Main Content

Naučil sa Pérez robiť futbal?

utorok, 9. máj 2017 13:07 | Autor: Jakub Mihálik

Naučil sa Pérez robiť futbal?
Naučil sa Pérez robiť futbal? | zdroj: © TASR

Na ihrisku i v prestupových vodách Real Madrid šliape ako hodinky. Žeby sa Florentino Pérez naučil, ako sa to má robiť?

Komentár Jakuba Mihálika

Florentino vždy býval zvlášnou futbalovou postavičkou. Keď bol Real Madrid pod jeho vedením, pútal azda najväčšiu pozornosť na svete, no viac, ako trofeje, zaujímali Los Blancos hviezdnymi hráčmi, ktorých často Florentino kupoval „bez ladu a skladu“. 

Aj preto sa medzi futbalovými fanúšikmi (najmä neprajníkmi Realu) rozšírilo presvedčenie, že Florentino Pérez nevie „robiť“ futbal. Že nakupuje najväčšie hviezdy s marketingovým potenciálom, bez ohľadu na to, či zapadajú trénerovi do koncepcie. A keď už hovoríme o tréneroch, tých menil takmer tak často, ako Slovan Bratislava, a to už je čo povedať. 

Avšak, nemôžem sa zbaviť pocitu, že v predošlých pár rokoch sa čosi v Pérezovej filozofii zmenilo. Buďme k nemu benevolentní a dajme stranu fiasko s rošádou Beníteza za Ancelottiho. Inak Pérez robí pomerne neoddiskutovaľné ťahy. 

Čoraz viac sa dá sledovať jeho príklon k domácim hráčom. Keď už nie vyslovene odchovancov (Lucas Vázquez, Alvaro Morata, Dani Carvajal, Kiko Casilla), snažil sa do klubu priviesť aspoň španielskych mladíkov (Isco, Marco Asensio), čím si určite získava plusové body u fanúšikov klubu, ktorí ho už neraz bielymi vreckovkami posielali preč z klubu. 

Jasný je aj Pérezov príklon k omladine. Už to nie sú len hotové hviezdy, ktoré na vrchole svojej kariéry už zo seba v Madride nedokázali vydolovať toľko, koľko si Pérez vysnil. Real čoraz viac dáva priestor mladým, a nielen mladým blockbusterom typu Odegaard, ale reálnym hviezdam budúcnosti. Za predošlé tri sezóny (vrátane tejto), bol priemerný vek madridských posíl len niečo vyše 21 rokov. Priemer hráčom ako James, Lucas Silva, Toni Kroos, Marco Asensio, Mateo Kovačić, Danilo, Lucas Vázquez či Vallejo, „pokazili“ len brankári Keylor Navas a Kiko Casilla. Inak žiadna z nich nemala viac ako 24 rokov. 

A Pérez sa s týmto omladzovaním (ale upozorňujem, že postupným) končiť nechystá. V pondelok sa vraj dohodol s 19-ročnou vychádzajúcou hviezdou Theom Hernandezom a je ochotný aktivovať jeho prestupovú klauzulu, ktorú mladíkovi Atlético stanovilo. V ten istý deň sa objavila informácia, že Real vyhral boj s Barcelonou aj podruhýkrát, keď ulovil „nového Neymara“ v podobe Viníciusa juniora z Flamenga. Chlapec má ešte len 16 rokov a do Realu prestúpi až budúci rok v lete, no aj to je dôkaz toho, že Real rozmýšľa dopredu, nielen na krátkodobé uspokojenie ekonomických potrieb. 

Skvelým ťahom Péreza bolo, že vo funkcii trénera podržal Zidana, hoci sa špekulovalo, že Pérez vykoná ďalší zo svojich „klasických“ ťahov a ešte stále menej skúseného kouča v lete vymení za nejakú etablovanú trénerskú hviezdu. Nestalo sa a Zizou robí s Realom zázraky. Dokázal presvedčiť Ronalda, že už nemôže ťahať toľko, koľko v minulosti. Dokázal zapojiť do hry aj druhý sled hráčov a ten sa mu odvďačuje skvelými výkonmi. „B tím“, ako hráčov okolo Asensia, Isca, Jamesa či Moratu volajú, ťahá Real v lige za titulom, zatiaľ, čo „prvý sled“ hviezdi v Lige majstrov. 

Takto perfektne namiešaný mix nemusí dlho vydržať, veď výborné výkony Isca, Moratu a Jamesa už opäť upútali konkurenciu, no Real dohodou s Theom zrejme odštartoval nové zbrojenie, ktoré mladosť a šírku kádra udrží aj v prípade odchodov. 

Iste, Real má stále svoje problémy, a že je ich dosť. Stále častejšie však majú futbaloví fanúšikovia dôvod myslieť si, že sa Florentino Pérez predsa len pomaly učí robiť futbal.