Main Content

Rev Tigra znova počuť. Niekdajší gólostroj a miliónoví mladíci chcú zložiť aj City

pondelok, 20. február 2017 23:58 | Autor: Jakub Mihálik

Rev Tigra znova počuť. Niekdajší gólostroj a miliónoví mladíci chcú zložiť aj City
Rev Tigra znova počuť. Niekdajší gólostroj a miliónoví mladíci chcú zložiť aj City | zdroj: © TASR

Vo futbale ho takmer odpísali. Znova sa vrátil a inšpiruje supertalentovaný tím. Falcao chce konečne dobyť Britániu.

Pred piatimi rokmi zažívali historicky najťažšie obdobie. Niekdajší slávny klub, ktorý svetu vychoval Henryho, Thurama či Evru a ktorý v 2004 doputoval až do finále Ligy majstrov, bol na poslednom mieste druhej francúzskej ligy s mizivou šancou na udržanie sa. Nezáujem investorov, zlý manažment, nedostatočná práca s kedysi slávnou akadémiou. 

V decembri 2011 však do klubu vstúpil ruský miliardár Rybolovlev a ohlásil odvážny plán. Zaradiť sa k PSG medzi elitu Francúzska, napodobniť Chelsea či Manchester City a dotvoriť „novú generáciu“ európskych veľkoklubov. 

V tom období tomu veril len málokto, veď z posledného miesta druhej ligy sa veľkohubé vyhlásenia nevyplácajú. No Rybolovlev mal v meste plnom milionárov konkrétnu víziu. V sezóne 2013-2014, v rekordne krátkom čase, Kniežatá doputovali na druhé miesto tabuľky Ligue 1. 

Raketový vzostup

„Na to, aby sme sa hneď na prvý pokus prebojovali do Ligy majstrov sme potrebovali míňať,“ netajil Vadim Vasiljev, viceprezident klubu s odstupom. Hneď po postupe do Ligue 1 totiž Monako šokovalo angažovaním veľkých futbalových hviezd. Rekordný Falcao, skúsení Eric Abidal, Ricardo Carvalho či Joao Moutinho a mladé supertalenty ako James Rodriguez. „Stretli sme sa aj s Cristianom Ronaldom, hoci to nevyšlo,“ prezradil pred dvoma rokmi Vasiljev. 

V čase tohto priznania už Monako opustilo stratégiu skupovania multimiliónových hviezd. Pomerne rýchlo, už po jednej sezóne, čo vo francúzskych médiách vyvolalo špekulácie. Báli sa, že Rybolovleva futbalová hračka unudila rekordne rýchlo. Iní zase špekulovali, že sa chce pomstiť za to, že nedostal monacké občianstvo. Objavili sa aj chýry, že stratil veľa peňazí rozvodom a AS Monaco na to doplatí. 
„Našu stratégiu nás prinútili zmeniť tri faktory: Finančné Fair Play, spor s Ligue 1 a nižší obrat ako sme očakávali,” vniesol svetlo do zmeneného prístupu Rybolovleva Vasiljev, jeho pravá ruka. 

Už v lete 2014 preto prílev hviezd do monackého prístavu prestal. Naopak, James sa po úspešných MS sťahoval do Realu, Falcao mal dobyť Anglicko v drese United. A Kniežatá sa vybrali cestou talentovaných mladíkov, ktorí v akadémii La Turbie rastú ako huby po daždi. 

Najlepší skauting v Európe?

Rastú je nesprávne slovo. Dozrievajú. Monako totiž nevychováva hráčov klasickým štýlom, ako väčšina ďalších skvelých akadémií. V Monaku netrávia deti celú futbalovú kariéru, od svojich povedzme šiestich rokov. V Monaku veľa ľudí nebýva a ak aj hej, tak sú to poväčšine milionári či miliardári niekde zo zahraničia. Určite nie po futbale „hladní“ chlapci. 

A tak si Kniežatá museli vybudovať sieť skautov. A to sa im podarilo náramne. Monako každoročne „uloví“ najtalentovanejších mladíkov vo veku 15 až 18 rokov, ktorých zlákajú na prísľub toho, že sa k seniorskému futbalu dostanú skôr ako inde. 

Červenobieli každoročne patria k tímom s najmenším vekovým priemerom v Ligue 1 a zároveň s obrovskou kvalitou .Len za ostatné tri roky odišli hviezdni James, Martial, Kondogbia, Carrasco a Kurzawa dokopy za viac ako 200 miliónov eur.

 Aj v tejto sezóne sa do popredia dostávajú mladučké hviezdy, okolo ktorých krúžia európske veľkokluby ako supi. O 22-ročného Bernarda Silvu sa vraj zaujíma Manchester United, o rovnako starého (alebo mladého) Tiemoué Bakayoka ďalšie anglické kluby, na čele s Manchestrom City, Benjamin Mendy bol na anglickom lane už v lete, o rok starší Fabinho má nabrať smer Real Madrid a 18-ročný Kylian Mbappé má byť novým Thierrym Henrym. 

Portugalský tréner Leonardo Jardim, ktorý pred Monacom trénoval lisabonský Sporting, vie perfektne pracovať s mladými hráčmi, čo potvrdil v každom svojom doterajšom pôsobisku. Pred touto sezónou však dostal poslednú potrebnú ingredienciu na to, aby sa konečne mohol dostať pred PSG v boji o titul. 

Keď El Tigre opäť reve

Jeho príbeh určite poznáte. Podceňovaný Kolumbijčan to nemal dokázať už v River Plate. Vybojoval si však prestup do FC Porta, kde sa takisto nerátalo s tým, do akých výšin narastú jeho výkony. Neprajníci hovorili, že v konkurencii Realu a Barcelony sa jeho gólostroj zastaví v drese Atlética Madrid. A opäť sa predral na výslnie. 

Odkedy však prestúpil do AS Monako, padala hviezda Radamela Falcaa prudko dole. Vo svojej prvej sezóne v Monaku sa vážne zranil, kvôli čomu prišiel o značnú časť ročníka i vysnený Mundial v Brazílii. Nová stratégia Monaka ho vypoklonkovala na hosťovanie na Old Trafford, kde sa mal nadýchnuť k ďalšej gólovej paráde. V červenom drese však absolútne zlyhal. A keď nevyšlo ani pôsobenie v Chelsea, hovorilo sa, že jeho hviezda definitívne vyhasla. 

V Anglicku ho nechceli a fanúšikovia Monaka sa právom obávali, či Falcaova mizéria, ktorá ovplyvnila aj jeho mentálne nastavenie, nezanechá stopy na mladom kádri, krehkom na akýkoľvek neželaný podnet. 

Ale stal sa opak. Falcao sa zmenil na lídra mužstva, v kabíne i na ihrisku. 

“Dáva a pripravuje góly, ale predovšetkým je v tejto sezóne lídrom, ktorého sme potrebovali,“  priznal Kylian Mbappe. „Potrebovali sme práve niekoho takého a on sa svojej pozície ujal perfektne. Máme šťastie, že sa môžeme učiť od takého útočníka.“

V tejto sezóne vsietil vo všetkých súťažiach už 20 gólov a aj vďaka nemu je Monako momentálne najlepšou ofenzívou tejto sezóny, keď v Ligue 1 nastrieľali famóznych 76 gólov v 26 zápasoch. Nebojácni mladíci na čele s Falcaom, ktorý po dvoch rokoch na futbalovom dne, už nemá čo stratiť, vzbudzujú strach aj v Lige majstrov, kde sa v osemfinále stretnú s Manchestrom City. Klubom, ktorého stratégiu mali kopírovať. 

Vybrali sa však iným smerom a zatiaľ žnú úspechy. Keď ich kapitán v utorok večer vybehne opäť na anglickú pôdu, nebude chcieť zažiť ďalšie anglické sklamanie. Tentokrát bude chcieť suseda na druhej strane La Manche dobyť. A asistovať mu pri tom bude možno najtalentovanejší tím súčasnosti.