Main Content

Majsterka sveta v šachu vzdala partiu po piatich ťahoch. Protestovala proti žrebu

piatok, 3. február 2017 11:32 | Autor: Squashmaster

Majsterka sveta v šachu vzdala partiu po piatich ťahoch. Protestovala proti žrebu
Majsterka sveta v šachu vzdala partiu po piatich ťahoch. Protestovala proti žrebu | zdroj: © TASR

Jeden z najprestížnejších šachových turnajov sveta sa skončil fraškou. V poslednom desiatom kole Tradewise Gibraltar Chess Festival nastúpila najlepšia šachistka sveta Hou Yifan na duel proti indickému hráčovi Babu Lalithovi, ktorému partiu po piatich ťahoch šokujúco vzdala. Hou Yifan frustroval žreb turnaja, keď až sedem jej súperov boli ženy.

22-ročná Číňanka pre britský denník The Telegraph svoje konanie vysvetlila: „Naozaj ma to dosť štve. Nielen mňa, ale aj ostatné šachistky. Sme šachisti a keď hráme turnaj, tak je pochopiteľné, že chceme ukázať náš najlepší výkon a šachovým fanúšikom a organizátorom prezentovať zaujímavé partie.“

Hou Yifan je suverénne najlepšou šachistkou sveta a úradujúcou majsterkou sveta. Avšak v celkovom rebríčku (s mužmi) je na 105. mieste. Titul majsterky sveta však počas tohto mesiaca v Iráne obhajovať nebude, pretože tak ako mnohé iné hráčky odmietla počas turnaja nosiť hidžáb.

Konanie Číňanky vyvolalo búrlivú diskusiu medzi najlepšími svetovými šachistami. Britská legenda Nigel Short, ktorý sa otvoreného turnaja na Gibraltáre (hrajú spolu muži a ženy) taktiež zúčastnil na twitteri napísal:  „Posledná partia Hou Yifan sa zapíše do análov šachovej histórie."