Main Content

Spalding sa stal produktovým sponzorom basketbalovej reprezentácie žien

streda, 15. jún 2011 11:14 | Autor: Sport7 sk

Spalding sa stal produktovým sponzorom basketbalovej reprezentácie žien
Spalding sa stal produktovým sponzorom basketbalovej reprezentácie žien | zdroj: spalding.sk

Slovenská basketbalová asociácia uzatvorila dňa 20.5.2011 dohodu o spolupráci so spoločnosťou SPALDING. Predmetná dohoda sa týka reprezentačného družstva žien, ktoré sa v dňoch od 18.6. do 3.7.2011 na Majstrovstvách európy v Poľsku.

Je uzatvorená na obdobie od 20.5.2011 do 20.8.2012, čiže do skončenia Olympijského cyklu pre Olympijské hry v Londýne. Spoločnosť SPALDING na základe dohody dodala pre potreby reprezentačného družstva žien kompletnú výstroj ako oblečenie, obuv a kompletný materiál potrebný pre kvalitné technické zabezpečenie reprezentačného výberu.

Pat Coffey,Spalding „Senior Manager International licensing“ pre Europu:

„Reprezentačné družstvo žien Slovenskej republiky si dlhodobo udržiava vysokú športovú výkonnosť o čom svedčí aj účasť na vrcholnom Európskom podujatí s možnosťou kvalifikácie na Olympijské hry v Londýne v roku 2012. Týmto napĺňa všetky naše predstavy o reprezentácií značky a spoločnosť SPALDING sa rozhodla pre spoluprácu s ním. Slovenské reprezentantky si svojou výkonnosťou plne zaslúžia najlepšie vybavenie, ktoré im je súčasný svetový trh schopný poskytnúť a to v plnom rozsahu aký potrebuje družstvo súperiace na vrcholnom medzinárodnom podujatí“.

Peter Mičuda, športový riaditeľ SBA :


„Som rád, že práve firma Spalding oblieka naše reprezentačné družstvo a stáva sa partnerom SBA. Svojou kvalitou a produktmi patrí k svetovej špičke a verím, že spolupráca prinesie želaný efekt obidvom stranám„

Spoločnosť SPALDING je najstarším a j najväčším svetovým výrobcom basketbalového vybavenia . Od roku 1894 keď Dr. Naismith požiadal A.G.Spaldinga o vyrobenie prvej lopty pre novú hru basketbal do dnešných dní stojí spoločnosť SPALDING na vrcholku pomyselnej pyramídy basketbalového priemyslu. A to hlavne preto , že v každom období dokázala prinášať na trh najlepšie a najkvalitnejšie výrobky . Spoločnosť SPALDING je dlhodobým partnerom NBA, WNBA, D-League, ABA . Až osem z desiatich basketbalových lôpt predaných v USA nesie meno SPALDING. V Európe je SPALDING oficiálnou loptou v dvanástich krajinách ako je Nemecko /BBL Bundesliga/, Francúzsko, Holandsko, Belgicko, Dánsko, Švédsko, Fínsko, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Chorvátsko, Macedónsko . SPALDING je partnerom a sponzorom národných tímov Slovinska, Macedónska, Poľska, Rakúska, Fínska, Belgicka, Holandska a Slovenska.

SPALDING okrem hry basketbal ovplyvnil zásadným spôsobom množstvo ďalších športových odvetví . V roku 1876 vyrobila spoločnosť baseballovú loptu pre MLB, v roku 1887 prvú loptu na svete pre americký futbal, v roku 1888 prvú v USA vyrobenú loptu na tenis, v roku 1894 prvú v USA vyrobenú golfovú palicu, v roku 1895 prvú volejbalovú loptu na svete .

Firma SPALDING nesie meno svojho zakladateľa Alberta Goodwilla Spaldinga


A.G Spalding sa narodil 2.9.1850 v Byrone,štát Illinois, v malej dedine na západ od Chicaga. Už ako malého chlapca ho zaujala relatívne nová hra bassebal. Aj po skončení školy si popri práci našiel čas a pokračoval ako hráč v miestnom klube Forest City Club of Rockford. Čoskoro bol vyhľadávaný ako veľmi nadaný hráč a boli mu ponúkané atraktívne kontrakty v kluboch Washingtonu, Clevelandu, New Yorku a daľších miest s platom od 1 500 do 2 500 USD, čo bola báječná ponuka v bassebalovom svete toho času. Aj keď takáto suma mohla zamotať hlavu 17-ročnému mladíkovi, jeho ovdovená matka bola proti. Spalding preto odmietol tieto ponuky a prijal miesto vo veľkoobchodnej firme v Chicagu. V roku 1872 však už neodolal a zahájil kariéru profesionálneho hráča v klube Red Stockings of Boston. V tomto týme nadhadzoval na víťazstvá v národnej profesionálnej asociácii v rokoch 1872 až 1875. Počas tohto obdobia bol považovaný za jedného z najlepších nadhadzovačov v profesionálnej asociácii.

V roku 1876 pomohol A.G.Spalding Wiliamovi H. Hulbertovi v založení Národnej bassebalovej ligy /NBL/. V tomto období pracoval aj ako manažér a sekretár Chicago Clubu. Bol taktiež nadhadzovačom tohto klubu v 66 zápasoch a s klubom vyhral sútaž. Dosiahol pozoruhodný rekord, keď vyhral 52 zápasov v sezóne. V priebehu rokov 1871 až 1875 vyhral tento člen bassebalovej siene slávy spolu s mužstvami BOSTON RED STOCKINGS a CHICAGO WHITE STOCKINGS 241 z 301 zápasov. Už v tomto období pracoval na vývoji a zdokonaľovaní bassebalovaj lopty pre pre profesionálnu ligu, v ktorej pôsobil.

V roku 1876 A.G.Spalding ukončil aktívnu kariéru v NBL, jeho lopta však nie. Všetok čas a schopnosti začal venovať obchodným aktivitám a založil dnes najstaršiu a najznámejšiu spoločnosť vyrábajúcu najširšie spektrum športových produktov v USA.
Už v marci 1875 spolu s bratom J.Walterom Spaldingom založil obchodné stredisko v Chicagu, ktoré predávalo kompletný sortiment produktov pre bassebal. V roku 1885 otvorili prvý obchod mimo Chicago v New Yorku a v roku 1889 otvárajú obchody v Denveri a Filadelfii. Spoločnosť sa rýchlo rozvíjala a stala sa najznámejšou a najväčšou spoločnostou v odvetví. V priebehu dvoch rokov sa predajná sieť rozrástla na 14 obchodov a expandovala do zámoria.

„ Kvalita na prvom mieste “ to bol a je slogan výrobných prevádzok spoločnosti Spalding.

V roku 1888 Spalding usporiadal veľký zájazd s klubmi Chicaga a „All America“ okolo sveta. S cielom rozšíriť a popularizovat bassebal navštívili pät kontinentov a štrnásť krajín sveta. Táto cesta bola velmi úspešná a priniesla bassebalu popularitu v USA aj v zahraničí.

V roku 1900 bol A.G.Spalding poctený prezidentom USA Mc Kinleym a bol menovaný vládnym vyslancom USA na Olympijských hrách v Paríži.

Napriek tomu, že A.G.Spalding vyšiel z bassebalového športu , ovplyvnil prakticky každé športové odvetvie. Od roku 1884 bol dominantnou silou v golfovom priemysle a stal sa prvým americkým výrobcom golfových palíc a neskoršie aj golfových loptičiek.
Keď v roku 1891 Dr. James Naismith, učiteľ telesnej výchovy na Springfield College, zavesil svojim študentom na stenu koše, novú hru nazval basketball, obrátil sa na A.G.Spaldinga so žiadosťou o výrobu špeciálnej novej lopty, ktorá by nahradila ťažkú a kvôli šnôrovaniu nie celkom vhodnú futbalovú loptu. A.G.Spalding takúto loptu vyvinul, takže v prvých pravidlách basketbalu, publikovaných Dr.Naismithom bolo o.i. napísané: basketball sa hrá loptou vyrobenou spoločnosťou A.G.Spalding&Bros. Odvtedy platí: Jediná originálna basketbalová lopta je Spalding, ostatní ju len napodobňujú. Dnes je lopta Spalding oficiálnou hracou loptou NBA i WNBA. Šesť z desiatich basketbalových lôpt v celosvetovom meradle nesie značku Spalding, v USA je to dokonca osem z desiatich. Je len prirodzené, že pri takom obrate môže Spalding investovať do vývoja nových materiálov a technológií najviac zo všetkých výrobcov. S výsledkom sú spokojné milióny používateťov lôpt Spalding na celom svete.
A.G.Spalding je autorom aj prvej volejbalovej lopty. Volejbal bol ako nová hra predstavený na konferencii YMCA v roku 1896. Prezentoval ho riaditeľ telesnej výchovy v YMCA štátu Massachusetts Wiliam G.Morgan, bývalý študent Dr.Naismitha. Pôvodne experimentoval s basketbalovou loptou, ale napokon požiadal o špeciálnu loptu firmu A.G.Spalding& Bros. Po jej vyrobení už nič nestálo rozvoju novej hry v ceste...

Začiatkom 20. storočia A.G.Spalding odstupuje z pozícií v spoločnosti . Napriek tomu však nadalej dohliada na firemné aktivity a vývoj nových produktov.

A.G Spalding zomrel 10.9.1915 v meste Point Loma v štáte Kalifornia.

Odchodom A.G.Spaldinga prišla americká národná hra bassebal o človeka, ktorý pre tento šport vykonal viac ako kdokolvek iný. Jeho účinkovanie ako hráča a následne jeho pôsobenie v športovom priemysle ho radia medzi najväčšie osobnosti „sveta športu“.

Spôsob práce A.G.Spaldinga determinoval dalšie napredovanie spoločnosti ako lídra v priemysle so športovým tovarom. Máme jeden z najlepších vedeckých a vývojových programov v odvetví. Nemyslíme si ale, že je to dosť na to, aby bol Spalding priekopníkom v športovom priemysle. Musí produkovať tie najkvalitnejšie výrobky a byť na špici sútaže. A Spalding je extra hrdý, že prináša produkty, ktoré sú nielen prvé na trhu ale sú aj najlepšie.

SPALDING PRVENSTVÁ

1876
Prvá bassebalová lopta používaná v MLB
1887
Prvá v USA vyrobená lopta na americký futbal
1888
Prvá v USA vyrobená tenisová lopta
1894
Prvá oficiálna basketbalová lopta na svete
Prvá v USA vyrobená golfová palica
1895
Prvá oficiálna volejbalová lopta na svete
Prvá v USA vyrobená golfová lopta
1903
Prvá golfová lopta s plášťom „Balata“
1904
Prvá športová obuv určená na „cross country“ beh
1907
Prvá špecializovaná basketbalová obuv na svete
1909
Prvá v USA vyrobená golfová lopta s jamkami na povrchu
1915
Prvý medzi golfovými výrobcami používa kompresnú stupnicu
1919
Prvý vyvinul sadu golfových palíc / drevá a železá /
1930
Prvý vyrába golfové lopty s vulkanizovaným „BALATA“ plášťom
Prvý vyrába golfové lopty PRO FLITE s tekutým jadrom
1937
Prvá basketbalová lopta bez šitých panelov
1962
Predstavuje hádzanársku loptu - ACE
1968
Prvý predstavuje alumíniovú golfovú čepel
Prvá golfová lopta vyrobená z dvoch častí „SPALDING EXECUTIVE“
1971
Prvá golfová lopta vyrobená z dvoch častí so SURLYNOVÝM obalom –
TOP FLITE
1972
Prvý predstavuje basketbalovú loptu zo syntetickej kože
1981
Prvá lopta špeciálne navrhnutá pre „Paddle Ball“
1982
Prvý výrobca, ktorý impregnoval farbu priamo do obalu golfovej lopty
1986
Nová softbalová lopta vyrobená v USA - TOURNAMET PLUS
1991
Prvý vynašiel bassebalovú rukavicu nafukovateľnú vzduchom – AIR FLEX
1992
Prvý predstavil basketbalovú loptu z najprestížnejšieho materiálu ZK –
TF 1000 Prvý predstavil golfovú palicu s grafitovou prímesou – THE THUNDER HEAT
1993
Prvý predstavil golfovú loptu pre dlhé odpaly –THE TOP FLITE MAGNA
1996
Prvý prestavil multivrstvovú konštrukciu golfovej lopty s technológiou koncentrovaného jadra – THE STRATA TOUR ULTIMATE
2001
Prvý predstavil basketbalovú loptu so zabudovanou mikro pumpou –
THE SPALDING INFUSION
2002
Prvý predstavil golfovú obuv s výstelkou „DRI LITE“ s technológiou „Air Conditioning“ – model AC 500
2003
Prvý predstavil lopty so zabudovanou mikro pumpou „DUAL ACTION PUMP“ ,ktorá umožňuje pridať aj odobrať vzduch z lopty
200
Predstavil špecializovanú loptu pre AFL /Arena Football League/
Predstavil oficiálnu volejbalovú loptu pre KOB /King Of Beach/ Tournaments
2008
Predstavil basketbalovú loptu NEVER FlAT s technoogiou zabranujúcou unikaniu vzduchu z lopty
2009
Predstavil oficiálny basketbalový kôš pre NBA,WNBA,NCAA
2011
Vyvinul oficiálnu baseballovú loptu pre Little League World Series