Main Content

Dwight Howard verí, že je na správnom mieste a dokáže opäť žiariť

pondelok, 28. november 2016 14:05 | Autor: De Fa

Dwight Howard verí, že je na správnom mieste a dokáže opäť žiariť
Dwight Howard verí, že je na správnom mieste a dokáže opäť žiariť | zdroj: © TASR

Dwight Howard patrí medzi najlepších centrov v NBA. Bolo však obdobie, a nie je tomu tak dávno, kedy ho najmä pretrvávajúce zranenia chrbta a nešťastné rozhodnutia stáli stratu kreditu, ktorý si počas svojej kariéry vybudoval.

Od novej sezóny je to však podľa jeho vlastných slov na dobrej ceste a verí, že je na tom najlepšom mieste – v jeho rodnej Atlante – konečne dostatočne zrelý a pripravený zvládnuť všetky povinnosti a zodpovednosť, ktoré sa od neho očakávajú. Dwight Howard je pripravený nájsť tú správnu rovnováhu medzi pracovným a osobným životom bez zbytočného rozptyľovania.

Pre ľudí, ktorí ma dobre nepoznali, a nevideli ako tvrdo som pracoval, mohli nadobudnúť dojem, že som doteraz všetko flákal. Avšak to ja nemám v povahe a ťažko sa mi to počúvalo. Beriem všetko, čo odo mňa vyžadujú seriózne, ale zároveň chcem do toho, keď to robím, vzniesť trocha nadhľadu a zábavy,“ povedal Howard pre The Vertical.

Dwight priznal, že počas obdobia, kedy bol zranený a absolvoval rehabilitácie, využil tento čas a navštívil najmenej desať mládežníckych centier po celej krajine. Bolo to v rôznych úsekoch jeho kariéry, kedy mal problémy v súkromnom živote, ale aj nezhody so svojimi spoluhráčmi a tieto stretnutia mu pomohli posunúť sa ďalej.

Netvrdím, že posledných pár rokov bolo pre mňa náročných. Nezvyknem sa ľutovať. Avšak to čo som v poslednom období svojej kariéry absolvoval ma dosť ovplyvnilo a vytvarovalo na osobu, akou som dnes. Nechcem sa pozerať na svoju minulosť a tvrdiť, že to bolo niečo zlé, ale skôr na niečo, čo ma posunulo na lepšiu pozíciu. Musím uznať, že čas strávený s tými deckami mi vrátil stratenú motiváciu a prinútil ma ísť stále dopredu a nedovoliť niektorým veciam, ktoré sa mi stali počas mojej kariéry, aby mi zabránili dosiahnuť to najlepšie, čím môžem byť.“

 

Po tom, čo sa objavili správy, že D-Howard požiadal svoj materský klub Orlando Magic o uvoľnenie do iného klubu, keďže už nechcel pôsobiť na Floride, začalo sa objavovať množstvo špekulácii o možných destináciách, kde by mohol zakotviť. Spomínali sa najmä mestá ako Los Angeles, Houston, Brooklyn, Dallas. Určite väčšina dobre vieme ako to nakoniec dopadlo (neúspešná ročná anabáza v Lakers a následné nevýrazné pôsobenie v Rockets, kde ho z klubu ´vyštval´ James Harden), no všetko mohlo byť ináč, ak by nakoniec zakotvil v roku 2012 v Brooklyn Nets. Howard sa priznal, že stále myslí na to, ako to mohlo dopadnúť, ak by zakotvil práve tam.

Verím, že všetko sa deje z nejakého dôvodu. Preto aj to, že sa neuskutočnil prestup do Brooklynu, mal nejaký dôvod. Myslel som si, že všetko bude skvelé ale nakoniec všetky veci, čo nasledovali viedli k tomu, aby ma priviedli naspäť domov do Atlanty. To je najlepšie čo sa mi mohlo stať a cítim, že to je pre mňa ideálna príležitosť. Stalo sa to v perfektný čas, v skvelej situácii a perfektnom tíme. Všetko dopadlo skvelo. Všetky tie veci, o ktoré som prosil a modlil sa, mi tento tím ponúkol a čo je na tom to najbláznivejšie, že je to, že ide o klub v mojom rodnom meste. Všetci sme za to spoločne vďační.

Howard onedlho oslávi svoje 31. narodeniny a už teraz je v tíme braný za skúseného veterána. Čoraz viac preto spomína na svoje začiatky v NBA a pocity, aké vtedy mal.

Keď som sa dostal do tejto ligy, myslel som, že budem hrať až do smrti. Stále by som chcel hrať minimálne do štyridsiatky, avšak vtedy som si myslel, že budem schopný hrať až pokiaľ mi nebude šesťdesiat. To sú tie nereálne predstavy chlapca. Avšak ako človek starne, uvedomuje si, že sú aj iné dôležitejšie veci v živote. Viem, kto som, no v tomto svete sa ľudia stále snažia vnútiť ti ich predstavy o tom, ako by to malo vyzerať podľa nich a nehľadia na to, kto si a čo potrebuješ. Pre mnohých basketbalistov, ktorí prišli do NBA v mladom veku a ich celý život sa od základov zmenil, nestačia sa oťukať a sú nútení vyrásť pred celým svetom. Celý svet tým pádom vidí všetky tie dobré veci, ale vidí aj tie zlyhania, ktoré zažijú, takže sú naozaj nútení dospieť. Niekedy sa to však deje naozaj rýchlo a najradšej by ste chceli byť opäť dieťaťom bez týchto všetkých starostí, ale to bohužiaľ nejde. Život mi dal veľa dobrých aj zlých lekcii, z ktorých som sa poučil a som naozaj rád, že vidím svoj pokrok.“

Dwight sa pred kamerami mimo hry prezentuje vždy optimisticky a s veľkým úsmevom na tvári. Rovnako s optimizmom vidí aj svoju ďalšiu kariéru v novom tíme Atlanta Hawks.

Povedal by som, že fáza, ktorou práve prechádzam, bude určite lepšia a prínosnejšia ako tá, ktorú som zažíval na začiatku mojej kariéry.“

Zdroj: The Vertical