Main Content

Hľadá sa systém. Zn.: Možno je už neskoro

streda, 10. máj 2017 09:42 | Autor: Jakub Mihálik

Hľadá sa systém. Zn.: Možno je už neskoro
Hľadá sa systém. Zn.: Možno je už neskoro | zdroj: © TASR

Na papieri nemáme horších hráčov ako sú tí, s ktorými ťaháme za kratší koniec. Chyba teda bude niekde inde, ako v nich.

Komentár Jakuba Mihálika

Ako jeden náš politik povedal, nalejme si čistej vody. Víno sa pri tejto debate neoplatí míňať. Bojujeme o záchranu. A bojujeme o ňu najmä kvôli tomu, že si tú čistú vodu nikto nechce priznať už pekných pár rokov. Žijeme z minulosti, z renkingu IIHF, ktorý už poriadne dávno neodzrkadľuje realitu. Naši funkcionári si mädlia ruky, lebo fanúšik je ešte stále hokej-pozitív. Fanúšikovia žijú zo spotov RTVS, ktoré pripomínajú, že aj my sme raz boli majstri sveta. Komentátori RTVS sú stále vysmiati a vidia „tretinu, z ktorej sa dá odraziť,“ pretože s väčšinou hráčov ešte sami hrávali. Tréneri sú v podstate spokojní, hoci reálne hráme o záchranu. Akurát asi len samotní hráči vidia, že to nie je v poriadku a tí za to môžu asi najmenej. Lebo keď ráz nemám kvalitu a systém, veľa s tým ako hráč nenarobím. 

A práve systém a poriadok mi akosi chýbajú v našej hre na práve prebiehajúcom turnaji. Nie je možné, aby sme z každej druhej presilovky inkasovali. Nie je možné, že napriek dlhočiznej príprave a tomu, že našu zohratosť „nerozbili“ posily z NHL, nemáme nacvičené presilovky, signály či ďalšie štandardné herné situácie. Nie je možné, aby tréneri div, že nežiarili spokojnosťou, hoci nás bolia oči a hokejové srdcia. Nie je možné, aby tím musel naštartovať hráč, Julo Hudáček, keď sú tam od toho tréneri. 

Hľadáme si výhovorky. Na rozhodcov, na ľad, na všetko možné, na prácu s hokejom u nás. Ale pravdou je, že na turnaji za nás hrajú hráči z elitných európskych líg. Nasadením, rozumom a systémom nás prevyšujú hráči, ktorí sú z individuálneho hľadiska porovnateľní, ak nie o čosi horší. Takže chyba bude niekde inde. 

Možno je už neskoro naháňať, čo sme zmeškali v príprave, ale predsa len by sme sa mali pokúsiť dať tomu akú-takú fazónu. Možno aj zvýšiť hlas pri upozorňovaní hráčov, že sa nemôžeme nechať zbytočne vylučovať, á la Hudáček a spol. Treba nahecovať hráčov tak, ako sa to podarilo druhému Hudáčkovi, Julovi. Proti superorganizovaným Nemcom treba byť minimálne rovnako organizovaní a disciplinovaní. Potrebujeme bodovať a definitívne na najbližšie dva roky rozohnať mrak vypadnutia.