Main Content

Māris Žunda: "Wim Hof metóda dokáže priamo ovplyvniť mnoho fyziologických, ale aj psychologických procesov v našom tele a mysli"

piatok, 6. január 2017 11:29 | Autor: Gabriel Štefaňák

Māris Žunda: "Wim Hof metóda dokáže priamo ovplyvniť mnoho fyziologických, ale aj psychologických procesov v našom tele a mysli"
Māris Žunda: "Wim Hof metóda dokáže priamo ovplyvniť mnoho fyziologických, ale aj psychologických procesov v našom tele a mysli" | zdroj: © TASR

Po našich posledných dvoch článkoch Vám je už určite jasné, kto je Wim Hof a aký prínos mal pre verejnosť, či už športujúcu, alebo pasívnu. Po celom svete sa z Wim Hofa za posledných 5-10 rokov stala celebrita, pričom posledný rok až dva má taký nabitý program, že sa na jeho kurz len tak nedostanete.

Ak sa chcete dozvedieť viac, určite si nalaďte najpočúvanejšie podcasty na svete, kde sa objavil už niekoľkokrát. Medzi ne patrí Joe Rogan podcast, The Tim Ferriss Show, Lewis Howes a jeho The School of Greatness, ale aj fitness podcasty Ben Greenfielda, či David Aspreyho.

Meno Māris Žunda Vám zatiaľ asi veľa nehovorí. No vedzte, že v Lotyšsku, kde Māris pôsobí, sa stáva rovnako známym práve propagovaním Wim Hof metódy. Māris sa s Wim Hofom stretol niekoľko krát, aktívne praktizuje Wim Hof metódu viac ako 5 rokov, jeho kurz absolvoval už pred viac ako 3 rokmi, pričom trénerský certifikát vlastní takisto. Je jedným z najskúsenejších aktívnych trénerov Wim Hof metódy v Európe, a v podstate na celom svete, keďže mimo Európy sa WH metóda iba začína popularizovať. Māris organizuje pravidelné tréningy v Lotyšsku, pričom v blízkej budúcnosti sa chce zamerať na celé Pobaltie a postupne na východnú Európu. V našom dvoj-dielnom rozhovore nájdete podrobnosti o Wim Hof metóde, získate návod, ako vykonávať WH metódu ako začiatočník, čo odporúča Māris pre záujemcov o takýto typ tréningu, aký má on pohľad na WH metódu a čo mu dáva každý deň, a mnoho ďalšieho. Prajeme príjemné čítanie.

Māris , Wim Hof metóde sa venuješ už niekoľko rokov. Za tie roky si absolvoval mnoho tréningov priamo s Wim Hofom spolu s ostatnými trénermi, ktorých počet neustále rastie. Organizuješ WH tréningy aj v Lotyšsku, kde metóda naber na popularite každou sezónou. Niet pochýb, že metóda ma mnoho benefitov a aplikácií. Ako môže obyčajný človek, ktorý chodí do práce, prípadne má iné životné starosti ako každý jeden z nás, benefitovať z Wim Hof metódy?

Wim Hof metóda dokáže priamo ovplyvniť mnoho fyziologických, ale aj psychologických procesov v našom tele a mysli. Najpodstatnejšie je to, že samotná metóda a jej tréning funguje rýchlo a okamžite, pričom prináša unikátne výsledky ihneď po prevedení. Pre mňa osobne to bola aplikácia metódy v bežnom životnom kolobehu plnom stresu, kedy mi pomohla prekonať tieto stresové obdobia doplnením energie a nakopnutím mysle. To je hlavným dôvodom na praktizovanie metódy pravidelne.

Ako často je ideálne potrebné, alebo odporúčané, praktizovať WH metódy na pocítenie benefitov?

Wim Hof metóda má hneď niekoľko pilierov – dýchanie, vystavovanie sa chladu (ľadové kúpele alebo sprchy), myseľ a mentálny fokus. Čo ale mám ja najradšej na tejto metóde je fakt, že ju môžem vykonávať prakticky kedykoľvek, kedy potrebujem a chcem. Neexistujú žiadne správne a nesprávne odporúčania a aplikácie metódy, ktoré treba nasledovať. Hlavným cieľom je počúvanie svojho tela, keďže my, ľudia, sme už dávno stratili túto schopnosť v našich rušných životoch. Na začiatok by som pravdepodobne odporúčal 10 až 15 minút dýchacích aktivít, teda WH dýchania, kombinovaného s ľadovou sprchou aspoň raz za týždeň. K tomu balančné cvičenie z WH metódy a ostatné cviky, ktoré patria do metódy a majú svoju aplikáciu. No toto závisí od individuálnych požiadaviek a stavu každého z nás.

Myslíš si, že je aj v prípade Wim Hof metódy nejaká minimálna efektívna dávka (z angličtiny Minimum Efective Dose)?

Na základe vedeckých štúdií, ktoré skúmali procesy v tele pri dýchaní a expozícii chladom, aj pri Wim Hof metóde existuje minimálna efektívna dávka. Podrobný popis a pohľad som už uviedol v predchádzajúcej odpovedi. Každopádne aj tu je dôležitý počiatočný zdravotný stav. Metóda funguje rovnako pre všetkých, no jej porozumenie, precítenie, je podstatné, a preto si musíte nastaviť minimálnu dávku na základe vašich cieľov a skúsenosti s metódou.

Ktorý z komponentov metódy, dýchanie, balančné cvičenia, mobilita, Wim Hof kliky, považuješ za najdôležitejší, na základe tvojich skúsenosti a skúsenosti tvojich študentov?

Metódu som zdieľal a vyučoval mnoho ľudí a študentov, preto môžem povedať, že ten vzorec sa nemení. Dýchanie je jednoznačne najdôležitejším komponentom. Napriek tomu sa mnoho ľudí zameriava iba na expozíciu chladom, ľadové kúpele a otužovanie, čo nie je ideálne. Dýchanie je aj pre samotné otužovanie kľúčové. Cieľom totiž nie je maximalizovať čas v studenej vode a natiahnuť to na niekoľko minút, či hodín. Cieľom je tréning mysle a tela tak, aby vzájomne spolupracovali a vhodne sa dopĺňali. Odpoveďou je preto kombinácia jednotlivých komponentov Wim Hof metódy na čele so samotným dýchaním.

Posledné dva roky si aktívne strávil vyučovaním Wim Hof metódy a šírením povedomia o jej benefitoch. Čo si myslíš, že láka ľudí najviac na tejto metóde a prečo sa stále viac a viac ľudí o ňu zaujíma. Čo funguje ľudom najviac?

Jednoduchosť, efektívnosť a integrácia do nášho aktuálneho životného štýlu plného stresu. V posledných týždňoch som dokonca začal zdôrazňovať jednoduchosť tejto metódy, keďže my, uponáhľaní karieristi už ani neveríme, že niečo môže byť také jednoduché a zároveň fungovať. Jednoducho dýchajte.

Ako je podľa teba najjednoduchšie začať aplikovať metódu, čo by malo byť prvým krokom na pomalý a hlavne bezpečný začiatok praktizovania metódy?

Ako ľudia dýchame každý deň, preto jednoducho začať dýchať aktívne a vedome, nasledovať každý nádych a výdych. Taktisto je vhodné začať pomaly otužovať, vystavovať telo chladu, chladnej vode. Jednoducho si začnite umývať ruky chladnou vodou, a ak sa cítite dobre, prejdite na chladné sprchy. Pomaly, krok za krokom.

Ak sa vám článok páčil a bol užitočný, prosím, zdieľajte a odporučte ho svojim kamarátom a známym.