Main Content

Rybárikovú porazila suverénna šampiónka Wimbledonu. Muguruzová vyprevadila Williamsovú z kurtu kanárom

sobota, 15. júl 2017 17:05 | Autor: TASR

Rybárikovú porazila suverénna šampiónka Wimbledonu. Muguruzová vyprevadila Williamsovú z kurtu kanárom
Rybárikovú porazila suverénna šampiónka Wimbledonu. Muguruzová vyprevadila Williamsovú z kurtu kanárom | zdroj: © TASR

Wimbledon 15. júla (TASR) - Španielska tenistka Garbine Muguruzová Blancová sa stala prvýkrát v kariére víťazkou prestížneho Wimbledonu.

Vo finále dvojhry si ako nasadená štrnástka poradila s desiatkou "pavúka" Američankou Venus Williamsovou 7:5, 6:0 a získala svoj druhý grandslamový titul. Vlani triumfovala na Roland Garros v Paríži. Za stavu 4:5 odvrátila dva setbaly, odvtedy nestratila ani gem.  

Dvadsaťtriročná rodáčka z Venezuely sa stala druhou španielskou wimbledonskou šampiónkou v histórii po Conchite Martinezovej, pod ktorej vedením sa pripravovala na tretí grandslam sezóny. Martinezová dobyla Wimbledon v roku 1994. Muguruzová bola na tráve All England Clubu vo finále aj pred dvomi rokmi, v rozhodujúcom súboji však nestačila na Serenu Williamsovú.

Vďaka sobotňajšiemu finálovému víťazstvu si z Londýna odnáša prémiu 2,2 milióna libier pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa semifinálová premožiteľka Slovenky Magdalény Rybárikovej posunie na piate miesto. Tridsaťsedemročná Venus Williamsová nevyužila šancu na zisk šiesteho wimbledonského singlového titulu a nestala sa najstaršou grandslamovou víťazkou v Open ére.

Obe hráčky si v úvode zápasu suverénne vyhrávali svoje podaní. Za stavu 3:2 sa Venus Wlliamsová po úspešnom obhodení dostala k prvému brejkbalu. Muguruzová ho odvrátila a v ďalšom geme mala dve možnosti na zisk súperkinho servisu, Američanka však vyrovnala na 3:3. Za stavu 5:4 sa bývalá svetová jednotka dostala k dvom setbalom, Muguruzová však vyrovnala na 5:5, v ďalšom geme prelomila podanie Williamsovej a prvý set sa stal jej korisťou.

Španielka hrala s pribúdajúcimi minútami čoraz sebavedomejšie, jej údery mali správnu dĺžku. V dôležitých momentoch ukázala veľkú mentálnu silu. Williamsová priveľa kazila z forhendu a nevedela sa chytiť na returne, ktorý bol v semifinále proti domácej Britke Johanne Kontovej jej veľkou zbraňou. V druhom dejstve Muguruzová úplne ovládla dianie na centrálnom dvorci, vďaka agresívnej hre si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 4:0 a Williamsovej uštedrila "kanára". V šiestom geme premenila v poradí tretí mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Američankou na 2:3.

 

ženy - dvojhra - finále:

Garbine Muguruzová Blancová (14-Šp.) - Venus Williamsová (10-USA) 7:5, 6:0