Main Content

Taliban sa jej vyhrážal smrťou. Squashistka z Pakistánu je dnes inšpiráciou pre milióny moslimských žien

streda, 22. február 2017 11:33 | Autor: Squashmaster

Taliban sa jej vyhrážal smrťou. Squashistka z Pakistánu je dnes inšpiráciou pre milióny moslimských žien
Taliban sa jej vyhrážal smrťou. Squashistka z Pakistánu je dnes inšpiráciou pre milióny moslimských žien | zdroj: YouTube, Twitter

Príbeh 25-ročnej Marii Toorpakay Wazirovej, ktorej meno asi 99 percent populácie nič nehovorí, je veľmi zaujímavý. Maria sa narodila vo Vaziristane, časti Pakistanu, ktorá je považovaná za najnebezpečnejšie miesto sveta. V tejto Talibanom ovládanej časti krajiny ženy veľmi zriedka navštevujú školy, športové aktivity sú pre ne taktiež tabu. Napriek tomu sa Maria vypracovala až na 41.miesto svetového squashového rebríčka.

Maria mala od útleho detstva rada šport a jej liberálne zmýšľajúci rodičia ju v pohybových aktivitách podporovali. Preto v štyroch rokoch prijala mimoriadne netradičné a drastické opatrenia: spálila všetky dievčenské šaty, ostrihala si vlasy a začala sa vydávať za chlapca. Len týmto spôsobom totiž mohla nasledovať svoj sen, venovať sa športu profesionálne. "Keď ľudia zistili, že som dievča a nie chlapec, atmosféra sa dramaticky zmenila. Vrelosť ľudí sa okamžite vytratila a nahradili ju obťažovanie, mobbing a nátlak.Nerozumela som, prečo to tak je a uvedomila som si, aké ťažké je byť v tejto spoločnosti dievčaťom. Povedala som si však, že sa nevzdám," povedala Maria v rozhovore pre vision.ae (http://vision.ae/previews/maria-toorpakai-wazir-the-girl-they-called-genghis-khan)

Najprv bolo jej vášňou vzpieranie, v ktorom bola ako dvanásťročná najlepším juniorom v krajine. Potom sa zamilovala do squashu. "Keď som prišla do squashovej akadémie v Pešaváre, už som nemohla utajiť svoju pravú identitu, pretože odo mňa požadovali rodný list. Šéf akadémie mal našťastie rovnaké hodnoty ako môj otec a podal mi raketu," objasňuje samotná Maria na svojej stránke .

Krátko po tom, ako začala hrávať squash na vážnejšej úrovni, dostala Maria a jej rodina od Talibanu niekoľko smrteľných vyhrážok. Obavy a tlak zo strany tohto radikálneho hnutia dosiahol až také dimenzie, že Maria nemohla opustiť vlastný dom. Neuveriteľné tri roky strávila v psychicky veľmi zlom stave, ale napriek tomu sa nikdy nevzdala hoci bola uväznená medzi vlastnými štyrmi stenami. Trénovala vskutku bizarným spôsobom, keď o jednu z nich si búchala squashovú loptičku a tým pripomenula, ako tento šport vznikol – v anglickom väzení v polovici 19. storočia.

Maria sa chytala aj poslednej slamky, keďže nevedela ako sa z tejto bezvýchodiskovej situácie dostať začala posielať tisícky emailov ľuďom a squashovým akadémiám s prosbou o pomoc. Jedného dňa jej odpísal Jonathon Power, jeden z najlepších hráčov squashovej histórie a zároveň známy squashový búrlivák, ktorý už roky vedie svoju squashovú akadémiu v kanadskom Toronte.

"Bolo to veľmi ťažké, hlavne pre mojich rodičov, ktorí ma pustili do Kanady úplne samú. Nemala som peniaze, mala som jednosmernú letenku do Kanady a nevedela som nič. Akonáhle som sa tam usadila, všetko bolo v poriadku, nikoho nezaujímalo, že som moslimka. Všetci sú láskaví a nápomocní," popísala svoje začiatky v Kanade samotná Maria.

Už o pár mesiacov neskôr bola najlepšou pakistanskou hráčkou. V decembri 2012 sa jej dokonca podarilo vyšplhať sa až na 41. miesto svetového rebríčka, čo je zatiaľ jej najvyššie umiestnenie. Napriek tomu však ostáva jej cieľom dostať sa do top 10 a taktiež inšpirovať pakistanské dievčatá, aby nasledovali svoje sny. Pútavý príbeh tejto pakistanskej hráčky neušiel ani filmovému plátnu, výsledkom čoho je dokumentárny film Girl Unbound, ktorý mal premiéru vlan na filmovom festivale v Toronte TIFF 2016 v.