Main Content

Taliansky futbal má novú senzáciu. Mestečko Bergamo narúša hegemóniu veľkých

štvrtok, 2. marec 2017 12:00 | Autor: Jakub Mihálik

Taliansky futbal má novú senzáciu. Mestečko Bergamo narúša hegemóniu veľkých
Taliansky futbal má novú senzáciu. Mestečko Bergamo narúša hegemóniu veľkých | zdroj: © TASR

Nebyť toho, že nízkonákladové letecké spoločnosti nechcú platiť poplatky veľkých letísk Milána, drvivá väčšina ľudí by nevedela, kde sa nachádza. Učupené na dozvukoch Álp, mestečko Bergamo bolo vždy v tieni neďalekého Milána.

Vo futbale tobôž, veď napriek tomu, že v historickej tabuľke Serie A patrí čiernozeleným 11. priečka, Atalanta Bergamasca zďaleka nemá také meno ako milánske AC či Inter. Po tom, čo cez víkend Atalanta prekvapivo porazila Neapol, druhého hlavného kandidáta na titul popri Juventuse, sa zdá, že provinčný klub preskočí svojich slávnych susedov a vybojuje historickú účasť v európskych pohároch.

Nenápadný tréner v nenápadnom klube

Keď Gian Pietro Gasperini prehral na začiatku tejto sezóny štyri zápasy z prvých piatich, zažil malé deja-vu. Päť rokov pred tým bol v podobnej situácii. Na lavičke milánskeho Interu, snažiaceho sa vymaniť z tieňa, ktorý na svojich nasledovníkov uvalil megaúspešný José Mourinho, takisto prehral štyri z piatich úvodných zápasov.

Pridala sa k tomu tradične kritická talianska tlač, ktorá sa Gasperinimu vysmievala, nielen za výsledky, ale aj za to, že je pre klub ako Inter príliš neskúsený, príliš provinčný, príliš naivný so svojim systémom, stavajúcim na troch stopéroch, systémom, ktorý mimochodom odvtedy priniesol úspech Juventusu či v tejto sezóne Chelsea.

 

 

Gasperini sa vtedy po oných piatich zápasoch musel z Interu rekordne rýchlo porúčať. Keď o päť rokov neskôr začal rovnakú šnúru, prirodzene sa obával podobného konca, tentokrát na periférii Milána.

Avšak, zatiaľ, čo Moratti podľahol tlaku, prezident Atalanty, Antonio Percassi, urobil pravý opak. Po piatom zápase počkal na tréning, na ktorom Gasperini nebol a viedli ho asistenti. Vošiel do posilňovne, v ktorej sa pripravovali hráči, prikázal im nastražiť uši a zapísať si každé jedno slovo. „Nemám absolútne žiadne pochybnosti o Gasperinim!,“ mal povedať. „On je náš tréner. Najlepší tréner, akého môžeme mať. Je nedotknuteľný. Som zvedavý, ako na to zareagujete.“

Gasperiniho dovtedy preňho nevídaný akt podpory nakopol. S podporou prezidenta za chrbtom stavil na mladých hráčov, ktorí sa mu odvďačujú skvelými výkonmi. Z desiatich nasledujúcich zápasov La Dea, vyhrala až deväť.

 

 

Povolenie snívať

Atalanta je klubom s nadštandardnou akadémiou aj na talianske pomery. V uplynulých rokoch vychovali viacero ligových hráčov, no pred Gaspeiniho príchodom na lavičku bol káder La Dea prestarnutý. Gasperini posadil skúsených harcovníkov na lavičku a do popredia posunul odchovancov klubu.

Mladí hráči ako Kessie, Conte, Petagna či Caldera razom upútali pozornosť „väčších“ talianskych klubov. Prvý menovaný, neúnavný bojovník stredu poľa Franck Kessie dokonca záujem vzbudil aj na Britských ostrovoch. Najväčšou odmenou za hazard v podobe radikálneho omladenia zostavy, však je postavenie Atalanty v tabuľke Serie A. Po tom, čo cez víkend porazila Neapol, stúpla La Dea už na štvrté miesto, tri body za miestenku pre Ligu majstrov a tri body pred lepším z milánskeho dua, Interom.

Pred záverom sezóny sezóny nie je pohárová účasť vylúčená. A zo závetria môže Atalanta šokujúco zaútočiť aj na najprestížnejšiu súťaž.

„Pri Lige majstrov by sme trochu preháňali. To je súťaž pre Juventus, AS Rím či Neapol, možno Inter, ak sa vrátia na svoje pozície, nie pre nás,“ krotí nadšenie Gasperini. Pred „zodpovednosťou“ za doterajšie úspešné výsledky však neuteká.

„Súčasné tabuľkové postavenie nám dáva oprávnenie snívať o Európe. Môže sa nám to podariť. Nerobíme žiadne prehlásenia, ale dostali sme sa na túto úroveň krok po kroku. Preto máme povinnosť to aspoň skúsiť.“

 V Bergame však Gasperini nechce pôsobiť krátkodobo. Uspieť v jednej sezóne a padnúť do zabudnutia.

„Pretože klub je seriózny, jeho štruktúra ideálna, fanúšikovia vášniví a už som videl viacero zaujímavých hráčov v mládežníckych tímoch. Náš projekt je jasný - zameriavame sa na hráčov z akadémie, na vytvorenie veľmi silnej identifikácie sa s klubom hráčmi z nášho regiónu. Atalanta v štýle Athleticu Bilbao. Možno bez toho, aby sme to hnali do extrémov – pretože, ak budeme mať chlapca, ktorý nerozpráva bergamským prízvukom, budem ho brať rovnako, ako všetkých,“ ozrejmil plány Gasperini.

Hoci vo zvyšku sveta ambiciózny plán Atalanty nepúta zatiaľ toľko pozornosti, v Taliansku ho už berú vážne. „Vládne tam takmer rodinná atmosféra a veľa odbornosti,“ tvrdí napríklad Marcello Lippi. „Chcel by som, aby sa európsky prienik Atalante podaril. Konečne by rozbúrila stojaté vody talianskej klubovej scény.