Main Content

Revolučný tréning na rast svalovej hmoty - Neuro-set

piatok, 4. november 2016 10:53 | Autor: Gabriel Štefaňák

Revolučný tréning na rast svalovej hmoty - Neuro-set
Revolučný tréning na rast svalovej hmoty - Neuro-set | zdroj: pixabay

V priebehu rokov a vývoja fitness priemyslu uzrelo svetlo sveta mnoho tréningových protokolov a zaručených spôsobov, ako sa dostať konečne do formy, nabrať svalovú hmotu, alebo spáliť tuk. Iba tréningov zameraných na nárast svalovej hmoty bolo hneď niekoľko. Pred-vyčerpávajúce série, negatívne opakovania, super série, rýchlostné sety, objemový tréning a podobne.

Naše posledné články boli v znamení MMA a intenzívnych tréningov, ktoré sa zameriavajú na precvičenie celého tela. Ide o veľmi efektívne tréningy zaberajúce minimum času v porovnaní s klasickým kulturistickým tréningom v posilke. Dnes budeme pokračovať a predstavíme si ďalší typ tréningu, ktorý je relatívne nový, no podporený vedeckými výskumami a atlétmi, ktorí ho zaraďujú do svojich týždenných plánov.

Neuro-set sa často označuje za revolučný typ tréningu, keďže sa považuje za nesmierne efektívny spôsob ako vybudovať svalovú hmotu za pár týždňov. To všetko stojí na najnovších výskumoch priamo z popredných svetových telocviční. Jeho hlavným predstaviteľom je držiteľ niekoľkých svetových rekordov v takzvaných siláckych disciplínach, Jon Bruney. Momentálne sú jeho protagonistami takmer všetky tímu NFL (National Football League) a niektorí olympijskí atléti amerického výberu. V neposlednom rade si tento tréning obľúbil aj sparťan atriatlonista Ben Greenfield, ktorý je rovnako priekopníkom v bio hackingu.

Čo to teda ten Neuro-set je?

Jeden Neuro-set pozostáva z troch cvikov, respektíve z troch typov rôznych pohybov:

1. Grind alebo tzv. Mlynček

Ide o veľmi pomalý, kontrolovaný pohyb, zameraný na veľkú svalovú partiu (napríklad nohy v podobe drepu). Tieto cviky vyžadujú zapojenie celého tela v zmysle celé telo v napnuté.

2. Dynamická silová séria

Táto séria vyžaduje rýchle vykonanie pohybov, ktorými rozvíjate silu a rýchlosť. Pohyb je v koncentrickej fáze vykonávaný balisticky (napr. drep : balistický znamená využitím gravitácie, koncentrická fáza znamená pohyb dole. T.z., že smerom dole idete čo najrýchlejšie, no iba použitím gravitácie), v excentrickej fáze naopak dynamicky využitím odrazovej sily (teda pri drepe idete smerom hore čo najrýchlejšie).

3. Izometrický cvik

Pri izometrickej sérii sa nemení ani dĺžka ani šírka svalu. V praxi to znamená, že ide o statický cvik. Ako ideálny príklad si predstavte napnutie svalu, prípade klasický plank, kedy napnete každý sval tela (teda aspoň sa o to pokúsite)

Každý z týchto pohybov alebo cvikov má svoje samostatné využitie a je efektívny sám o sebe. Mnoho atlétov ich cvičí oddelene. No pokiaľ ich skombinujete do jedného neuro-setu, vyvoláte vo svaloch unikátnu fyziologickú reakciu, ktorá má oveľa väčší efekt na nárast sily a svalovej hmoty ako oddelené cviky.

Pre lepšiu predstavu kompletného neuro-setu zameraného na spodnú časť tela vám jeden hneď ponúkneme.

Mlynček – 5x drep s vlastnou váhou (pohyb hore a dole vykonávame čo najpomalšie, minimálne 15-20 sekúnd)

Dynamická séria – drepy s výskokom (nie dlhšie ako 30 sekúnd)

Izometrický cvik – statický drep s chrbtom opretým o stenu s dôrazom na napnutie stehien. Teda neopierame sa celou váhou o stenu, iba sa pridržiavame (polohu držíme aspoň 12-15 sekúnd)

Neuro-sety sú naozaj revolučným tréningom, ktorému sa oplatí dať šancu. Určite nejde o módny výstrelok. Preto sa mu budeme venovať aj v najbližších článkoch a prídeme aj s konkrétnymi tréningovými protokolmi.