Main Content

Dal gól Buffonovi a bijú sa oňho Leicester i Arsenal. Jankta čaká hviezdna budúcnosť (Rozhovor)

štvrtok, 18. máj 2017 13:25 | Autor: Silvia Petrašková

Dal gól Buffonovi a bijú sa oňho Leicester i Arsenal. Jankta čaká hviezdna budúcnosť (Rozhovor)
Dal gól Buffonovi a bijú sa oňho Leicester i Arsenal. Jankta čaká hviezdna budúcnosť (Rozhovor) | zdroj: © TASR

Má 21 rokov a pred sebou sľubne našliapnutú futbalovú kariéru v Taliansku. Podľa britského denníka The Guardian ho však do svojich radov len nedávno lákali také kluby ako anglický Leicester City, Bournemouth, či dokonca samotný Arsenal Londýn. Talentovaný český futbalový záložník Jakub Jankto nám o svojich futbalových plánoch i pôsobení vo svojom terajšom klube Udinese Calcio porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Si odchovancom českej Slavie Praha. Ako si na svoje futbalové začiatky v tomto slávnom klube spomínaš?

Spomínam si na to veľmi dobre. Tu som vyrastal, bol som tam veľmi šťastný a dodnes tam mám veľa kamarátov.

Od roku 2014 si súčasťou talianskeho futbalového klubu  Udinese Calcio v ktorom pred tebou pôsobilo niekoľko českých futbalistov. Ako z odstupom času hodnotíš svoj prestup do Talianska?

Hodnotím to určite veľmi pozitívne. Ak by som mal tú možnosť, prišiel by som omnoho skôr. Darí sa mi tu a som tu šťastný.

Počas pôsobenia v tomto klube si absolvoval i hosťovanie v druholigovom Ascoli, kde si patril medzi stabilných členov základnej zostavy...

Je to pravda, bola to moja prvá sezóna v profesionálnom futbale. Ak to porovnám s juniorkou a „áčkom“, je to veľká zmena. Myslím si, že som si tam počínal veľmi dobre a nabral veľa ďalších skúseností. Som rád, že som mohol pomôcť tímu.

Vo farbách Udinese si mal možnosť okúsiť už aj štart v najvyššej talianskej futbalovej súťaži v Serii A. Svoj premiérový súťažný gól si zaznamenal do siete skúseného brankára Juventusu Turín Gianluigiho Buffona...

Mal som šťastie. Bol to skôr gól Buffona, nie môj. (smiech) No na druhej strane, ak nevystrelíš, nemôžeš dať gól.

Ďalší významný futbalový debut si si len nedávno vyskúšal aj v drese A-mužstva českej futbalovej reprezentácie na domácej pôde v priateľskom zápase proti Litve, kde si dokonca premiérovo skóroval.  Tvoj štart v národnom drese si si zrejme lepšie už ani nemohol predstaviť...

V tomto zápase som si skutočne veril, takže som za to veľmi rád, že sa mi podarilo skórovať hneď v prvom zápase. Po psychickej stránke to dodá hráčovi veľa sebadôvery. Musím sa však v nasledujúcich zápasoch pokúsiť o ďalší gól.

S futbalovou reprezentáciou do 21 rokov ťa najbližšie čakajú ME 2017 v Poľsku. Ako vidíš účinkovanie svojho tímu na tomto európskom podujatí?

Šance stále sú, no tentoraz to bude omnoho ťažšie. Máme veľmi kvalitnú skupinu, kde hráme s Nemeckom, Dánskom a Talianskom. Každopádne sa pokúsime o dobrý výsledok, postúpiť zo skupiny, alebo dokonca vyhrať celý turnaj. Určite tam nejdeme si len tak zahrať.

Vráťme sa ešte nachvíľu k tvojmu pôsobeniu v talianskom klube. V Udinese Calcio máš momentálne platnú zmluvu do konca tohtoročnej sezóny. Nebolo to tak dávno čo o tvoje služby prejavili záujem také mužstvá ako aktuálny anglický majster Leicester City, Bournemouth, no tvoje skvelé výkony v talianskom klube registrovali i skauti zo slávneho Arsenalu Londýn.  Ako vnímaš záujem týchto anglických klubov na tvoju osobu?

Určite to poteší. Ale teraz je zbytočné premýšľať o nejakých prestupoch, pretože nie je prestupové obdobie.

Nelákal by ťa do budúcna prestup práve na Britské ostrovy? Kde vidíš svoju futbalovú budúcnosť?

Momentálne sa nevidím nikde. Teraz som v Taliansku. Čo príde, príde. Neskôr by som možno vyskúšal aj iné možnosti, než len futbal v Taliansku.