Main Content

Kononenko víťazom 5. etapy Okolo Slovenska

streda, 8. jún 2011 18:30 | Autor: TASR

Rus Nikita Novikov je aj po 5. etape lídrom 55. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska.

Stredajší 176,5 km dlhý presun od vodného diela Čierny Váh do Veľkého Krtíša sa skončil triumfom Ukrajinca Michajla Kononenka, ktorý sa presadil v záverečnom súboji vedúcej trojčlennej skupiny. Na cieľovej páske odsunul 23-ročný pretekár tímu Kolss na 2. priečku Čecha Davida Dvorského, tretí finišoval ďalší Ukrajinec Andrij Vasyluk. Jazdec tímu Itera-Kaťuša Novikov má aj naďalej desaťsekundový náskok pred Chorvátom Tomislavom Danculovičom a 22-sekundový pred ďalším chorvátskym cyklistom Kristjanom Durašekom. V stredu prišiel o vedenie v súťaži vrchárov Slovák Maroš Kováč.

Vzhľadom na nepriazeň počasia a nebezpečný zjazd sa ostrý štart 5. etapy presunul od vodného diela Čierny Váh o 8 kilometrov nižšie do Kráľovej Lehoty. Stúpanie na Čertovicu (31,2 km) rozdelilo pelotón na viacero skupín, ktoré sa neskôr spojili do jedného balíka. Čelo pelotónu kontrolovali cyklisti tímov Itera-Kaťuša a Laborika Favorit. Na Čertovici bol najlepší Chorvát Kristjan Durašek a vyzliekol Maroša Kováča z bieleho trička s červenými bodkami pre najlepšieho vrchára. Hneď za Durašekom prešiel vrcholom Roman Broniš. "Snažil som sa odpútať, ale najlepší si všetko strážili a dopredu púšťali iba pretekárov z nižších priečok štartového poľa," povedal Roman Broniš.

Pred Tisovcom (80,1 km) odišla z pelotónu ukrajinsko-česká trojica Michajlo Kononenko, Andrij Vasyluk a David Dvorský, ktorá si pred Lučencom (143,6 km) vytvorila náskok 4:40 min. V tej chvíli bol virtuálnym lídrom Vasyluk, čo podnietilo pelotón k zvýšenej aktivite. "Lídri akoby podcenili Ukrajinca a nechali ho ujsť. Potom na čele pelotónu tvrdo šliapali a stratu stiahli. Trio muselo ísť veľmi dobre, keď sa mu podarilo takto odskočiť,“ povedal Roman Broniš.

Jazdci Itera-Kaťuša a Loborika Favorit začali v závere šliapať naplno a strata sa znižovala. Napokon sa im ju nepodarilo úplne zlikvidovať, ale poradie na čelných priečkach sa nemenilo. Pelotón prišiel do cieľa s takmer jeden a polminútovou stratou. "Dnes to bola veľmi ťažká etapa, najmä veľmi dlhá. V úniku sme spolupracovali. Snažil som sa pomôcť predovšetkým Vasylukovi, ktorý mohol byť lídrom. On sa sústredí predovšetkým na celkovú klasifikáciu. Je to dôležité víťazstvo najmä z hľadiska tímu, pretože ide o prestížne podujatie,“ uviedol v cieli víťazný Kononenko.

Výsledky:
5. etapa (Čierny Váh/vodné dielo - Veľký Krtíš, 176,5 km): 1. Mihajlo Kononenko (Ukr.) Kolss 4:09:45 h, 2. David Dvorský (ČR) PSK Whirlpool, 3. Andrij Vasyluk (Ukr.) Kolss - obaja čas ako víťaz, 4. Joachim Tolles (Nem.) TT Raiko, 5. Maximilian Richeze (Arg.) D´Angelo & Antenucci, 6. Miguel Angel Rubiano Chavez (Kol.) D´Angelo & Antenucci, 7. Thomas Sprengers (Belg.) Omega Pharma Lotto Davo všetci +1:25, 8. Patrik Tybor (SR) Dukla Trenčín, 9. Gábor Kasa (Srb.) reprezentácia Srbska, 10. Zico Waeytens (Belg.) Omega Pharma Lotto Davo - všetci +1:28,... 27. Róbert Nagy (SR) Dukla Trenčín, 35. Matej Jurčo (SR) Dukla Trenčín, 36. Roman Broniš (SR) Sparta Praha, 37. Pavol Polievka (SR) reprezentácia SR - všetci +1:36.

Poradie po 5. etape: 1. Nikita Novikov (Rus.) Itera-Kaťuša 19:14:59 h, 2. Tomislav Danculovič (Chor.) Loborika Favorit +10 s, 3. Kristjan Durašek (Chor.) Loborika Favorit +22, 4. Andrij Vasyluk (Ukr.) Kolss +2:17 min, 5. Miguel Angel Rubiano Chavez (Kol.) D´Angelo & Antenucci +2:48, 6. Pawel Cieslik (Poľ.) Bank BGZ +2:59, 7. Gábor Kasa (Srb.) reprezentácia Srbska +3:05, 8. Tomáš Okrouhlický (ČR) Sparta Praha +3:08, 9. Stanislav Kozubek (ČR) PSK Whirlpool, 10. Mathias Belka (Nem.) TT Raiko všetci +3:09,... 20. Roman Broniš (SR) Sparta Praha +4:02, 22. Marek Čanecký (SR) reprezentácia SR, 23. Róbert Nagy (SR) Dukla Trenčín obaja +4:03, 28. Pavol Polievka (SR) reprezentácia SR +4:23.

© WEBNOVINY