Main Content

Analýza II. predkola Európskej Ligy: KR Reykjavík - MŠK Žilina

štvrtok, 14. júl 2011 13:55 | Autor: Jakub Vaverka

Analýza II. predkola Európskej Ligy: KR Reykjavík - MŠK Žilina
Analýza II. predkola Európskej Ligy: KR Reykjavík - MŠK Žilina | zdroj: Jakub Vaverka & Martin Gregor pre Sport7.sk, foto SITA

Dnes vstúpi do európskeho futbalového kolotoča aj tretí slovenský zástupca, z minulej sezóny bronzová Žilina. “Šošoni“ narazia v II. predkole na KR Reykjavík, ktorý je pre nás pomerne veľkou neznámou. Prinášame vám analýzu k tomuto stretnutiu.

Začiatok zápasu: 21.15

MŠK ŽILINA V POHÁROVEJ EURÓPE

Žilinský klub zažil počas minulej sezóny vôbec najúspešnejšie obdobie vo svojej histórií. Ako slovenský majster, ktorý bol nasadený do druhého predkola Ligy majstrov, najprv bez problémov vyradil maltskú Birkirkaru (0:1, 3:0).  V treťom predkole zverenci Pavla Hapala vyprevadili favorizovaný Litex Loveč (1:1, 3:1) a v napínavom play-off o postup do skupinovej fázy vyučili z efektívnosti aj prekvapenú pražskú Spartu (2-0 vonku, 1-0).

“Šošoni“ sa ocitli vo vysnívanej skupinovej fáze a hoci ani v jednom zo šiestich zápasov proti Chelsea, Marseille a Spartaku Moskva nebodovali, nadobudli bohaté skúsenosti, ktoré budú môcť zúročiť v už v tejto sezóne. 


KR REYKJAVÍK V POHÁROVEJ EURÓPE

Minulý ročník zahájili hráči Reykjavíku podobne ako tento v prvom predkole Európskej Ligy. So severoírskym súperom Glentoranom sa Islanďania nemaznali a po výsledkoch 3-0 a 2-2 postúpili do druhého predkola. V ňom  dostali za súpera ukrajinský Karpaty Ľvov, cez ktorý sa už nedokázali prehrýzť ďalej (0-3 vonku, 2-3 doma). Zaujímavosťou je, že ak by KR Reykjavík cez Ľvov postúpil narazil by na jedného z dvojice Banská Bystrica/Zestafoni. Dukla však s gruzínskym tímom taktiež vypadla.

V aktuálnej sezóne museli začať svoju púť Európou opäť v prvom predkole, keďže minulý ročník najvyššej súťaže ukončili až na štvrtej priečke. S miernym nadľahčením však bolo prvé kolo pre islandského zástupcu len prechádzkou ružovou záhradou, keďže svojho protivníka z Faérskych ostrovov IF Fuflafjordur vyradili dvoma jasnými víťazstvami 3:1 (vonku) a 5:1.

Z TÁBORA ŽILINY

Žilinčania majú za sebou veľmi kvalitnú letnú prípravu, v ktorej odohrali viacero zaujímavých zápasov. Hapalovci sa môžu pochváliť tým, že ani raz neprehrali, hoci čelili viacerým kvalitným súperom z Poľska, Čiech, Maďarska a tiež domácej Corgoň ligy. Najlepším strelcom prípravy sa stal Ivan Lietava, ktorý skóroval v piatich prípadoch.

Pred zápasom s islandským súperom sa tréner Hapal nebude môcť spoľahnúť na viacero opôr tímu. Chýbať bude, okrem účastníka MS 2010 Zdena Štrbu a jedného z najkvalitnejších záložníkov Corgoň ligy Bella, aj Zošák s Guldanom. V strede poľa by však mal Bellovu absenciu vykompenzovať Pečovský, ktorý prišiel k “Hapalovcom” ako najväčšia letná posila z Banskej Bystrice.

Predpokladaná zostava Žiliny:
Dúbravka – Gergel, Piaček, Mráz, Ofori – Barčík – Pečovský, Šulek – Majtán, Lietava - Střihavka

PIAČEK O REYKJAVIKU

,,Určite to bude ťažký dvojzápas. Futbal v tejto krajine veľmi napreduje, čoho dôkazom je aj účasť mládežníckych reprezentácii na európskych šampionátoch. Samozrejme, že MŠK Žilina má skúsenosti z európskej konfrontácie a určite urobím všetko pret, aby sme postúpili cez toto kolo a potešili našich fanúšikov."

Z TÁBORA KR REYKJAVíK

Islandskému tímu sa momentálne darí. V domácej súťaži, ktorá sa začala na európske pomery veľmi netradične už začiatkom mája sú po odohratí úvodných 9 zápasov na prvom mieste so ziskom 23 bodov. Ani raz neprehrali, o body ich obrali len dve remízy. Mužstvo vyhralo posledných 9 súťažných stretnutí v rade s celkovým skóre 26:5! Ako sme spomínali bez problémov prešli aj prvým predkolom Európskej ligy. Faerský IF Fuflafjordur vyradili s celkovým skóre 8:2.

AKO TIPOVAŤ

Výhodou domáceho tímu z Islandu by mohol byť neskorý začiatok zápasu, keďže úvodný výkop odpíska hlavný rozhodca až o 21.15 miestneho času. Šošóni si budú musieť dať pozor hlavne na agilného Baldvinssona, ktorý sa v poslednom ligovom kole trafil trikrát do siete Fylkyru. Ak ste čítali predchádzajúce riadky určite uznáte, že Žilinu nečaká vôbec ľahký súper. Hoci ide “len” o štvrté mužstvo minulej sezóny islandskej ligy ich aktuálna forma, ktorú podčiarkuje obdivuhodná séria 9 víťazstiev v rade zdvíha varovný prst. Žilina okrem toho odohrá svoj vôbec prvý súťažný zápas v ročníku (na rozdiel od dnešného súpera, ktorý má za sebou už 13 stretnutí).  To sú všetko fakty, ktoré hrajú proti Žiline.

Napriek tomu si myslíme, že Šošóni dnes majú na to, aby si z Islandu doviezli priaznivý výsledok do odvety. Mužstvo disponuje skúsenosťami, ktoré nadobudlo v minulom ročníku Champions League, ale aj dravou mladosťou. Hoci chýbajú viaceré opory na čele s Bellom a Štrbom v kádri sú nové letné posily, ktoré by mali kvalitu žlto-zelených zvýrazniť. Podobne ako u zápasu Tirany s Trnavou vyberáme tip na víťazstvo slovenského zástupcu.

TIP RISK: Víťazstvo Žiliny (kurz okolo 2,00)

Prečítajte si tiež analýzu k dnešnému zápasu
Trnavy s Tiranou!