Main Content

Ako aktivovať spaľovanie tuku a metabolizmus?

nedeľa, 25. december 2016 11:49 | Autor: Gabriel Štefaňák

Ako aktivovať spaľovanie tuku a metabolizmus?
Ako aktivovať spaľovanie tuku a metabolizmus? | zdroj: pixabay.com

Mnoho našich čitateľov sa pravidelne venuje jóge alebo rôznym meditačným cvičeniam. Väčšinou je to za účelom rozvíjania flexibility, mobility, alebo jednoducho zbavenia sa stresu, prípadne jeho zníženie. Všetky tieto smery majú svoje pre a proti a sú niečim jedinečné. V minulom článku sme načali tému dýchacej metódy, ktorej pôvod je prostý tréning bývalého jogína a bádateľa Wim Hofa. Dnes si ju rozoberieme podrobnejšie.

Chlapíka menom Wim Hof sme si predstavili už naposledy v tomt článku. Tento držiteľ vyše 25 svetových rekordov za výkony ako plávanie pod ľadom, absolvovanie maratónov iba v trenkách a naboso za polárnym kruhom, alebo výdrž v ľade, prišiel na túto dýchaciu metódu niekoľkoročným pozorovaním svojho vlastného tela vystavovaním sa extrémnym podmienkam a chladu.

Touto metódou, ktorú dokáže vykonávať naozaj každý, je možné prevziať kontrolu nad vlastným metabolizmom, hormonálnou a nervovou sústavou a kontrolovať tak vnútorný oheň v tele (inner fire). Poďme si teda povedať, ako na to.

Dôležitá poznámka: Metódu nevykonávajte pod vodou, v aute, prípadne pri iných vedľajších činnostiach. Keďže počas nej dôjde k dokonalému prekysličeniu tela, môžu sa výskutnúť mierne stavy takzvanej ľahkej hlavy. No ide o úplne prirodzený jav, dokonca žiaduci.

UPOZORNENIE: Ak by ste sa rozhodli vyskúšať túto zaujímavú metódu prekonzultujte najprv svoj zdravotný stav so svojim lekárom.

Wim Hof metóda krok za krokom:

  1. Nájdite si komfortné miesto na vykonávanie cvičenia
    Najideálnejšie je miesto, kde si môžete ľahnúť na mäkkú podložku na jógu. No optimálny je aj matrac, koberec, či podlaha. Odporúčame praktizovať ráno na prázdny žalúdok, prípadne vždy, keď potrebujete prúd energie počas dňa. Po jedle s plným bruchom sa bám bude dýchať veľmi ťažko.

  2. Kontrolované dýchanie v tempe
    Zoberte si do rúk stopky alebo obyčajné hodinky. Základom prvje série je plynulé kontrolované dýchanie do plných pľúc v mierne rýchlom tempo (rýchlejšie ako obyčajne) v intervale do 60 sekúnd. Základom je dokonale naplniť pľúca a vydýchnuť aspoň časť dychu. Opakujte v zrýchlenom tempe počas celého intervalu.

  3. Zadržte dych
    Po 60 sekundách vydýchnite z pľúc takmer všetko, zadržte dych a ľahnite si. Dych držte čo najdlhšie. Sami budete prekvapení, ako dlho ste schopní udržať dych zdržaní. Choďte takmer na maximum, ale nie až na doraz. Na konci intervalu vydýchnite posledné zvyšky kyslíka v pľucach.

  4. Takzvaný regeneračný medzinádych
    Po zadržaní dychu a vydýchnutí zvyškov sa opäť krátko nadýchnite a snažte sa vydržať aspoň 15 sekúnd (po troche tréningu budete schopní vydržať vyše 60 sekúnd). Ide o regeneračný nádych medzi sériami.

  5. Pokračujte v druhej sérii
    Nasleduje druhá séria, kedy opäť dýchate 60 sekúnd v rýchlom tempo do plných pľúc, zadrťíte dych čo najdlhšie, medzinádych, a znova dýchanie v tempe.

  6. Záverečná meditácia, regenerácia
    Spravte aspoň tri dýchacie série, pokojne aj viac. Po ukončení cvičenia zostaňte chvíľu ležať a nechajte doznieť príjemné pocity v tele. Bude to naozaj oslobodzujúce a budete sa cítiť skvele.

Postupom času sa vypracujete a vaša výdrž s dychom sa výrazne zvýši. Doplnky Wim Hof metódy:

  • Pravidelné ľadové sprchy (2-3 minúty)

  • Kliky so zadržaným dychom – jednoducho spravíte sériu dýchania a po finálnom výdychu spravíte maximálny počet klikov v tempe. Skúste si to. Pravdepodobne spravíte viac, ako normálne.

  • Balančné a strečingové cviky – stojka na hlave, základné polohy jógy.

Wim Hof metóda je veľmi efektívna, ak je vykonávaná správne. Na Slovenku sa môžete zúčastniť kurzov, ktoré sú ponúkané certifikovaným inštruktorom, ktorý absolvoval kurz u samotného Wima. Ak chcete vidieť názornú ukážky, zhliadnite toto krátke video.

Pamätajte si, chlad je váš kamarát.

Ak sa vám článok páčil a bol užitočný, prosím, zdieľajte a odporučte ho svojim kamarátom a známym.