Main Content

Čo je vašim fitness cieľom?

utorok, 31. január 2017 14:06 | Autor: Gabriel Štefaňák

Čo je vašim fitness cieľom?
Čo je vašim fitness cieľom? | zdroj: © TASR

Chodiť do posilky každý deň, alebo aspoň pár krát do týždňa, pracovať na svojich fitness cieľoch. Zhodiť prebytočné kilá, zbaviť sa podkožného tuku a vybudovať svalovú hmotu, ktorú vám závidia všetci naokolo. Vytlačiť na bench press vlastnú váhu, naložiť si 100 kilogramov na drep, zdvihnúť dvojnásobok vlastnej váhy na mŕtvy ťah. Alebo zabehnúť 10 kilometrov pod 45 minúť, prípadne prvý maratón. Je niečo lepšie, ako všetky tieto lákavé ciele?

Môžeme pokračovať vo výsluchu. Zvyknete sa po svojich tréningoch, či už silových alebo kardio, zvaliť na gauč a oddychovať? Prípadne sadnúť si v kancelárii do kresla a nepohnúť sa z neho niekoľko hodín? Akokoľvek komfortne to znie, nie je to ideálny spôsob, ako zregenerovať vaše poškodené alebo unavené svalstvo. Ak budete praktizovať takýto typ regenerácie, tak si svaly zvyknú na komfort veľmi rýchlo. Jednoducho spohodlnejú. Nielen, že budete potrebovať viac času na zahriatie pred fyzickou aktivitou, no riziko zranenia sa takisto zvýši.

Odpoveďou na otázku, čo by mal byť ideálny cieľ každého v oblasti fyzickej kondície, sú mobilita a pohyb. Dva základné „nástroje“ na bezbolestné, dokonale funkčné telo.

Mobilita vs. flexibilita

Mnohým sa stále pletú dva rozdielne pojmy mobilita a flexibilita, ktoré bývajú často zamieňané, prípadne používané ako synonymá. Kým flexibilita predstavuje schopnosť ľudského tela, respektíve svalov a šliach, zaujať rôzne pozície, napríklad klasický strečing, mobilita je schopnosť vykonávať tieto pohyby, respektíve zaujať pozície pod napätím alebo závažím. Flexibilita je vysoko pasívna, ide o vykonávanie polôh pasívne. Mobilita predstavuje aktívne polohy, kedy sú svaly napnuté a pod záťažou.

Najlepšie to uvidíte na samotnom videu.

Oba nástroje sú samozrejme veľmi účinné a majú svoje miesto v repertoári športovca. No pokiaľ nepracuje pravidelne na mobilite, do polôh, ktoré dosahujete v strečingu nevyužijete pri športe, keďže vaše telo sa tam pod tlakom a záťažou nedostane.

Pohyb

Pravidelné malé dávky pohybu sú pravdepodobne najjednoduchším nástrojom ako zregenerovať po fyzických aktivitách a zachovať zdravé a funkčné telo. Znie to možno až absurdne, no je to tak. Pokiaľ sa po tréningu zvalíte do kresla alebo na gauč a zostanete tam ležať, či sedieť viac ako 20 minút, uvidíte, že sa vám nebude vstávať dva krát ľahko. Pokiaľ však máte „standing desk“, tak problém mať nebudete. Povedzme si však na rovinu, kto má dnes standing desk. Aké sú teda možnosti?

  1. pravidelná chôdza – veľmi jednoduché, stačí si každých 25 minút vstať od práce a troška sa prejsť. Úplné minimum je raz za hodinu, inak môžu byť následky horšie, v závislosti od náročnosti tréningu. Dnes sa často krát omieľa 10,000 krokov. Nemusíte dať až toľko, ale svoju logiku to má a postupne sa prepracovať blízko k tejto cifre by nebolo od veci.

  2. hlboký drep – poloha, ktorá bola blízka našim predkom. Dokonca v Ázii tak ľudia stále čakajú na autobus, alebo relaxujú. Problém je, že dnešným lifestylom sme sa prepracovali k tomu, že väčšina z nás nemá ani dostatočnú mobilitu a rozsah pohybu na to, aby poriadny drep spravilo. Odporúčame dať aspoň 3 minúty za deň v hlbokom drepe, prípadne sa k tomuto číslu prepracovať postupne. Nie naraz, radšej v menších častiach počas dňa. Nebojte sa, kolegovia to pochopia po 2-3 prípadoch, kedy vás v drepe uvidia. Máme s tým skúsenosti, žmurk. Ak neviete, ako na to, pozrite si video nižšie.

  3. zmena polôh – polohy sa dajú meniť aj priamo pri práci. Skúste sedieť s prekríženými nohami, občas na kolenách s podložkou, alebo čupieť. Uvidíte, že sa vám nielen bude lepšie chodiť po vstaní, vaše nohy budú čerstvejšie, no aj váš mozog bude pracovať na iných obrátkach.

Spôsobov na regeneráciu a cestu k zdravšiemu a funkčnejšiemu telu je, samozrejme, omnoho viac. V najbližšom článku sa budeme venovať ďalším doplnkovým a alternatívnym nástrojom, ako budovať lepšie a zdravšie telo. Určite ste počuli napríklad o takej jóge, však?

Ak sa vám článok páčil a bol užitočný, prosím, zdieľajte a odporučte ho svojim kamarátom a známym.