Main Content

Poučné varovanie na Ukrajine: Nastal čas na vylepšenie reprezentácie

sobota, 11. november 2017 15:28 | Autor: Filip Chudý

Martin Škrtel
Martin Škrtel | zdroj: TASRfu

Slovenskú futbalovú reprezentáciu na Ukrajine dobehla minulosť. Nech nám je tento zlý výkon varovaním, že treba konečne vyriešiť postové problémy.

Komentár Filipa Chudého

Teraz sme mali riešiť to, ako naši futbalisti úspešne prechádzajú barážou a postupujú na MS, pretože kvalitatívne tam patria. Lenže vlastnými chybami hlavne z úvodu, no aj záveru kvalifikácie nám vlastne dá sa povedať zaslúžene zostal v rukách Čierny Peter. Medzitým sa riešilo, kto všetko bude v národnom tíme pokračovať, pričom podľa očakávania okrem Ďuricu všetci, veď nikto v stále dobrom veku sa nechce lúčiť s pocitom, že dalo sa urobiť viac.

A hoci sa v národnom tíme veľa nezmení, právom sa začala na Ukrajine nová éra, ktorá by mala vyvrcholiť úspechom na Eure 2020, teda minimálne účasťou. Ak by sme sa totiž teoreticky nedostali medzi 24 najlepších európskych krajín, potom by to bol veľký prepadák, pretože my sme sa zaradili už medzi lepší európsky štandard a v priemere už nie sme.

Preto nemožno len tak mávnutím ruky prehliadnuť, aký slabý výkon podala naša reprezentácia na Ukrajine, lebo veľmi rýchlo by sme sa vrátili do spomínaného priemeru. Už si snáď ani nespomíname, kedy naposledy nás tak boleli oči po sledovaní zápasu Slovenska, možno ani minulý rok v Slovinsku to nebolo tak zlé ako teraz.

Pozápasové slová Jána Kozáka o výbornom nasadení a prístupe hráčov, aké sa len tak v prípravnom stretnutí nevidia, vyvolávajú úsmev s rozpakmi. Nasadenie a prístup hráčov musia byť samozrejmosť aj v siedmej horskej, nieto v národnom drese. V ňom sa má a musí hodnotiť len výkon, no a ten stál za figu.

A keď sme už pri slovách reprezentačného trénera, potom sa pristavme už aj pri tých predzápasových a porovnajme ich s realitou. „Ja sa snažím každý zápas brať vážne. Rád by som postavil také mužstvo, aby hra mala plynulosť a bola vyvážená. Zostava, ktorá pôjde od začiatku, by mala byť dostatočne silná, aby sme s domácimi odohrali dobrú partiu,“ povedal Kozák. Jeho myšlienky sú síce správne, lenže pod náš slabý výkon sa podpísal aj on zlou zostavou.

Nemali sme v hre za celý zápas ani jedného klasického krajného obrancu, čo je v modernom futbale neprijateľné. Navyše naše zápasové trio bolo mimo formy, resp. pohody. V základe sme nastúpili len s jedným krídelníkom, čo je ďalšie faux pas voči futbalu. Keď k tomu pridáme, že Hamšík s Dudom si viac zavadzali ako pomáhali, pričom podobne fungovali aj iné naše dvojičky, niet sa čo čudovať, že ako to na trávniku vyzeralo. Mali sme toľko strát lôpt, ako snáď na celú minulú kvalifikáciu dokopy. Ukrajinci neboli v tomto zápase lepší, veď nehrali nič úchvatné, to my sme boli slabší a absolútne zaslúžene sme prehrali.

Ale vďaka za túto prehru, ak sa z nej teda poučíme. Ukázalo sa totiž veľa vecí, ako to nemôže fungovať. Teraz máme pred sebou veľa času, prakticky celý rok 2018, počas ktorého musíme vyriešiť problémy našej reprezentácie.

Čiže nájsť klasických krajných obrancov a zapracovať ich, pretože Pekarík tu nebude večne a nikoho iného zatiaľ nemáme. Hoci to bude veľmi ťažké, lebo adeptov je ako šafranu, pričom aj Mazáň je teraz v repre skôr iba preto, že je relatívne mladý ľavý obranca. Ak by sa totiž posudzovala aktuálna výkonnosť počas tejto sezóny, nemá tam čo robiť, keďže aj v našej lige sú aktuálne minimálne dvaja Slováci lepší. Lenže treba aspoň hľadať, veď kedy, ak nie teraz?

Tiež by sa nám zišlo, ak by sme rozšírili krídelnícke rady, čo by teoreticky malo ísť ľahšie, hoci opak môže byť pravdou. No a v neposlednom rade, mať len jedného útočníka je tiež svetový unikát... Dávame síce za pravdu reprezentačným trénerom, že v národnom drese majú hrať len tí najlepší, no tiež sa musí postové obsadenie vyvážiť, aby sa nám potom v budúcnosti nestalo v kľúčovom zápase, že kraje ihriska sa budú plátať ako na Ukrajine, čo potom aj tak vyzeralo...

Do konca roka 2018 aspoň za vyskúšanie prakticky nič nedáme. Ak sa nikto neukáže, potom tu ešte osvedčené mená predsa máme, ak niekto presvedčí, hneď sa nám bude lepšie dýchať. Radšej však hrať zle pri pokuse o lepšiu budúcnosť, ako hrať zle iba preto, že som sa predtým nepokúsil vlastné problémy riešiť a teraz ma dobehli. Zápas na Ukrajine preto berme ako poučné varovanie.