Main Content

Kevin Garnett ukončil kariéru. Hviezdy na čele s Bryantom a Jamesom ho uctili krásnymi slovami

utorok, 11. október 2016 09:30 | Autor: De Fa

Kevin Garnett ukončil kariéru. Hviezdy na čele s Bryantom a Jamesom ho uctili krásnymi slovami
Kevin Garnett ukončil kariéru. Hviezdy na čele s Bryantom a Jamesom ho uctili krásnymi slovami | zdroj: © TASR

Určite ste zachytili správu, že Kevin Garnett sa rozhodol oficiálne ukončiť hráčsku kariéru v NBA. Pripojil sa tak k veľkým osobnostiam, ktoré učinili podobné rozhodnutie – Kobe Bryant, Tim Duncan. NBA tak v priebehu pár mesiacov prišlo o svoje niekdajšie tváre, ktoré reprezentovali basketbal po celom svete.

Kevin Garnett pracoval na sebe počas leta a mal v úmysle niečo, čo ešte pred ním nedokázal žiaden basketbalista v NBA. Chcel nastúpiť do svojej 22 sezóny v tejto najprestížnejšej súťaži. Avšak na prekvapenie všetkých sa to neudeje. Po viac ako 55 000 minútach, ktoré odohral v NBA, Garnett oznámil svoje oficiálne rozhodnutie ukončiť aktívnu hráčsku kariéru prostredníctvom svojho účtu na sociálnej sieti Instagram.

Garnett patril medzi najrešpektovanejších hráčov v NBA a podľa odborníkov taktiež aj medzi najlepších hráčov na svojom poste. Bol považovaný za najuniverzálnejšieho obrancu možno v celej histórii NBA. Pri svojej výške, ktorá sa rovnala výške centrov (avšak samotný hráč nikdy nechcel aby ho zaraďovali do kategórie hráčov nad 7 stôp vysokých) dokázal konkurovať hociktorému hráčovi na palubovke a svojimi dlhými pažami, intenzitou a stopercentným sústredením predvádzať fenomenálnu defenzívu. Niet sa preto čo čudovať, že „Big Ticket“ ako znie jedna z mnohých prezývok tohto hráča, bol prototyp moderného obrancu a jeho všestrannosť ho zaradila medzi absolútnu elitu.

KG si vo svojej kariére dokázal vybojovať nomináciu do dvanástych výberov najlepších obrancov ligy (All-Defensive Team), pričom deväť krát to bol prvý tím a trikrát druhý. Dokázal vyhrať cenu pre najužitočnejšieho hráča ligy v roku 2004 (MVP 2004) a cenu pre najlepšieho obrancu v roku 2008 (DPOY 2008). Dokázal vyhrať titul šampióna vo svojej prvej sezóne po prestupe do Bostonu Celtics, kde spolu s Paul Pierceom a Rayom Allenom vytvorili „Big Three“, čiže obávanú novú veľkú trojku Celtics.

Svoju kariéru ukončil niekoľkými zápismi do histórie NBA. V počte odohratých zápasov okupuje celkovo piate miesto, v počte odohraných minút je na tretom mieste, desiate miesto v celkovom počte doskokov, štyridsiate siedme miesto v asistenciách, sedemnáste miesto v získaných loptách a dvadsiaty v historickej tabuľke najlepších strelcov.

Ako sme už spomenuli, Garnettova všestrannosť bola jeho najsilnejšia stránka. Dokázal hrať pod košom, ale aj okolo neho v stredných a väčších vzdialenostiach. Bol fantastický nahrávač, jeho prehľad v hre bol ohromujúci. V historických tabuľkách dokázal obsadiť tretie miesto v počte sezón, v ktorých zaznamenal minimálne 20 bodov - 10 doskokov a 5 asistencii na zápas (celkovo sa mu to podarilo 3x). Delí sa tak o tretiu priečku s Elginom Baylorom, na druhom mieste je Wilt Chamberlain so štyrmi sezónami a na prvom mieste Larry Bird s celkovým počtom päť. Od roku 2005, keď sa podarilo Kevinovi Garnettovi naposledy zaznamenať v štatistikách 20-10-5 sa to už žiadnemu hráčovi nepodarilo.

Jeho účasť v sieni slávy je istá a určite bude pre neho česť, prijať toto ocenenie a absolvovať slávnostnú ceremóniu s hráčmi ako Tim Duncan či Kobe Bryant, ktorí svoj odchod do basketbalového dôchodku zvolili v rovnaké obdobie.

Na záver článku ešte pripájame pár reakcii hráčov na správu, že Kevin Garnett ukončil kariéru:

KobeBryant: „Zbožňoval som každú jednu minútu, ktorú som mohol stráviť súťažením proti tebe. Naozajstný bojovník!

LeBron James: „Zamýšľam sa nad tým, kde mám začať. Najprv som ťa sledoval ako si hral na podujatí Solon Cage Classic v Ohiu, s tímom Michigan keď si bol ešte na vysokej škole. Myslím, že som mal vtedy 10 rokov a sledoval som ťa zo zatajeným dychom. O nejaký čas na to si bol draftovaný rovno z vysokej školy medzi profesionálov a pomyslel som si, že ktorýkoľvek z tímov ťa získa, bude to šťastný tím. A samozrejme som sa nemýlil. Prezývka „The KID“ ti jednoducho sadla, mala štýl a pre 10 ročného chalana z Akronu dodávala nádej, že dokáže rovnako držať krok s veľkými chlapcami. Keď sa presuniem od toho okamihu o osem rokov ďalej, ten chlapec ktorého si inšpiroval dokázal vstúpiť do draftu, taktiež čerstvý z vysokej školy. Ďakujem ti !! Súťažiť proti tebe v hocijakom drese, v ktorom si pôsobil, znamenalo pre mňa veľmi veľa, pretože som dokázal na vlastnej koži zažiť tvoje dve najlepšie vlastnosti. Vášeň a odhodlanie, ktorú si dokázal zo seba dostať v každej jednej situácii. Ukázal si mi, čo všetko tento šport vyžaduje a pritom sme spolu nehrali nikdy v jednom tíme (All star Game sa nepočíta). Ešte raz ti ďakujem! Gratulujem „The Big Ticket“ k pekelne úspešnej kariére. Vstup do basketbalovej sieni slávy (HOF) je tvoja ďalšia zastávka. Bude to len čerešnička na torte!

Ricky Rubio: „Ďakujem ti KG !!! Vzdávam hold jednému z najlepších hráčov, ktorý kedy hral túto hru. Naučil som sa od teba, čo je to tvrdá práca...

Jamal Crawford: „KG, jeden z hráčov, s ktorým som chcel hrať... Vždy som obdivoval jeho lásku k tejto hre, talent a nezištnosť... #top10favplayerever

Jared Sullinger: „Najprv to bol Black Mamba .... potom The Big Fundamental … teraz The Big Ticket....bože. Bude to pekelne dobrý ročník Hall of Famers...

Zdroj: NBA, Slam, ESPN