Main Content

Ako byť fit ešte pred prácou? Tip na ranný rituál

štvrtok, 17. november 2016 12:19 | Autor: Viktor Štefaňák

Ako byť fit ešte pred prácou? Tip na ranný rituál
Ako byť fit ešte pred prácou? Tip na ranný rituál | zdroj: pixabay.com

Poznáte kamaráta či priateľku, ktorí sa každé ráno zobúdzajú s nechuťou do roboty, čo nebodaj života? Je to veľká škoda. Keďže práve na Slovensku máme to šťastie, že patríme k mizivému percentu ľudstva, ktoré žije bez problémov.

Nemáme tu štátny prevrat, vojnu, hlad, sucho, chlad, nechýbajú nám autá, vlaky, infraštruktúra či možnosť cestovať slobodne po svete. Preto to treba využiť a otočiť v náš prospech. Poďme sa spoločne pozrieť ako si vieme každý deň vylepšiť pár trikmi.

Dnes nadviažeme na naše posledné články o tom, ako sme neboli stvorení sedieť, ale hýbať saaktívnom oddychu. Určite ste čítali množstvo článkov, ako byť produktívny hneď z rána, ako sa tešiť z každého dňa, čo nerobiť. Najlepšie na tom je, že väčšina z toho skutočne funguje. Nie nadarmo sa o tom všade píše. Najväčšia výzva je tieto rady aj dodržiavať. Poďme spolu vystúpiť z komfortnej zóny.

Meditácia & Vizualizácia dňa

Vizualizácia, predstava celého dňa, rozmýšľanie o cieľoch. Pomôže nám to ostať mentálne pripravení na celý deň. Pretože vieme, čo v ten deň ideme urobiť. Čo je naša priorita. Znie to ľahko, no zároveň náročne. Skúste si na päť minút zavrieť oči a krok po kroku, hodinu po hodine prechádzať celý deň. A začať krátkym ranným dýchacím cvičením. Nádych striedať s výdychom. Zavrieť oči a sa sústrediť na vlastný nádych a výdych. Variácií je mnoho. Základ je len jeden. Začať.

Pro tip: sadnite si na pevnú stoličku či posteľ. Začnite veľmi rýchlo dýchať cez bránicu do hrudníka a rýchlo vydychovať cez ústa. Zopakujte zhruba 40-50 x, až kým neucítite menšie svrbenie v prstoch. Potom si dajte 5x hlboký nádych a poriadny výdych. Pri piatom raze iba slabo vyfúknite vzduch a zadržte dych. Kľudne otočte pohľad nadol a myslite iba na to, ako sa cítite. Touto technikou si zvýšite pH krvi o cca 0,4 a budete otužilejší, napríklad pri rannej studenej sprche.

Káva, čaj či povzbudivý nápoj

Niekto si ráno bez kávy nevie predstaviť. Je to svojim spôsobom droga. Obsahuje kofeín, alkaloid zo semien kávovníka (Coffea). Nachádza sa však aj v iných rastlinách. Má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu. Najlepšie povzbudenie prichádza pri dávkach od 30 do 200 mg kofeínu.

Určite je žiaduce vstrebávať ho z prírodných zdrojov. Patrí tu aj čaj, čokoláda, či niektoré byliny ako maté. Kofeín zintenzívňuje stimulačné hormóny adrenalín a noradrenalín. Takisto napomáha uvoľňovať voľné mastné kyseliny. Naše telo potom lepšie čerpá z tukových zásob a využíva náhradný glykogén.

Z čajov je zrána skvelý čierny, zelený a kráľ čajov matcha. Matcha totiž obsahuje L-Teanín. To je látka, ktorá napomáha našej pamäti a koncentrácii. Navodzuje čulý, ale stále harmonický stav mysle. Ten je vhodný na učenie alebo meditáciu.

Beh

Preferujete trikrát do týždňa mentálny oddych od nabitého pracovného programu v podobe pol hodinového behu, napríklad pri hudbe alebo vašich obľúbených audio knihách, či podcastoch? Prečo nie hneď ráno, 20 minútový klus okolo vlastného bloku. Behanie má pozitívny vplyv na funkciu mozgu, pracovnú pamäť, starnutie mozgu, rozmýšľanie a sústredenie pri práci. Takisto vám pomôže v učení, štúdiu jazykov, riešení problémov. IQ vám však asi nezvýši.

Behanie je jedným z najpopulárnejších a najjednoduchších cvikov alebo typov tréningov vôbec. Ak vykonávané s mierou a optimálnom tempe, behanie je vhodné napríklad pre prevencii obezity, cukrovky typu 2, srdcovo-cievnym ochoreniam, vysokému krvnému tlaku, infarktu a mnohé ďalšie.

Pro tip: Ak sa vám behať nechce, skúste ranný power walk do práce, vystúpte o jednu zastávku skôr a choďte čo najrýchlejšie to pôjde až do práce. Prípadne si dajte vysoko efektívne špirnty (pre detaily kliknite na link).

Strečing

Z fyziologického hľadiska je strečing veľmi dôležitý. Najmä pre tých z nás, ktorí majú tendenciu byť poskracovaní a stuhnutí. Predstavte si, že svalové vlákna sú každé ráno mierne prilepené o seba. Keď ich jednoduchým rozhýbaním „neodlepíme“ od seba, nič sa nestane. Čo sa ale môže stať, keď tak neurobíme, týždeň či mesiac? Postupne nám začne tuhnúť krk či spodný chrbát. Našťastie existuje jednoduché riešenie. Elementárne krúženie rúk, krúženie panvou či vyloženie päty na gauč a strečing zadných stehenných či lýtkových svalov prekrví naše telo a naštartuje našu kostru.

Pro tip: skúste ranný rozťahovací rituál v podobe cvičenia „5 Tibeťanov“. Ako sa dozviete vo videu, cieľ je dosiahnuť 21 opakovaní z každého jedného.

Kniha

Pred robotou odborná literatúra, motivačné knihy, knihy o produktivite. Beletriu, životopisy a detektívky si nechajte na večer. Keď má mozog vypnúť a nerozmýšľať tak intenzívne, ako ráno. Jediný spôsob, ako môže človek zvýšiť svoju hodnotu pre druhých, šéfa, firmu je neustále sa rozvíjať. Vzdelávať sa. Postupnými krokmi. Preto aj 15-20 minút čítania rannej knihy udrží našu myseľ sústredenú na jeden cieľ. Naše podvedomie si ho „zafixuje“ a bude o ňom rozmýšľať nasledujúce hodiny dňa.

Ak sa vám článok páčil a bol užitočný, prosím, zdieľajte a odporučte ho svojim kamarátom a známym. Určite dajte vedieť aké ráno ste dnes mali vy?