Main Content

Karl-Anthony Towns profituje z rád Kevina Garnett. Vďaka nemu sa stal najlepším nováčikom

pondelok, 17. október 2016 12:41 | Autor: De Fa

Karl-Anthony Towns profituje z rád Kevina Garnett. Vďaka nemu sa stal najlepším nováčikom
Karl-Anthony Towns profituje z rád Kevina Garnett. Vďaka nemu sa stal najlepším nováčikom | zdroj: © TASR

Kevin Garnett definitívne ukončil svoju kariéru v NBA. Vďaka jeho bohatým skúsenostiam a prirodzenému rešpektu, s ktorým sa stal lídrom v každom tíme v ktorom pôsobil, sa očakáva že bez basketbalu dlho nezostane. O jeho služby čo by asistenta trénera alebo mentora pre rozvoj mladých hráčov prejavili záujem už dve organizácie - Los Angeles Clippers a Cleveland Cavaliers. Práve na jeho pomoc si zaspomínal Karl-Anthony Towns, vychádzajúca hviezda Minnesoty Timberwolves.

Jeden z posledných projektov, do ktorého Kevin Garnett investoval svoj čas a úsilie, bolo mentorovanie mladíka Townsa. Odmenou pre neho bolo to, že Karl-Anthony Towns sa stal nováčikom roka v NBA a aj napriek tomu, že na univerzite v Kentucky odohral iba jeden rok, v mnohých situáciách si na palubovke počínal ako veterán. Vďačí tomu najmä KG-mu.

Pochybujem, že bez jeho pomoci by som sa dokázal tak rýchlo učiť a prispôsobiť novým veciam, ktoré na mňa čakali v NBA,“ hovorí Towns. „Naučil ma strašne veľa za tak malý čas. Je veľmi ľahké naučiť sa nové veci a jednoducho ich pochopiť, keď máte takého skvelého učiteľa a mentora, akým KG bol.

Jeho slová potvrdzuje aj bývalý tréner Minnesoty Timberwolves Sam Mitchell, ktorý mal možnosť sledovať Townsov progres od začiatku. „Jedná z vecí, ktoré som si užíval pri trénovaní Karla bola tá, že čím viac som od neho ako tréner chcel, on to bez problémov prijal a dokázal mi dať ešte niečo navyše. Môj postoj k nemu sa tým pádom zmenil a pristupoval som k nemu ako k ostrieľaným hráčom. Povedal som mu, ukáž mi čo všetko dokážeš zvládnuť a ja ti dám viac priestoru. Trénovať Karla bolo jednoduché, pretože je naozaj chápavý hráč a má výborné basketbalové myslenie. Zbožňuje keď môže hrať, užíva si každú minútu čo je v hre. Basketbal je u neho na prvom mieste a snaží sa byť v ňom výnimočný.

Veľmi pochvalne sa na jeho progres vyjadril aj jeho súčasný tréner, ktorý ho bude viesť v nasledujúcej sezóne. Tom Thibodeau ocenil to, ako je už v mladom veku tento hráč vyzretý. „Nemali sme možnosť vidieť veľa hráčov, ktorí mali podobný štart do svojej profesionálnej kariéry ako práve Towns. Niektorí hráči si myslia, že dokážu strieľať spoza trojkového oblúka a že sú dobrí pod košom, dokážu zakončovať pravou aj ľavou rukou, dokážu vnikať pod kôš, blokovať, strieľať, doskakovať. No on to naozaj dokáže. Tento chlapec dokáže strieľať trojky, dokáže si svojim driblingom vypracovať pozíciu, taktiež dirigovať útok, hrať chrbtom ku košu a strieľať oboma rukami. Verím, že je ešte stále priestor na to, aby sa zlepšil v defenzíve. Nemyslím si, že už dosiahol svoje limity. Myslím si, že to dokáže.

Ľudia, ktorí pôsobia v štruktúrach klubu Minnesoty Timberwolves, dávajú veľkú zásluhu Townsovemu rozvoju práve Kevinovi Garnettovi. V lige pôsobí mnoho mladých talentovaných hráčov, ktorí by práve podobné rady a vedenie skúseného veterána ocenili. Towns je len jeden z príkladov, ako sa dokáže talentovaný hráč pod vedením vhodného mentora rozvíjať. Ďalším príkladom je napríklad Kawhi Leonard z tímu San Antonio Spurs, ktorý ocenil rady skúseného veterána Tima Duncana a v priebehu niekoľkých rokov dosiahol ohromný progres a zaradil sa medzi najlepších hráčov v lige.

Zdroj: B/R