Main Content

Postupová matematika po prehre v Škótsku: Slovensko má stále šancu, no potrebuje pomoc druhých

štvrtok, 5. október 2017 23:41 | Autor: Martin Gregor

Postupová matematika po prehre v Škótsku
Postupová matematika po prehre v Škótsku | zdroj: TASR

Prehrou v Škótsku stratila slovenská futbalová reprezentácia šancu mať všetky postupové karty vo vlastných rukách. Stále je tu však nádej zahrať si na MS 2018. Čo sa musí stať, sme rozobrali v tomto článku.

Prehrou v Škótsku 1:0 sme sa ocitli v nelichotivej pozícii. Na postup potrebujeme pomoc súperov – konkrétne Slovinska a potom aj veľkú priazeň osudu v prípade výsledkov v ostatných skupinách.

Najprv si pozrieme tabuľku našej skupiny:

Tabuľka F-skupiny:

1. Anglicko 9 7 2 0 17:3 23*
2. Škótsko 9 5 2 2 15:10 17
3. SLOVENSKO 9 5 0 4 14:7 15
4. Slovinsko 9 4 2 3 10:5 14
5. Litva 9 1 3 5 7:19 6
6. Malta  9 0 1 8 3:22 1

Keďže Anglicko má už postup na MS 2018 istý, dôležité je to, kto skončí na druhom mieste. Druhé miesto totiž v prípade, že nie ste najhorším tímom zo všetkých kvalifikačných skupín, zabezpečuje miestenku do baráže.

Škóti sú na tom v boji o druhé miesto najlepšie (17 bodov). Majú o dva body viac než Slováci (15) a o bod viac než Slovinci (14).

Škóti však na spečatenie postupu potrebujú vyhrať v Slovinsku. Ak by len zremizovali, mali by v prípade víťazstva Slovenska nad Maltou rovnaký počet bodov ako Slováci (18) no horšiu bilanciu vzájomných zápasov (jedna výhra Slovenska, jedna výhra Škótov no lepšie vzájomné skóre Slovákov v pomere 3:1).

Úplne zjednodušene teda stačí napísať, že na druhé miesto v skupine F potrebuje Slovensko poraziť Maltu (99% istota) a Škótsko NESMIE vyhrať v Slovinsku.

To nie je nereálny scenár, LENŽE:
- Škóti budú mať veľkú motiváciu, víťazstvo v Slovinsku ich určite pošle do baráže
- Slovinci budú mať motiváciu menšiu. Vedia, že ani víťazstvo nad Škótskom ich do baráže pravdepodobne neposunie, pretože strata bodov Slovákov v zápase s Maltou je veľmi nepravdepodobná

Ani druhé miesto nemusí stačiť na barážovú miestenku

Ak by aj Škóti nevyhrali v Slovinsku a my podľa očakávania vyhráme s Maltou, ani druhé miesto v skupine F nám žiaľ na baráž nemusí stačiť. V nej si totiž nezahrá tím na druhej priečke kvalifikačnej skupiny s najhoršou bilanciou zo všetkých tímov, ktoré skončili v európskej kvalifikácii na druhých miestach svojich skupín. Skupín je totiž 9 a do baráže ide len osem tímov. 

Slováci v tabuľke druhých už určite nebudú mať viac než 12 bodov a to je problém. 12 bodov je skutočne málo a zrejme až do konca všetkých kvalifikačných bodov nie je jasné, či to bude stačiť. Pravdepodobnosť odhadujeme na 20 až 30%.

Už po dnešných zápasoch je jasné, že Severné Írsko, ktoré skončí v skupine C určite druhé, bude mať v "tabuľke druhých" bodov minimálne 13, rovnako ako Dánsko v skupine E. Baráž majú istú určite aj druhí v skupine B (Švajčiarsko alebo Portugalsko) a skupine G (Španielsko alebo Taliansko). 

Ak teda Slovensko skončí v našej skupine druhé, musí dúfať, že aspoň jeden tím na druhom mieste v skupinách A, D, H a I nebude mať v tabuľke „skupiny druhých” viac bodov než Slovensko (13 a viac) alebo v prípade rovnosti bodov (12) lepšie skóre než Slováci (skóre Slovákov bude 11:6).

UPOZORNENIE: Do tabuľky „skupiny druhých” sa nezarátavajú body z duelov proti najhorším tímom skupiny, teda napríklad Slovensko nebude mať v tejto tabuľke zarátané body zo zápasov s Maltou. Preto ich bude mať v tejto tabuľke 12 (a nie 18, ako v tabuľke svojej skupiny
).