Main Content

Kolobneva stiahli pre pozitívny dopingový test

utorok, 12. júl 2011 12:30 | Autor: TASR

Vedenie tímu Kaťuša sa rozhodlo stiahnuť Alexandra Kolobneva po oznámení pozitívneho dopingového testu na zakázané diuretikum z cyklistickej Tour de France, aj keď ešte nemuselo.

Dopingoví komisári našli v Kolobnevovej vzorke po 5. etape pretekov stopy po hydrochlortiazide (HCT), čo podľa pravidiel Svetovej antidopingovej agentúry a Medzinárodnej cyklistickej únie ešte neznamená okamžitú suspendáciu, keďže existuje šanca, že diuretikum nemusel užiť jazdec vedome. Kaťuša však chcela predísť zbytočnému rozruchu a ruského šampióna radšej stiahla.

Ak sa definitívne dokáže Kolobnevovi previnenie, potom mu hrozí zo strany Kaťuše prepustenie a pokuta vo výške jeho piatich mesačných platov. Prípad ešte budú vyšetrovať a čaká sa aj na analýzu B-vzorky. Tridsaťročný Kolobnev skončil dvakrát druhý na majstrovstvách sveta a získal po diskvalifikácii Davida Rebellina aj bronz na olympijských hrách 2008. Po deviatich etapách na Tour de France figuroval na 69. priečke s odstupom 22:15 min na lídra Thomasa Voecklera.

V histórii tímu Kaťuša ide o tretí dopingový prípad. V roku 2009 mali pozitívne testy na EPO Antonio Colom Mas a Christian Pfannberger. Športový riaditeľ Kaťuše Andrej Čmiľ spolu s Kolobnevom a jeho spolubývajúcim z izby Jegorom Silinom dobrovoľne v pondelok navštívili políciu, kde deklarovali, že tím nemá s dopingovým prípadom nič spoločné.

© WEBNOVINY