Main Content

Bola to pre nás facka, priznávajú hráči Golden State po výprasku od San Antonia

piatok, 4. november 2016 10:46 | Autor: De Fa

Bola to pre nás facka, priznávajú hráči Golden State po výprasku od San Antonia
Bola to pre nás facka, priznávajú hráči Golden State po výprasku od San Antonia | zdroj: © TASR

Mal to byť šláger úvodného hracieho dňa novej sezóny. Finalista minulej sezóny, domáci Golden State Warriors privítal rivalov San Antonio Spurs, ktorí sa považujú za ich najväčších konkurentov v západnej konferencii. Milióny fanúšikov sa nevedeli dočkať debutu Kevina Duranta v drese Warriors a výkonom ich veru nesklamal. Avšak aj tak odchádzal po zápase so sklonenou hlavou.

Kevin Durant zaznamenal 27 bodov a bol najlepším strelcom svojho nového tímu. Premenil 10 zo 17 striel a počas svojich 37 minút, ktoré strávil na palubovke, pridal aj desať doskokov. V tíme „bojovníkov“ bol jeho výkon jediným svetlým okamihom toho večera. San Antonio Spurs uštedrilo domácemu celku pred jeho fanúšikmi v Oracle Arene, potupnú prehru takmer o 30 bodov (129-100).

Kevin je taký dobrý hráč, že jeho výkon vždy vyzerá dobre a to môže mať okolo seba hoci koho a byť v akomkoľvek prostredí,“ poznamenal po zápase tréner Warriors Steve Kerr. „Tento zápas vôbec nebol o Kevinovi. Ani z ďaleka. Nebolo to o jednotlivcovi ale o celom tíme.

Durant zaznamenal prvý kôš Golden State v novej sezóne, po tom čo po sérii rôznych clôn zostal pri ňom Tony Parker a ten nemal nárok na jeho strelu z odskoku. To Kevinovi dodalo na začiatok určitú pohodu a voľnosť.

Durant sa prezentoval od začiatku trpezlivosťou a vždy si vybral ten vhodný okamih, kedy svoju agresivitu vystupňoval. Avšak ak práve neútočil na kôš, súper ho len veľmi ťažko vedel zastaviť pri jeho pohybe. Všetko to vyvrcholilo štyrmi akciami, v ktorých sa KD nepomýlil a posledná z nich bola trojbodová strela, ktorá po prepadnutí obrúčkou nenechala divákov kľudných a vystrelila ich zo sedačiek.

Čo už nasledovalo potom netreba komentovať. Spurs prakticky od tohto momentu súpera nepustili k ničomu a diktovali tempo hry. Trpezlivou hrou dokázali eliminovať pokusy domácich o zvrat a prakticky nedovolili hráčom z druhej vlny (z lavičky) dopriať svojim najväčším hviezdam oddych. Durant – Curry – Thompson a Green zaznamenali dokopy 82 bodov a ostatní 9 hráči si rozdelili 18 bodov. Spurs dokázali v každej jednej štvrtine svojmu súperovi naložiť cez 30 bodov a zastavili sa na čísle 129.

Som si istý, že témou číslo jedna v médiách bude, ´KD zničil chémiu tímu a Warriors nedokážu vyhrávať s Durantom´, a ďalšie podobné nezmysly, ktoré dostanú priestor,“ vyjadril sa po zápase Green. „Dokážeme sa na to povzniesť. Boli sme pripravení na to, že k tomu dôjde.

Warriors nedokázali konkurovať svojmu súperovi skoro v žiadnej štatistike. Za následok to malo hrozivý 18 bodový rozdiel do polčasu. Neboli schopní zaznamenať viac košov za sebou a hlavne ich obrana vôbec nefungovala. Naproti tomu tím Spurs predviedol takmer dokonalý výkon.

Bola to pre nás taká malá facka,“ vyjadril sa na margo tohto zápasu najväčšia hviezda Warriors Stephen Curry. Aj napriek tomu, že zaznamenal 26 bodov a pôsobil veľmi sebavedomo, nedokázal svoj tím naštartovať k obratu.

Kevin Durant len súhlasil s vyjadrením Curryho, „Dostali sme facku na tvár. Určite nás to trocha zobudilo a pomôže nám to aby sme boli lepším tímom.

Skvelým debutom sa predstavil nenápadný mladík v službách Spurs Jonathon Simmons, ktorý okamžite strhol na seba po tomto zápase pozornosť a mnohí len opäť neveriacky krútia hlavou, kde na tohto hráča skauti Spurs prišli. Simmons zaznamenal osobné maximum 20 bodov a pridal aj zopár akcii, ktoré sa objavili v zostrihu Top10 na NBA.

Nechali sme Simmonsa, aby nás zničil v prvom polčase a nanešťastie v tom pokračoval aj v druhej polovici zápasu. Nechcem aby to vyznelo voči nemu neúctivo, ale nemôžete si v žiadnom prípade dovoliť aby hráč ako on nastúpil z lavičky a skóroval 20 bodov,“ vysvetľoval Green. „Je to veľmi ťažké takto vyhrať. Vôbec nezáleží na tom kde ste.

Ako už bolo spomenuté, lavička Spurs prevalcovala tú domácu a v číselnom porovnaní to vyznelo v pomere 54-16 pre Spurs. Taktiež veľký rozdiel bol v doskočených loptách, kde dokázali zverenci Gregga Popovicha dominovať 55 ku 35 pričom 21 doskokov bolo na útočnej polovici súpera.

Kevin hral dnes naozaj skvelo, avšak ofenzíva v tomto zápase nebol náš problém. Myslím si, že v útoku sem podali dobrý výkon. Hlavným nedostatkom bol náš výkon na opačnom konci palubovky,“ zhodnotil úvodný zápas Steph Curry.

Odhliadnuc od kvalitných výkonov Duranta a Curryho, zbytok tímu predviedol streľbu 20 z 50 pokusov a celková streľba tímu za tri body bola 7 z 33 pokusov, pričom práve táto činnosť bola v minulej sezóne u GSW dominantná.

Celý štadión bol nabití ohromnou energiou. Takisto aj pred zápasom sme ju pociťovali z každej strany,“ povedal Durant. „Chalani boli možno z toho trocha nervózni, no to nieje žiadna výhovorka, to je predsa basketbal v NBA.

Počas tohto zápasu domáci tím vyprodukoval 16 stratených lôpt. Tréner Steve Kerr preto na seba berie veľkú časť viny. „Je to z časti moja chyba. Nepripravil som očividne svojich chlapcov dostatočne na tento zápas. Mal som pocit, že chvíľami boli moji hráči trocha v rozpakoch. Viem o tom.

Warriors vyhrali minulú sezónu 73 zápasov, čo je ako už dobre viete historický rekord NBA. Cez leto priviedli do svojho tímu superhviezdu v podobe Kevina Duranta, a tým len znásobili očakávania verejnosti. V predsezónnych vyjadreniach bolo zrejmé, že napriek enormným očakávaniam, tím má jasnú predstavu o tom čo chce dosiahnuť a preto jedna prehra neznamená absolútne nič.

Nepanikárime. To absolútne nie,“ povedal po zápase na záver Durant. „Očividne je to len zápas číslo 1 z 82. Avšak uvedomujeme si, že sa musíme zlepšiť.

A zdá sa, že sa podarilo. Golden State vyhrali v nasledujúcich troch zápasoch, naposledny dnes v noci nedali šancu Oklahome, predchádzajúcemu zamestnávateľovi Duranta, ktorej uštedrili debakel 122-96. Duran nazbieral 39 bodov. S priemerom 30.6 bodu na zápas je aktuálne lídrom tímu.

 

Zdroj: ESPN