich, čo je veľa.

Reprezentačný rok 2017 a celá neúspešná kvalifikácia nás bude ešte dlho mátať. Najbližšie na začiatku decembra pri žrebe MS, pričom „peklo“ to bude hlavne začiatkom leta budúceho roka. Síce to počas futbalovej samostatnosti bude už piaty svetový šampionát bez nás, ale prvýkrát za to „vďačíme“ sami sebe. Ak by boli súperi lepší, potom by sa nad tým dalo mávnuť rukou, takto nie!

Aj z tohto pohľadu možno rok 2017 označiť za premárnený, no nemusí to tak byť stále. Ak si správne vyhodnotíme chyby a hlavne nájdeme riešenia, čo bude ťažší proces, potom v zlomových momentoch budúcich kľúčových zápasov sa dostaneme na stranu víťazov.