Main Content

Hossa s Gáboríkom otvorene pre zámorské médiá: Toto je pravda o slovenskom hokeji

štvrtok, 29. september 2016 14:19 | Autor: Dávid Lech

Hossa s Gáboríkom otvorene pre zámorské médiá: Toto je pravda o slovenskom hokeji
Hossa s Gáboríkom otvorene pre zámorské médiá: Toto je pravda o slovenskom hokeji | zdroj: © TASR

Slovenské hokejové hviezdy sa pre zámorské médiá úprimne vyjadrili k situácii v slovenskom hokeji.

Nie je to tak dávno, čo sa slovenskí hokejisti na Zimných olympijských hrách 2014 umiestnili na chabom desiatom mieste, keď vo svojej skupine podľahli aj hokejovému trpaslíkovi zo Slovinska. Po dvoch rokoch prišiel ďalší úder pre slovenský hokej – hráči spod Tatier nemajú na Svetovom pohári vlastný tím a musia reprezentovať Výber Európy, v ktorom sa objavujú menšie hokejové krajiny s nedostatkom kvalitných hráčov pre vytvorenie celého tímu. A aby toho nebolo málo, počet slovenských hráčov v NHL neustále klesá. Do hry sa v uplynulej sezóne zapojilo len dvanásť Slovákov, z toho len 7 korčuliarov odohralo viac ako 40 stretnutí.

Krutou iróniou je, že pád komunizmu prispel k poklesu kvality slovenského hokeja,“ píše renomovaný novinár Mark Lazerus pre chicago.suntimes.com. Pre zámorský web sa vyjadrila aj dvojica azda už legendárnych slovenských hokejistov Marián Hossa a Marián Gáborík.

Dlhoročná opora Chicaga Blackhawks úprimne opísala situáciu v rodnej krajine: „Sme medzi poslednými hráčmi z komunistických čias, keď sme mali prakticky všetko zadarmo. Rodičia nemuseli za hru platiť veľké peniaze ako tomu býva v súčasnosti. Vtedy bola v krajine veľká konkurencia, pretože každý mohol hrať a len tí najlepší v tom mohli pokračovať. Momentálne hokej nie je pre deti, pretože to rodičov stojí veľa peňazí. Ide tu hlavne o ekonomiku. Myslím, že preto tak zaostávame,“ nechal sa počuť rodák zo Starej Ľubovne, ktorý vysvetľuje, prečo sa Slováci nemôžu rovnať s krajinami ako Švédsko, Fínsko, Rusko či Kanada, s ktorými v minulosti zvádzali vyrovnané boje.

K svojmu dlhoročnému kamarátovi a krajanovi sa pripojil aj populárny „Gabby:“ „Začína to mládežou. Všetky krajiny okolo nás držali nohu na plyne a náš proces sa trochu spomalil. Nechali sme si to prekĺznuť medzi prstami v podobe progresu v hre, učení či trénovaní, teda v oblastiach, na ktorých ostatné krajiny pracovali.“ Vzápätí ale prejavil optimistický pohľad na slovenskú hokejovú budúcnosť: „Myslím, že tam je ten problém, no zároveň si myslím, že s novým prezidentom a novými zamestnancami, by sa to malo otočiť... Peniaze sú veľmi dôležité v našej situácii, niekedy peniaze ani nešli tam, kam mali. Teraz ale veríme v lepšie časy.

A ako je to so súčasnou nastupujúcou generáciou slovenských hokejistov? Marián Hossa vníma rezervy: „Dobrá otázka. Viem, že máme niekoľko chlapcov okolo 17 rokov pre nasledujúci draft. Je tam určitý potenciál. Medzi nami je ale veľká diera. Naša generácia – Chára, Gáborík... – pomaly končí. Čo bude potom? To je veľký otáznik,“ uzavrel skúsený 37-ročný krídelník, ktorý je jedným z vážnych adeptov na zaradenie do hokejovej Siene slávy, ktorého by sa mal dočkať po ukončení úspešnej kariéry.