Main Content

Dirk Nowizki chváli nového spoluhráča. Vidí v ňom budúcnosť Dallasu

pondelok, 28. november 2016 13:05 | Autor: De Fa

Dirk Nowizki chváli nového spoluhráča. Vidí v ňom budúcnosť Dallasu
Dirk Nowizki chváli nového spoluhráča. Vidí v ňom budúcnosť Dallasu | zdroj: © TASR

Dallas Mavericks patrí už dlhé roky medzi tie najlepšie tímy v NBA. Veľkú zásluhu na tom určite má aj stabilné vedenie a tréner, na čele s basketbalovým nadšencom a miliardárom Marcom Cubanom, ktorý neraz neváha zariskovať a v prípade nezdaru prijať za to patričné následky. Neoddeliteľnou súčasťou tohto klubu je aj Dirk Nowitzki, ktorý neustále patrí medzi ťahúňov tímu a inšpiráciou pre množstvo jeho fanúšikov po celom svete.

Dirk Nowitzki sa už dávnejšie vyjadril, že za svoju úspešnú kariéru vďačí práve podpore majiteľa v dobrých aj zlých časoch. Veľmi pozitívne taktiež hodnotí smer, akým sa klub už niekoľko rokov poberá a to ho sčasti núti aj naďalej pokračovať vo svojej bohatej hráčskej kariére. V jednom z posledných rozhovorov pre média pochválil svojho nového spoluhráča – Harrisona Barnesa, ktorý hneď od úvodu sezóny presviedča, že hral naozaj dôležitú úlohu v tíme Golden State Warriors a je v ňom ešte veľký potenciál.

Je to neuveriteľne všestranný hráč. Dokáže všetko. Pracoval som s ním už niekoľko krát po tréningoch, a v jeho arzenále sú všetky druhy streľby,“ povedal Nowitzki pre portál Sports Nation a pokračoval. „Za ten čas, čo u nás je, hrá fantasticky. V mojich očiach vyzerá ako hráč, na ktorom klub bude vedieť do budúcna stavať. Ukázal nám zopár akcií, ktoré sme od neho nečakali a zaujali nás. Nie je to iba o tom, že vie strieľať. Dokáže robiť nájazdy do koša, vie hrať na oboch koncoch ihriska. Dokáže strieľať s ľavou rukou oblúkom (sky-hook) a taktiež aj ´runnery´. Ukázal nám, že dokáže zvádzať aj tvrdé súboje pod košom a skórovať chrbtom k nemu. Je atletický. Naozaj tvrdo pracuje. Chce vyhrávať. Pri takejto kombinácii si osobne myslím, že ako hráč nemá hranice. Ako sa povie ´The Sky is the Limit´.“

Dirk Nowitzki momentálne nemôže svojmu tímu pomôcť, nakoľko si počas úvodných zápasov privodil zranenie achillovej päty. Mavericks tak stratili na určitý čas svojho kapitána a Harrison Barnes, 24 ročný mladík nechtiac prevzal vodcovskú taktovku tímu. Bilancia v úvodných zápasoch nie je nijako oslnivá (3-13)avšak Dallas už neraz dokázali počas sezóny nájsť svoju vlastnú tvár a predviedli výkonnostný skok, ktorý ich už15 krát z posledných 16 sezón posunul do Play-off. Barnes zatiaľ v doterajších zápasoch dokázal zaznamenať priemery 20.8 bodov a 5.8 doskokov na zápas pri 46 percentnej úspešnosti streľby.

Dirk Nowitzki podložil svoje tvrdenia o tom, že Barnes vyzerá ako budúcnosť tímu z vlastnej skúsenosti. Za príklad uviedol časy, kedy jeho najlepší parťáci v tíme boli Steve Nash, ktorý to všetko riadil a Michael Finley, ktorý profitoval z priestoru, ktorý mu vytvárali jeho spoluhráči. To bolo za čias, kedy mal ešte tie najväčšie víťazstva pred sebou. Jedného dňa sa veci zmenili a Steve Nash sa vrátil do Phoenixu a o rok neskôr vedenie tímu rozhodlo, že Finley už nezapadá do koncepcie tímu a prepustili ho.

Nowitzki si na tieto udalosti a to, čo po nich nasledovalo, spomína takto: „Keď si na to teraz spomeniem, bola to štandardná situácia. Od začiatku to bolo všetko o Stevem – Mikeovi a mne. Potom Steve odišiel a Mike tiež. A čo nasledovalo bolo, že som zostal sám. Sám v celom tíme. Takže to bol môj tím a ja som to prijal a viedol ho. Ak však máte svoj tím hneď od začiatku a vy ste ten hráč, je to odlišné. Musíte si prejsť rôznymi situáciami a robíte chyby, ktoré neskôr ľutujete, avšak poučíte sa s nich. Stanete sa lepšími. Harrison nám ukázal, že takéto niečo už má za sebou.

Je stále otázne, dokedy Nowitzki ešte zvládne náročné tempo NBA a ako väčšina jeho rovestníkov sa odoberie na zaslúžený basketbalový dôchodok. Pri podpisovaní novej zmluvy, ktorú podpísal počas leta a zaručil si tak príjem cez 20 miliónov dolárov na sezónu vyhlásil, že pokiaľ sa bude vedenie tímu snažiť neustále zlepšovať a bojovať o najvyššie priečky, dovtedy je ochotný zostať tomuto klubu verný. Ak by sa však rozhodli skončiť jednu úspešnú éru a začať s prestavbou, Dirk by určite vycúval a rozhodol sa, kde by ďalej pokračoval. Preto aj pozitívnou správou pre fanúšikov tohto texaského klubu je, že v Harrisonovi Barnesovi našli neobrúsený diamant a vhodný kúsok do skladačky hocijakého plánu do budúcna.