Main Content

Vicemajsterka Európy Michaela Kanuščáková: Krásne ocenený niekoľkoročný boj a drina (rozhovor)

pondelok, 3. október 2016 10:19 | Autor: Silvia Petrašková

Vicemajsterka Európy Michaela Kanuščáková: Krásne ocenený niekoľkoročný boj a drina (rozhovor)
Vicemajsterka Európy Michaela Kanuščáková: Krásne ocenený niekoľkoročný boj a drina (rozhovor) | zdroj: © TASR

Je mladá, talentovaná a vo veku 22 rokov sa už môže pýšiť titulom juniorskej vicemajsterky Európy v kategórii bikiny fitness. Michaela Kanuščáková nová tvár na našej juniorskej fitness scéne nám o svojej sľubnej kariére porozprávala v nasledujúcom rozhovore.

Michaela, kedy a prečo vlastne ste sa začali venovať fitness a posilňovaniu?

Cvičím v podstate už od strednej školy. Boli to skôr cviky s váhou vlastného tela doma, alebo na internáte, fitness centrum som navštívila iba občas. Dôvod bol ten, že som nikdy nemala ideálnu postavu s ktorou by som bola spokojná. Keď sa ale na to pozerám spätne tak viem, že som robila začiatočnícke chyby aké robí mnoho žien s ktorými prichádzam do kontaktu. Pohybová aktivita bola u mňa nepravidelná, nesystematická a stravovanie bolo úplne nesprávne v podstate mi na tom ani nezáležalo, pretože som žila v domnienke, že ak si občas zacvičím tak by to malo stačiť. Dnes viem, že to bol veľmi nesprávny prístup. Neskôr som si dala svojou tetou fitness trénerkou zostaviť tréningový plán, začala cvičiť pravidelne, systematicky a správne a začala som sa viac venovať aj strave. Získavala som tak časom nové poznatky z tejto oblasti, začala sa zúčastňovať rôznych kurzov a školení a keď som zistila ako sa dokáže moje telo správnym prístupom meniť, tak som chcela byť už len lepšia a lepšia.

Prečo ste si vybrali práve kategóriu bikiny fitness?

Kategóriu bikiny fitness som si vybrala preto, pretože prvotná myšlienka dať sa na túto cestu prišla práve keď som zistila, že takáto kategória vôbec existuje a práve takéto ženské telá sa mi páčia. Nakopol ma najmä rozhovor so Sabinou Plevákovou, ktorá je pre mňa dodnes motiváciou.


zobraziť celú galériu (21)

Za Váš doterajší najväčší úspech môžete považovať zisk striebornej medaily z nedávnych ME juniorov v Španielsku. Čo tento cenný výsledok pre Vás znamená?

Ako ste spomenuli, druhé miesto na ME je môj najväčší doterajší úspech. Znamená pre mňa naozaj tvrdo vybojované víťazstvo. Aj keď to nebolo prvé miesto, pre mňa to víťazstvo rozhodne je. Znamená pre mňa krásne ocenený, nie niekoľko hodinový, týždenný, ale niekoľkoročný boj a drinu.

Vašou veľkou výhodou v rámci prípravy na rôzne súťaže je aj to, že sa okrem iného venujete aj výživovému poradenstvu. Váš predsúťažný jedálniček je teda zrejme len vo Vašej réžii. Čo všetko je jeho obsahom?

Áno, čo sa stravy a tréningov týka spolieham sa výhradne na seba samú, no občas rada prijímam rady od lepších a skúsenejších. Môj predsúťažný jedálniček sa rozhodne líši od bežného, aj keď pod pojmom „bežný“ si mnohí predstavujú, jem čo chcem, ale nie je to tak. Aj počas roka sa stravujem zdravo a vyvážene. Vyhovuje mi to, aj keď občas mimo sezóny si doprajem aj niečo nezdravé na čo mám chuť. V predsúťažnom jedálničku prevládajú najmä kuracie prsia, ryby, orechy, ryža, ovsené vločky, vajíčka, kvantum zeleniny a ovocie, hoci to už v obmedzenom množstve. Nevylučujem v ňom sacharidy ani zdravé tuky a aj v tomto období na snažím udržiavať telo v akej takej rovnováhe a neodopierať mu to čo potrebuje.


zobraziť celú galériu (21)

Na čo v rámci predsúťažnej prípravy kladiete najväčší dôraz?

V predsúťažnej príprave kladiem najväčší dôraz práve na spomínanú stravu a pravidelné tréningy vo vyššej frekvencii a intenzite ako zvyčajne. V predsúťažnej príprave sa držím svojho naplánovaného jedálnička a trénujem dvojfázovo šesť dní v týždni a tu radím skôr cviky aeróbneho charakteru, čiže viac kardia a najmä beh.

Okrem posilňovania, fitness a výživového poradenstva sa venujete aj piloxingu. O aký druh cvičenia sa jedná?

Áno, pôsobím aj ako piloxing inštruktorka. Toto skupinové cvičenie som si zamilovala rovnako ako aj dievčatá, ktoré hodiny piloxingu pravidelne navštevujú. Je to intervalové kardio kde sa strieda box, pilates a tanec, celé cvičenie je vedené v zábavnom duchu vďaka čomu si už získalo mnoho žien.


zobraziť celú galériu (21)

Aký súťažný program Vás čaká v najbližšom období?

V najbližšom období ma čakajú na Slovensku tri súťaže. Tatranský pohár v Prešove, Mozolani Classic v Žiline a Veľká cena Dubnice v Dubnici nad Váhom, kde sa pokúsim nominovať na MS.

Máte skutočne široký rozsah svojich záujmov a športovej oblasti, ktorej sa venujete. Aké sú Vaše ciele do budúcna?

V tejto oblasti som sa našla a preto sa snažím neustále sa posúvať, nielen ako pretekárka, ale aj ako trénerka a výživová poradkyňa. Chcem byť v tejto oblasti čoraz viac doma, mať viac a viac vedomostí a byť ako pretekárka každou sezónou lepšia a dokázať tak sebe a svojim doterajším a budúcim klientom, že viem čo robím.