Main Content

Sedem superpotravín, ktoré máme na Slovensku

streda, 19. október 2016 11:31 | Autor: De Fa

Sedem superpotravín, ktoré máme na Slovensku
Sedem superpotravín, ktoré máme na Slovensku | zdroj: pixabay.com

Superpotraviny. Nový trend, ktorý zahltil celý svet. Každého, kto sa aspoň trošku zaoberá lepším prežitím každého jedného dňa. Mentálne i fyzicky. Slová ako kokosový olej, rybí tuk, quinoa, mandle, bataty, açai sú nám známe zo zahraničia. Áno, je to pravda. Tieto potraviny rapídne vylepšia nás každodenný život. Máme také aj na Slovensku? Samozrejme, že áno! Tu je krátky list.

Bryndza

Úžasné výživná potravina zo severu našej krajiny. Kto žije na Liptove vyrastal jedením tejto mňamky deň čo deň. Skvelý pomer zdravých tukov a bielkovín. Bryndza obsahuje aj omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, a to v ideálnom pomere. V 100 g tradičnej salašníckej bryndze je toľko CLA, koľko je v jednej tablete CLA, ktorú vyrába farmaceutický priemysel a predáva priemerne po 30 centov. Za skratkou CLA sa ukrýva konjugovaná linolová kyselina. Navyše je ideálna do kuchyne na nátierky, k zeleninovému šalátu, praženici so slaninou či len tak samotná.

Vajcia

Ťažko nájsť hodnotnejšiu potravinu ako slepačie vajce. Omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, živiny ako vitamíny a minerály. Všetko v jednej malej škrupinke. Samotný žĺtok obsahuje vitamín B, A a E, jód či kyselinu listovú. Vajce má rôzne využitie pri budovaní nášho tela. Praženica, na tvrdo, omeleta, do shake-u či niektorí extrémnejší jedinci aj surové. Ale bacha na kvalitku. Kupujeme podľa pečiatky. Prvé číslo je kvalita chovu, potom označenie krajiny. Najlepšie sú bezpečiatkové od vašej babky. Hneď v závese 0SK. Nechceme 3PL ;-)

Čučoriedky

Açai sem, açai tam. Načo brazílske superpotraviny, keď na Orave máme našu superpotravinu. Toľko antioxidantov ako v čučoriedkach v slovenskej potravine nájdeme veľmi ťažko. Nízky glykemický index čučoriedok zaručí, že cukor nám nevystúpi do krvi veľkou rýchlosťou a nenarobí šarapatu. K tomu porcia vitamínu C, vlákniny a minerálov. Vieme, lacné nie sú. Prečo si nespraviť v lete predĺžený víkend v Zamagurí či na Orave a pár litrov si na zimu naoberať?

Med

Med je jedna z najúžasnejších alternatív k spracovanému bielemu či hnedému cukru. Obsahuje skvelý pomer fruktózy a glukózy, tým pádom udržiava hladinu cukru v krvi v normále. Nelieta nám hore a dole ako po presladených palacinkách. Má antibakteriálny a protizápalový účinok pre naše telo. Najlepší je pekný mútny a tmavší, až oranžový. Na Slovensku nie je problém zohnať ho od naozajstného včelára. Ak je kvalitný, po dlhšom čase bude kryštalizovať. Vôbec nevadí, stačí jeden vodný kúpeľ a med je opäť krásne tekutý.

Poznámka k cukru. Je úplne jedno či biely, trstinový, hnedý. Glykemický index je taký istý a ani jeden nie je užitočnejší pre naše telo. Keď tak, stojí za to zobrať kokosový cukor (10x nižší glykemický index) alebo bazový cukor či stéviu.

Bravčová masť

Kokosový olej je úžasná vec. Z Ázie. My máme našu pochúťku. Bravčová masť je ideálna na vyprážanie, má vysoký bod topenia. Jej najväčšou výhodou je fakt, že v nej počas dlhšej tepelnej úpravy nad 180°C, na rozdiel od rastlinných olejov, nevznikajú karcinogénne látky. Skoro polovica bravčovej masti je kyselina olejová, čiže akoby olivový olej. A nejedná babka vám ju na trhoch rada predá.

Kapusta

Segedín, koložvárska či kapustnica. Najedli sme sa toho v detstve do sýtosti, však? Niekomu sa tieto knedlíkové varianty mohli znechutiť. Ale skúsme sa ich naučiť jesť v obmenenej verzii opäť. Minimálne tu poslednú z nich. Kapustu kúpime na Slovensku asi všade, nie len v Stupave. Prečo ju zaradiť do jedálnička, najmä teraz na zimu?

Je toho dosť. Voda, bielkoviny, sacharidy, kyselina listová, vláknina, vápnik, fosfor, železo, med, mangán, horčík, draslík, zinok, vitamíny B, C a E. A ako nám teda pomôže? Podporuje imunitný systém, ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi, vďaka probiotickým baktériám zlepšuje trávenie, podporuje prečisťovanie hrubého čreva a tvorbu červených krviniek.

Vlašské orechy

Mandle sú super a v Kalifornii ich rastie na tony. My máme šťastie, že vlašáky sú po Slovensku rozmnožené ako huby po daždi. Práve teraz je sezóna. Tak šup šup pár si naoberať. Vyvážená potravina plná zdravých tukov, bielkovín, vitamínu B a kyseliny listovej či minerálov. Takisto omega-3 mastné kyseliny. Netreba zabudnúť na antioxidanty vo vlašákoch. Pozor na ich oxidáciu. Preto skladujeme v chladničke, mrazničke alebo zavarené nasucho.

Prajeme dobrú chuť.