Main Content

Russell Westbrook nie je superhviezda, myslí si Mark Cuban

utorok, 13. december 2016 12:47 | Autor: De Fa

Russell Westbrook nie je superhviezda, myslí si Mark Cuban
Russell Westbrook nie je superhviezda, myslí si Mark Cuban | zdroj: © TASR

Mark Cuban, majiteľ Dallasu Mavericks, je veľký fanúšik basketbalu a neváha do neho investovať nemalé peniaze. Jeho tím patrí k jednej z najstabilnejších organizácii v NBA a to najmä vďaka jeho úsilu. Zároveň má však aj často veľmi kontroverzné vyhlásenia, ktorými možno úmyselne, možno neúmyselne, strháva na seba pozornosť. Najnovšie spochybňuje štatút Russella Westbrooka.

Mini-vojnu vedie Cuban proti Westbrookovi už nejakú dobu. Najintenzívnejšie to bolo počas minuloročného play-off, kedy celky Dallas Mavericks a Oklahoma City Thunder proti sebe bojovali. Thunder ako viete postúpili a mali len krôčik od dosiahnutia druhej finálovej účasti vo svojej klubovej histórii, odkedy sa presťahovali do Oklahomy. Cuban už vtedy vystúpil dosť ostro proti hviezde OKC a vyhlásil, že pre neho Westbrook nie je hráčom so štatútom Superstar a že ho stále svojimi výkonmi nepresvedčil.

Ak sledujete basketbalovú NBA pravidelne, určite vám neušiel fakt, že Russell Westbrook je momentálne v životnej forme a trhá jeden rekord za druhým. Len pred nedávnom zaznamenal svoj siedmy po sebe idúci zápas zakončený triple-double a vyrovnal tak rekord Michaela Jordana z roku 1989. Jeho štatistický priemer po odohraní štvrtiny základnej časti sezóny dosahuje v troch hlavných ukazovateľoch taktiež dvojciferný počet (30.9 bodov – 10.8 doskokov a 11.3 asistencií na zápas) a ak to bude takto pokračovať ďalej, môže sa stať po dlhých 55 rokoch len druhým hráčom v histórii NBA, ktorý na konci sezóny zaznamená v priemere triple-double na zápas. Jedine legendárnemu hráčovi a členovi basketbalovej siene slávy Oscarovi „The Big O“ Robertsonovi sa niečo takéto podarilo v sezóne 1962-63.

Pravdu povediac, takmer všetci odborníci na NBA sa zhodli, že výkon podobného typu už v súčasnej dobe nikto nemá šancu dosiahnuť. Avšak pri tom, čo predvádza Russell Westbrook v tejto sezóne, je tu určitá iskierka nádeje, že by sa história mohla opakovať a Russ by sa zapísal do análov NBA nezmazateľným písmom.

Uznávam, že Russell zaznamenáva čísla hodné štatútu superhviezda. Bezpochyby je to tak,“ povedal Cuban o Westbrookovi po piatkovom zápase proti Houstonu Rockets. „Neberiem mu nič z toho čo dokázal, avšak ani to ma neprinúti zmeniť na neho svoj názor.

Už v spomínanom zápase proti Houstonu Rockets zaznamenal 27 bodov, 10 doskokov a 10 asistencii avšak ani to nestačilo k dosiahnutiu víťazstva. Jeho tím nakoniec po divokej koncovke prehral zápas 99-102. Čerešničkou na torte by určite bolo, keby sa Westbrookovi podario premeniť jeho trojbodový pokus v posledných sekundách zápasu, nanešťastie skvelá obrana Patricka Beverlyho ho donútila vyslať krátky strelecký pokus, ktorý ani netrafil obrúčku. Russell Westbrook tak síce udržal svoju sériu triple-double zápasov živú, avšak víťazstvo mu ušlo pomedzi prsty.

Ak sa však vrátime ešte do minulosti a rozoberieme niektoré kontroverzne výroky Marca Cubana na adresu tohto hráča, za zmienku stojí najmä ten z apríla tohto roku. Cuban v ňom pred zápasom číslo päť, kedy jeho tím prehrával v play-off sérii 1-3 na zápasy, vyhlásil, že skutočná superhviezda dokáže aj priemernému tímu vybojovať 50 víťazstiev za sezónu a prejsť cez prvé kolo v nadstavbovej časti. Narážal tým na to, že Russell Westbrook nedokázal svoj tím dostať do Play-off v sezóne, keď Kevin Durant vynechal väčšinu základnej časti sezóny 2014-15.

Russell Westbrook o pár hodín po tomto výroku doslova zničil tím Dallas Mavericks svojim predstavením, v ktorom zaznamenal 36 bodov – 12 doskokov a 9 asistencii a vyradil ich tak v prvom kole Play-off.

 „Neberte to tak, že by som Russella nerešpektoval,“ obraňoval sa pred médiami Cuban. „Je to monštrum. Len málo kto dokázal to čo predvádza momentálne on, avšak ja sa aj napriek tomu držím svojho názoru. Môže sa stať, že sa mýlim a on mi do konca roka dokáže, že je hodný statusu superhviezdy tejto ligy. Ja s tým nemám absolútne žiaden problém, no ja si budem stáť za svojim vyjadrením.

Zdroj: ESPN