Main Content

Analýza II. predkola Európskej Ligy: KF Tirana - Spartak Trnava

štvrtok, 14. júl 2011 13:59 | Autor: Jakub Vaverka

Analýza II. predkola Európskej Ligy: KF Tirana - Spartak Trnava
Analýza II. predkola Európskej Ligy: KF Tirana - Spartak Trnava | zdroj: Jakub Vaverka & Martin Gregor pre Sport7.sk, foto SITA

Spartak Trnava dnes čaká ďalšia dôležitá previerka v pohárovej Európe. Zápas v Albánsku s domácim KF Tirana veľa napovie o nádejach Trnavčanov na postup do vytúženého 3. predkola. Našim tipujúcim prinášame analýzu k tomuto stretnutiu.

Začiatok zápasu: 19.00

Spartak Trnava je ako jeden z mála slovenských tímov v zápasovom rytme. Zverenci trénera Pavla Hoftycha totiž štartovali už v prvom predkole Európskej Ligy, v ktorom si poradili so Zetou Golubovci (3:0, 1:2). Už dopredu vedeli, že v prípade postupu ich čaká KF Tirana, ktorá je naozaj nevyspytateľným súperom.  Ako sa však hovorí, s jedlom rastie chuť a Spartakovci by určite radi nazreli do tretieho predkola. Postup cez dve kvalifikačné fázy by bol z trnavského pohľadu úspechom, ktorý sa zdá byť v tomto momente na dosah.

SPARTAK TRNAVA V POHÁROVEJ EURÓPE

V pred minulej sezóne Spartakovci štartovali rovnako ako aj v tej aktuálnej v prvom predkole Európskej Ligy. Žreb im určil za súpera nepríjemný Inter Baku. Slovenský zástupca zvládol oba zápasy vrátane nepríjemnej cesty do Azerbajdžanu a po výsledkoch 2-1 a 3-1 postúpil ďalej. V druhom predkole narazili na FK Sarajevo a po tuhom boji s tímom z Bosny a Hercegoviny „Bíli andelé“ vypadli, po tesných, a trochu smolných výsledkoch 0-1, 1-1.

Na začiatku tejto sezóny vyradili Spartakovci v prvom predkole ZETU Golubovci, po tom ako Čiernohorcov doma držali úplne nakrátko (3-0) a v odvete sa strachovali až do záveru (prehra 2-1). Postup si napokon udržali, čo je v konečnom zúčtovaní najpodstatnejšie, hoci výkon chválitebný určite nebol.

KF TIRANA V POHÁROVEJ EURÓPE

Albánsky celok, začínajúci minulú sezónu v prvom predkole EL, dostal za súpera nebezpečný maďarský Zalaegerszegi TE, s ktorým držal trochu prekvapujúco vyrovnanú partiu a po dvoch bezgólových výsledkoch sa rozhodlo až v predĺžení, v ktorom bola úspešnejšia práve Tirana.

V druhom predkole ju čakal ešte o triedu náročnejší súper v podobe holandského Utrechtu. Prvý zápas síce skončil zmierlivo 1-1, no odveta v Holandsku sa zmenila na demontáž albánskeho tímu, keď Utrecht vyprevádzal hostí zo štadiónu prehrou jednej triedy 4-1.

Z TÁBORA TRNAVY

Keď sa nám už zdalo, že si Spartak ideálne načasoval formu  prišli po domácej výhre nad Zetou (3:0) dva nepresvedčivé výkony. V predkola odvete Európskej ligy prehra v Čiernej hore 1-2, ktorej súčasťou bolo strachovanie sa o výsledok až do záveru zápasu a o pár dni neskôr zahanbujúca prehra v príprave s s českým Bohemiansom 1905 (0-3). Varovný prst zdá sa prišiel v správny moment a bude zaujímavé sledovať, ako sa s tým vyrovnajú hráči červeno-čiernych. Dnes si proti najslávnejšiemu albánskemu klubu také zaváhanie už nemôžu dovoliť.

Spartak nebude môcť v úvodnom zápase proti Tirane počítať s nebezpečným Konem, ktorý má problémy s členkom a tiež s vykartičkovaným Ciprysom. K dispozícií však budú po prvýkrát štyri letné posily na čele s Miroslavom Karhanom. Okrem neho sa bude môcť tréner Hoftych oprieť aj o Malcháreka, Koubského a Vyskočila. Kompletná štvorica by mala byť v základnej zostave.

Predpokladaná zostava Trnavy:
Raška, Malchárek – Koubský – Gross – Hanzel, Petráš – Kaščák – Karhan – Prochádzka – Vyskočil, Tomček


Z TÁBORA TIRANY


KF Tirana je suverénne najúspešnejší tím v Albánsku. Domácu ligu vyhrali bielo-modrí už 24 krát, k čomu pridali 14 albánskych pohárov a osem super pohárov. Minulú sezónu mal klub z hlavného mesta taktiež výborne rozbehnutú, no v posledných piatich kolách KF prehral a obsadil až piatu priečku. Účasť v druhom predkole Európskej Ligy Tirane zachránil až triumf v národnom pohári.

Vedenie klubu nebolo finišom sezóny vôbec nadšené a preto angažovalo, možno prekvapivo, na trénerský post španielskeho lodivoda Juliána Rúbia, ktorý má za úlohu nesklamať v Európe a v domácej lige vybojovať titul.

Predpokladaná zostava Tirany:
I. Lika, Lila – Osmani – Dabulla – Ferraj, Situma – G.Lika – Hyka, Karabeci – Balla - Etogo


AKO TIPOVAŤ

Keby sme mali tipovať výsledok tohto stretnutia pred dvoma týždňami určite by sme zvolili tip na víťazstvo Trnavy. Po dvoch nepresvedčivých výkonoch čierno-červených v rade sme však oveľa skeptickejší. Remíza by sa dala tiež považovať za úspech, rovnako tak strelený gól na ihrisku súpera.

Podľa bookmakerov zahraničných stávkových kancelárií je Trnava miernym favoritom. Na jej víťazstvo si môžete vsadiť s kurzom okolo 2,30. Kto verí vo víťazstvo albánskeho tímu môže zhodnotiť svoje peniaze kurzom 2,7. Remíza má kurz okolo 3,20.  

Spartak bude hrať rozumne, neočakávame, že by bol ofenzívne naladený. Prvoradé bude neinkasovať a hroziť z nebezpečných protiútokov. Skúsení hráči na čele s Karhanom určite nájdu v strede poľa medzery, ktoré pretavia vo vypracovanie nejakej gólovej príležitosti. Veľa bude záležať aj od výkonu súpera, ktorý je v našich končinách pomerne neznámy a preto presne nevieme, čo máme od neho očakávať. Dvojnásobne nie v čase, kedy nemá za sebou ešte ani jeden súťažný duel v tejto sezóne.

Naopak Spartak má za sebou už dva ostré zápasy, čo v úvode sezóny zohráva dôležitú úlohu. Okrem toho sa môže konečne oprieť o  nové posily, ktoré v úvodnom predkole nemohli nastúpiť kvôli striktným pravidlám UEFA. Vybrať bezpečný tip z ponuky stávkových kancelárií je v tomto prípade veľmi ťažké, preto skúsime tip na víťazstvo Trnavy, ktorý však označujeme ako riskantný.

TIP RISK: Víťazstvo Trnavy (kurz okolo 2,30)

Prečítajte si tiež analýzu k dnešnému zápasu
Žiliny s Reykjavíkom!