Main Content

Tokio je pripravené kandidovať na OH 2020

piatok, 15. júl 2011 18:00 | Autor: TASR

Tokio je pripravené vstúpiť do hry o právo usporiadať olympijské hry v roku 2020. Kandidatúra by sa mala niesť v duchu obnovy Japonska po ničivom marcovom zemetrasení.

"Musíme priniesť olympijské hry späť do Japonska. Žiaľ, prišli sme o možnosť usporiadať OH 2016, ale odvtedy sme robili všetko pre to, aby sme sa pripravili na rok 2020," povedal v piatok Cunekazu Takeda, prezident Japonského olympijského výboru (JOC), ktorý v týchto dňoch slávi storočnicu od svojho založenia. Tokio, kde mali OH v roku 1964 svoju absolútnu ázijskú premiéru, sa spolu s Madridom a Chicagom neúspešne uchádzalo o OH 2016, ale prednosť dostalo Rio de Janeiro.

"V tejto chvíli ešte nemôžem kandidatúru formálne potvrdiť. Ale všetci sme presvedčení, že olympiáda pomôže obnoviť a znova postaviť našu krajinu na nohy. Chceme tým pomôcť vytvoriť nové Japonsko pre budúcnosť, pre naše deti," poznamenal Takeda. Formálne by mal kandidatúru oznámiť guvernér Tokia Šintaro Išihara v sobotu na recepcii za účasti prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacquesa Roggeho.

Prihlášky kandidátov bude MOV prijímať do 1. septembra tohto roka, dejisko vyberú delegáti zasadnutia MOV v Buenos Aires v septembri 2013. Medzi súperov Tokia by mali patriť Rím a Madrid, možno tiež Dauha či Istanbul.

© WEBNOVINY