Main Content

DOTYK: Na ceste k Majstrovstvám sveta v hokejbale 2011

piatok, 17. jún 2011 13:30 | Autor: TASR

Spoluprácu so Slovenskou hokejbalovou úniou (SHbÚ) sme nadviazali už vo februári 2010.

Prvým spoločným dielom bola príprava a realizácia Majstrovstiev Slovenska v hokejbale žien 2010. Súkromné školské zariadenia DOTYK v spolupráci s SHbÚ pod záštitou primátora mesta Ružomberok pripravili športový turnaj so sprievodnými športovými a kultúrnymi podujatiami Majstrovstiev Slovenska v hokejbale žien 1. – 2. 6. 2010 v priestoroch Zimného štadióna Stana Mikitu a blízkeho okolia.

Súčasťou príprav boli grafické návrhy výzdoby priestorov štadióna, diplomov a ocenení, zabezpečenie ubytovania a stravy pre účastníkov turnaja a príprava sprievodných športových a kultúrnych aktivít.

Vyvrcholením Majstrovstiev Slovenska v hokejbale žien 2010 bol samotný šampionát, spojený s odovzdávaním ocenení a kultúrnym programom pre samotné účastníčky, ale aj pre občanov mesta ako súčasť Dní mesta Ružomberok. Išlo o tvorivé dielne, športové súťaže, ale aj o vystúpenia a koncerty.

Pre účastnícke tímy Súkromné školy a školské zariadenia DOTYK zabezpečili okrem prípravy a realizácie podujatia i umelecké darčekové predmety s motívom športu i umenia.

Výzdobu štadióna a následne umiestnenie v Sieni slávy Kultúrneho domu Andreja Hlinku (KDAH) v Ružomberku tvorili výherné práce 1. ročníka výtvarnej súťaže Zlatý drak Súkromnej základnej umeleckej školy DOTYK s tematikou „Hokejbal – môj športový idol“. Zlatého draka ako motív spojenia tradičných rozprávok Pavla Dobšinského a slovenského výtvarníka Ľudovíta Fullu, ktorý ich ilustroval, vybrali samotní žiaci. Výber témy „Drak“ bol motivovaný jeho silou a schopnosťou ochraňovať poklady.

Ďalšou spoluprácou so SHbÚ bola príprava grafických návrhov propagačných materiálov a diplomov pre Eurocup - Majstrovstvá Európy klubov v hokejbale jún 2010 a taktiež sme prispeli prípravou kultúrneho programu v podobe folklórneho spevu a hry na fujaru, ale aj prezentáciou moderného streeartového tanca.

Prípravy na Majstrovstvá sveta v hokejbale 2011 v Bratislave začali v Súkromných školských zariadeniach DOTYK spolu so začiatkom nového školského roka 2010/2011.

Pedagógovia Súkromnej základnej umeleckej školy DOTYK zahájili prípravy návrhov na výzdobu vchodov a priestorov Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave. Takisto prostredníctvom worshopov pripravili návrhy na darčekové reklamné predmety prezentujúce tradície Slovenska. S prípravami súvisí i 2. ročník výtvarnej súťaže Zlatý drak Súkromnej základnej umeleckej školy DOTYK s tematikou „Po stopách ľudových tradícií Slovenska“, kde žiaci vytvárajú práce, ktoré slúžia ako námety pre propagačné a umelecké prvky výzdoby, a darčekové predmety pre tímy Majstrovstiev sveta v hokejbale 2011 ako pamiatka na Slovensko.

Od februára 2011 začali intenzívne prípravy úvodného ceremoniálu Majstrovstiev sveta v hokejbale 2011 v Bratislave pod taktovkou Súkromnej základnej umeleckej školy DOTYK a spolupracujúcich inštitúcií. Príprava prebiehala formou víkendových sústredení. Hlavnou myšlienkou pripravovaného programu bolo „Nie sme zlí! – život jednej ulice“, na ktorom spolupracovali tanečníci folklóru a moderných tancov, najmä hip-hop. Spoločne prezentovali myšlienku prepojenia tradícií a moderného umenia, prvkov ľudovej hudby v remixe (premostením) s modernými prvkami hudby.

Vyvrcholením spolupráce so Slovenskou hokejbalovou úniou boli práve prípravy Majstrovstiev sveta v hokejbale 2011 v Bratislave, kde Súkromné školské zariadenia DOTYK prezentovali nielen Slovensko a šport, ale i umenie a tým povzbudili účastníkov k šíreniu informovanosti o kultúre a tradíciách Slovenska, ale i spôsoboch rôznorodého aktívneho trávenia voľného času detí, ktoré sú práve aj predmetom činnosti Súkromných školských zariadení DOTYK.

Pôvodná myšlienka prípravy Majstrovstiev sveta v hokejbale 2011 v Bratislave sa oproti pôvodným plánom z roku 2010 zmenila v dôsledku zmeny politickej scény na Slovensku a s tým spojenými financiami, grantmi a projektmi. Hoci došlo k minimalizácii prostriedkov, snaha neustala a prípravy naďalej prebiehali zo srdca s cieľom čo najlepšie prezentovať Slovensko ako hosťujúcu krajinu.

Otvorenie Majstrovstiev sveta v hokejbale
Bratislava 19.6.2011, 15:30hod.

1. Nástup družstiev (cca 10 minút)
Muži: Portugalsko, Kanada, Nemecko, Česká Republika, Fínsko, Rakúsko, USA, Grécko, Slovensko, Švajčiarsko, Kajmanské ostrovy, Veľká Británia, Ukrajina, Bermudy, Maďarsko, Francúzsko, Pakistan, Poľsko, Hongkong, Španielsko.
Ženy: Kanada, Rakúsko, Grécko, Slovensko, Švajčiarsko, Veľká Británia, Česká Republika, USA, Maďarsko.
2. Nástup, predstavenie a uvítanie osobností na Majstrovstvách (cca 5 minút)
3. Uvedenie programu moderátorkou
4. Vystúpenie mladých umelcov (cca 25 minút)
Pod záštitou Siete súkromných škôl a školských zariadení DOTYK, PaedDr./doktorky/ Eleny Šlávkovej v spolupráci s tanečnou skupinou BDSK Spišská Nová Ves, folkloristami z Liptova a Turca a tanečnou školou Pega Fun Dance Gruop Martin.

Program:

Pripravovaný po záštitou siete súkromných škôl a školských zariadení DOTYK, PaedDr. /doktorky/ Eleny Šlávkovej v spolupráci s mladými umelcami.
Kulisy k programu pripravovala Súkromná základná umelecká škola DOTYK Ružomberok.

Vystúpenie mladých tanečníkov, rôznych tanečných štýlov:

1. BDSK Spišská Nová Ves – Hip- hop a moderné tanečné štýly
2. Folkloristi – Oblasť Liptov a Turiec
3. Tanečná škola Pega Fun Dance Group Martin – Dievčenská skupina

Príbeh lásky a priateľstva a konflikt, ktorý vyvolá súboj rôznych tanečných kultúr odohrávajúci sa v prostredí ulice. Tanečný battle hip-hoperov a folkloristov o krásne mladé dievča, poslúži ako zápletka príbehu. Všetko zlé sa však na dobré obráti a opätovné priateľstvo bude vyjadrené spoločným tancom, ako prepojenie rôznych kultúr a zvykov.

Súkromné školy a školské zariadenia DOTYK
www.dotyk.eu
© WEBNOVINY