Main Content

Hodnotenie slovenských hráčov po zápase Škótsko – Slovensko

piatok, 6. október 2017 12:05 | Autor: Filip Chudý

Hodnotenie slovenských futbalistov
Hodnotenie slovenských futbalistov | zdroj: TASR

Naši futbalisti nevyužili v Škótsku veľkú šancu výrazne si priblížiť baráž MS 2018. Ako si v zápase počínali naši hráči? Prinášame vám hodnotenie slovenských reprezentantov na stupnici 1 – 10.

Martin Dúbravka (8) – Trochu prekvapujúco išiel do brány, ale svoju nomináciu si obhájil. Predviedol viacero výborných zákrokov, keď vychytal Berru, Griffithsa, Morrisona či Robertsona. Potrebné šťastie mal pri strelách do brvna. Vyčítať sa mu dajú iba niektoré zlé odkopy a malá taktická chyba pri inkasovanom góle, keď zle prečítal situáciu a už sa presúval z prvej žrde na zadnú, no lopta bola ešte na prvej, navyše druhý nabiehajúci škótsky hráč bol ďaleko a pokrytý. Preto nestihol v protipohybe vyškriabať loptu von z brány. Mal si postrážiť prvú žrď, druhú by aj tak nestihol, keby tam lopta teoreticky prešla.

Peter Pekarík (7) – Až na jedno pošmyknutie v prvom polčase a malé prepadnutie v druhom dejstve podal prakticky bezchybný výkon. Škóti sa cez neho nevedeli presadiť, navyše podporil útok vždy, keď mohol.

Martin Škrtel (8) – Vrátil sa na ostrovy, vrátil sa akoby aj starý Škrtel. Hral veľmi koncentrovane, vyhrával súboj za súbojom a súperi sa cez neho nevedeli presadiť po zemi a ani vzduchom. No prišla 89. minúta... Samozrejme, jeho škrie určite najviac, že si dal vlastný gól, preto mu to vyčítať nemožno, lenže ten okamih sa stal.

Ján Ďurica (7) – Predviedol nejaké chybičky pri hre na zemi, čo iba dokumentovalo, že to nebol stopercentne ten bezchybný Ďurica, akého ho poznáme z jeho najlepších reprezentačných zápasov, lenže nehral ani zle. Podal zodpovedný výkon, pričom práve takýto spôsob boja mu vyhovoval, keďže v ňom vynikli jeho prednosti.

Tomáš Hubočan (6) – Až do takmer úplného záberu duelu si hral to svoje, ako ho aj poznáme. Súboje vyhrával, loptu nemal problém rozohrať (97 % úspešnosť prihrávok). Občas mu síce niekto ušiel poza chrbát, ale nič z toho nebolo. Pokým... Pokým neprišla z jeho strany taktická chyba nehodná mladšieho žiaka. Absolútne nezmyselne vystúpil, keď súper bol pokrytý a otočený chrbtom k bráne, čiže by sa nič nemohlo stať. Ale stalo sa, lebo Hubočan otvoril priestor, kde mal byť, zvlášť v takej minúte a za postupového stavu.

Juraj Kucka (7) – No konečne! Starý Kucka sa vrátil. Nehral na vlastné triko, ale pre tím. Koncentroval sa na výkon, preto nám veľmi pomohol. Hlavne v prvom polčase bol v súbojoch dominantný a viditeľný. Potom mu došla para, ale inak pozitívny výkon.

Ján Greguš (7) – V prvom polčase síce stratil jednu loptu, z čoho mal súper náznak šance, ale inak si svoje miesto zastal. Mal úspešnosť prihrávok až 94 %, čo je výborné číslo na jeho pozíciu a prevýšil v tom aj Lobotku (87 %). Hoci treba dodať, že mal hrať odvážnejšie lopty smerom dopredu. Pokúšal sa aj o streľbu, pričom v tom bol z našich spolu s Kuckom najodvážnejší. Len škoda, že nepremenil našu najväčšiu šancu, hoci čistá nebola.

Stanislav Lobotka (7,5) – V úvode bol trochu stratený a vôbec ho nebolo vidieť, ale postupom času sa dostal do zápasu. Paradoxne, jeho výkonu výrazne pomohlo Makovo vylúčenie, lebo potom začal behať za dvoch, keďže hral naľavo a stíhal prehusťovať aj stred poľa. Nebál sa hrať jeden na jedného a tým občas aj hrozil súperovej obrane.

Róbert Mak (1) – V Glasgowe namaľoval najväčšiu machuľu svojej reprezentačnej kariéry. Niečo také sa ale stane prakticky každému dlhoročnému reprezentantovi. Mak mal tú smolu, že sa to stalo v mimoriadne dôležitom zápase. No to ho neospravedlňuje. Hoci rozhodca využil situáciu, on mu to svojou hlúposťou nemal dovoliť. Takto nemôže potopiť spoluhráčov a celú postupovú snahu. Proste má to za jedna... A teraz nech silno dúfa, že sa stane menší futbalový zázrak a v baráži svoju hlúposť postupovo odčiní.

Marek Hamšík (6,5) – Priebeh zápasu ho futbalovo zabil. Začali sme ustráchane, akoby si aj on hľadal miesto v novom systéme. Po Makovom vylúčení sa z neho stal skôr akoby defenzívny stredopoliar. A hoci pri každej príležitosti sa snažil ísť kolmo dopredu, bolo toho málo. Jeho stý reprezentačný zápas mal vyzerať inak.

Adam Nemec (6,5) – Behal, bojoval, snažil sa, občas aj niečo futbalové ukázal, ale čo nám to bolo platné, keď v tomto zápase bol vzhľadom na okolnosti skôr defenzívny útočník. Smerom dopredu sme totiž takmer vôbec nehrali.

Vladimír Weiss, Ondrej Duda, Norbert Gyömbér (bez známky) – Niekto bude vyčítať Weissovi, že zle bránil pri inkasovanom góle, no treba povedať, že zároveň nepokazil ani jednu prihrávku, čiže ukázal oba svoje póly, o ktorých sa vie. Otázkou je skôr to, či tréner nechyboval pri tomto trojstriedaní. Odpoveď dal zrejme výsledok... Hra sa mala radšej kúskovať postupne, nie jednorazovo rozbiť náš fungujúci blok...

Význam známok
Stupnica je v rozmedzí 1-10, čiže presne v strede je známka 5,5, ktorá predstavuje priemerný výkon.

10 - Historický výkon
9 - Svetový výkon
8 - Vynikajúci výkon
7 - Dobrý výkon
6 - Mierne nadpriemerný výkon
5 - Mierne podpriemerný výkon
4 - Zlý výkon
3 - Nedostatočný výkon
2 - Otrasný výkon
1 - Katastrofálny výkon