Main Content

David Stern o tom, ako zablokoval prestup Chrisa Paula do LA Lakers

nedeľa, 11. december 2016 11:46 | Autor: De Fa

David Stern o tom, ako zablokoval prestup Chrisa Paula do LA Lakers
David Stern o tom, ako zablokoval prestup Chrisa Paula do LA Lakers | zdroj: © TASR

David Stern je známa postava všetkým basketbalovým priaznivcom. Bývalý komisár NBA bol strojcom toho, že NBA sa za tie roky, počas ktorých ju mal pod vedením, výrazne spopularizovala a nastúpila stúpajúci trend sledovanosti vo svete.

Stern však vedel fanúšikov a hráčov taktiež privádzať do zúfalstva svojimi rozhodnutiami. Pred pár dňami sa opäť otvorila téma veľmi kontroverzného rozhodnutia, kedy neschválil odchod Chrisa Paula do Los Angeles Lakers. Pamätáte si to ešte?

V týchto dňoch to bolo päť rokov, keď majiteľ klubu New Orleans Hornets predal svoj podiel lige (NBA). Vedenie na čele s už spomínaným Davidom Sternom zastávalo dočasnú kontrolu nad organizáciou a hľadalo jej nového majiteľa. Práve v tom období sa podľa viacerých zdrojov mala uskutočniť výmena medzi troma klubmi. Los Angeles Lakers, Houston Rockets a New Orleans Hornets. Dohoda bola už na stole a čakalo sa len na oficiálne potvrdenie a odobrenie zo strany ligy, tak ako je to zvykom pri každej jednej výmene.

Dohoda bola taká, že Chris Paul, hviezda Hornets a najlepší rozohrávač ligy mal posilniť celok Los Angeles Lakers a vytvoriť tak dvojicu s Kobe Bryantom. Následne by Pau Gasol, vtedy hráč Lakers putoval do Houstonu Rockets a New Orleans Hornets by od oboch tímov dostali Lamara Odoma, Luisa Scolu, Kevina Martina, Gorana Dragiča a výber v prvom kole draftu v roku 2012.

Generálnym manažérom vtedajšieho tímu bol Dell Demps, a ten aj mal podľa viacerých informácii celý obchod pripraviť a predložiť na schválenie. Ďalšie zákulisné informácie taktiež naznačovali aj to, že Chris Paul chcel z tímu odísť a bola len otázka času, kedy opustí New Orleans. Všetko bolo teda logické vyústenie rôznych okolností, avšak nakoniec sa žiadna výmena nekonala. Podľa vtedajších titulkov renomovaných denníkov a internetových stránok, vedenie ligy na čele s Davidom Sternom túto výmenu zablokovala a neschválila. Opýtajte sa ešte teraz verných fanúšikov Lakers ako si spomínajú na tento okamih, určte aj po takej dlhej dobe budú cítiť hnev a krivdu, veď Kobe mohol zabojovať o 6 majstrovský titul.

Oficiálna verzia toho, prečo sa tak NBA rozhodla neexistuje a k celej kauze vydala len strohé vyjadrenie. Je však viacero síce neoficiálnych ale o to logickejších dôvodov, prečo sa táto výmena neuskutočnila. Viacero analytikov sa zhodlo na tom, že to bolo hlavne pre to, aby si organizácia New Orleans ešte pred tým ako nájde svojho nového majiteľa udržal hodnotu. Chris Paul bol hlavným dôvodom toho, prečo si Hornets držali cenu dosť vysoko a keby odišiel, jeho hodnota na trhu by sa znížila možno aj o polovicu. Dôvod číslo dva bol pravdepodobne to, že pred sezónou bola schválená nová CBA zmluva. Tá mala v podstate zabrániť vznikom takzvaných „Supertímov“ a preto aj spojenie Paul a Kobe odobrené vedením ligy, ktorá toto pravidlo presadzovala, by vyznelo dosť ironicky.

V interview pre Sports Business Radio Show, práve túto celú kauzu okomentoval David Stern.

Chcel by som hlavne opraviť slová, ktorými sa celá kauza prezentovala. Aké zrušenie? Vtedajší generálny manažér Dell Demps nemal vôbec zvolenie a povolenie spraviť takúto výmenu. Jednali sme jednoducho v mene budúceho majiteľa, proste sme sa rozhodli, že to nepovolíme. Taktiež som zastupoval aj ostatných majiteľov. Nebolo vtedy proste nič, čo by sa malo zrušiť, keďže nikdy k ničomu nedošlo.

Jednoducho ak zastávate funkciu komisára a dlhodobo proti vám zbroja dva tímy – Lakers a Rockets, taktiež generálni manažéri, ktorých nechcem menovať a tí trávia čas očierňovaním vašej osoby, bolo proste zaručené, že celá táto situácia sa dostane na verejnosť skreslená. Počas môjho pôsobenia ako komisára NBA nastalo len pár situácii, kedy som sa rozhodol jednoducho mlčať a nekontrovať. Nechal som to jednoducho prehrmieť a aj tak mi to uškodilo. Takže moja konečná odpoveď je, že nikdy neexistoval žiaden dohodnutý obchod. Nikdy som nemal preto možnosť nejaký obchod schváliť ako zastupujúci majiteľ.

Rovnako ako vy, aj ja som čakal, že konečne zistím odpoveď na to, čo sa vtedy vlastne stalo a prečo sa tento obchod neuskutočnil. Myslím si, že veľké výmeny patria k basketbalu a zvyšujú tak neustále napätie v NBA. Avšak čo sa týka tejto „kauzy“, potvrdilo sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Rok na to sa Hornets tešili už novému majiteľovi. Premenovali sa na Pelikánov. Chris paul nakoniec zmenil aj tak pôsobisko a v rámci výmeny putoval do Los Angeles Clippers za Al-Farouq Aminu, Erica Gordona, Chrisa Kamana a draft picku v prvom kole roku 2012, ktorým sa stal Austin Rivers. Rok po tejto výmene New Orleans získali možnosť prvého výberu v drafte roku 2013 a novou hviezdou tejto organizácie sa stal Anthony Davis.

No stále mi vŕta hlavou jedna nezrovnalosť. Ak teda podľa Davida Sterna nikdy nebola na stole žiadna ponuka, prečo potom vedenie ligy vydalo k celej veci oficiálnu odpoveď v znení: „Vedenie ligy zamietla túto výmenu z basketbalových dôvodov.“

Zdroj: RealGM, Audioboom