Main Content

Māris Žunda: '''Stravovanie ovplyvňuje naše telo a myseľ najmenej na 50-70%''

piatok, 20. január 2017 11:18 | Autor: Gabriel Štefaňák

Māris Žunda: '''Stravovanie ovplyvňuje naše telo a myseľ najmenej na 50-70%''
Māris Žunda: '''Stravovanie ovplyvňuje naše telo a myseľ najmenej na 50-70%'' | zdroj: © TASR

V dnešnej druhej časti rozhovoru s Marisom sa vrátime k Wim Hof metóde. Maris zodpovie niektoré praktické otázky ohľadom metódy, prípadne poradí, ako na to, ak ste v začiatkoch. Nevynechali sme ani nutričné otázky, či otázky týkajúce sa samotného Wim Hofa.

Myslíš si, že tréning, ktorý vyučuješ je potrebný pre niekoho, kto chce s metódou začať buď naplno, alebo čiastočne. Alebo sa dá metóda naučiť, respektíve „odkukať“ na internete, na youtube? Čo by si odporúčal nezaujato?

Obe možnosti sú dostupné a možné, avšak ak chcete naozajstný názor a odborný dohľad experta, iba štúdium na internete nebude postačovať. Nedávno som dospel k jasnému záveru, že stretnutie s expertom v danom poli je oveľa prínosnejšie ako sledovanie YouTube videí. Dokonca mnoho voľne dostupných videí, ale aj tých platených, je plné nekorektných informácií. Napríklad, niektoré z nich vôbec nezdôrazňujú bezpečnostné opatrenia pri vykonávaní metódy. Taktisto existuje mnoho variácií dýchacej techniky, čo môže pôsobiť mätúco a koniec koncov sa naučíte chybné prevedenie.

Je dôležité mať pod kontrolou aj nutričnú stránku veci, teda samotné stravovanie, ak vykonávame WH metódu, respektíve mali by sme byť na nejakej špeciílnej diéte?

V podstate nie. Dá sa povedať, že tu neexistujú žiadne prísne zákazy ohľadom stravovania. No zároveň je dôležité dodať, že stravovanie ovplyvňuje naše telo a myseľ najmenej na 50-70%. Ja osobne som po začatí vykonávania Wim Hof metódy automaticky a prirodzene prepol na iný režim. Jednoducho praktizovaním metódy som sa začal cítiť lepšie a teraz sa prirodzene zaujímam, čo je, a aký vplyv to má na môj organizmus. Preto odporúčam začať s metódou a náprava diéty príde automaticky.

Samotný Wim Hof je známy tým, že jedáva jeden krát za deň, jeho obľúbeným jedlom sú cestoviny a občas si pochutná na svojom obľúbenom pive. Ako často jedávaš ty a ako vyzerá tvoja diéta, resp. spôsob stravovania?

Spôsob môjho stravovania, čo a kedy jem, sa zmenilo akonáhle sa môj metabolizmus napravil po začatí praktizovania metódy. Prirodzene som jedol menej a menšie porcie, keďže absorbcia jedla, ktoré som požil, sa prudko zvýšila. Zvyčajne mám raňajky okolo 12:00-13:00 a moje druhé jedlo dňa je večera, niekedy po ďalších 6-8 hodinách. No nemám žiadne prísne pravidlá, ktoré by som nasledoval. Dôležité je tu spomenúť, že toto bol prirodzený vývoj a k takémuto režimu som sa postupne prepracoval po dvoch rokoch praktizovania metódy bez toho, aby som tomu nejak napomohol alebo nasilu dodržiaval. Jednoducho jem, keď mám hlad.

Čo považuješ za svoje najväčšie úspechy s Wim Hof metódou. Je niečo, čím by si sa mohol pochváliť?

V mojich začiatkoch som sa viac zameriaval na výsledky a úspechy. V tom čase sa mi podarilo dosiahnuť zeujímavé čísla, no časom som pochopil, že takéto naháňanie za rekrdmi môže byť kontraproduktívne. Vy ľadovej vode s vrstvou ľadu som vydržal 11 minút, bežal som polmaratón bez akéhokoľvek tréningu, iba dýchaním, a zopakoval to ešte dva krát (a to nemám absolútne atletickú minulosť). Takisto mám za sebou niekoľko niekoľko kilometrových túr iba v trenkách v mínusových teplotách a k tomu zopár výšľapov na pohoria (napr. česká Snežka) tiež iba v trenírkach. No momentálne tieto veci považujem skôr ako svoj dlhročný tréning ako sa stať lepším trénerom, keďže tieto skúsenosti ma naučili lepšie rozumieť, ako telo reaguje na rôzne situácie v spojení s metódou.

Ako vyzerá tvoj typický alebo ideálny deň, kedy praktizuješ metódu a čo konkrétne vykonávaš?

Môj denný rituál alebo typický deň sa mení zhruba každý pol rok veľmi prirodzene, no WH dýchanie vykonávam pravidelne takmer každý deň, 10-15 minút ráno, zvyčajne hneď po prebudení. Počas dňa sa občas zameriam na vedomé dýchanie na pár minút, prípadne prevediem niekoľko balančných cvičení len tak, z voľnej chvíle. Môj tréning, kedy sa vystavujem chladu, je približne raz alebo dvakrát za týždeň v prirodzenom prostredí v jazere alebo rieke. Pravidelne taktisto vykonávam tréning „na boso“ po dobu 5-10 minút, alebo ako mi čas a situácia dovolí. Dva krát do mesiaca precvičujem balančné cvičenie ako jóga, no na tejto oblasti chcem určite ešte zapracovať v najbližšej budúcnosti. Každý týždeň chodím do sauny, čo je opäť istá forma tréningu pre mňa.

Čo by si odporučil každému, kto chce začať praktizovať Wim Hof metódu na pravidelnej báze, ako si naplnánovať svoje aktivity a tréning?

Ťažko tu dávať nejaké všeobecné odporúčania, keďže nepoznám čitateľov a každý z nás má iný režim dňa, no podľa môjho názoru by mali zaneprázdnení ľudia skúsiť aspoň nasledovné: 1) 5-15 minút Wim Hof dýchanie každé ráno po zobudení. 2) za záver rannej sprchy by ste mohli skúsiť aspoň pár sekúnd studenej vody a postupne vybudovať toleranciu, prípadne začať studenou vodou aspoň na končatiny. 3) Dva krát do mesiaca jóga alebo iné cvičenie, ktoré sa zameriavajú na prepojenie tela a mysle. 4) Dva krát do týždňa sauna. 5) prechádzky na boso, aspoň 2-5 minút týždenne, ideálne denne.
Myslím si, že ak si tento režim každý vyskúša aspoň na 2-4 mesiace, určite pocítite pozitívne zmeny vo vašich pocitoch a zdraví. Pričom tento režim je veľmi jednoduchý a nezaberie veľa času.

Kde sa môžu čitatelia dozvedieť viac o metóde, dostať najnovšie informácie?

Napríklad na mojom Facebooku, prípadne nasledovať našu komunitu v Lotyšsku a jej aktivity https://www.facebook.com/aukstummili/ .

Ak sa vám článok páčil a bol užitočný, prosím, zdieľajte a odporučte ho svojim kamarátom a známym.