Main Content

Gregg Popovich sa zmieril s tým, že Duncan je nadobro preč

utorok, 27. september 2016 09:10 | Autor: De Fa

Tim Duncan
Tim Duncan | zdroj: © TASR

Fanúšikovia San Antonia Spurs si od novej sezóny budú zvykať na to, že neuvidia po palubovke behať ich dlhoročnú oporu a jedného z najlepších podkošových hráčov, ktorý kedy hral v NBA. Tim Duncan v tichosti, bez zbytočného rozruchu - ako to bolo pre jeho osobu prirodzené -ukončil kariéru v NBA rozlúčkovým listom, v ktorom poďakoval všetkým ľuďom, ktorí ho podporovali.

Pre organizáciu San Antonio Spurs je to veľká strata. Predpokladá sa však, že Duncan skôr či neskôr v štruktúrach klubu zaujme určitú úlohu. Nateraz sa však musia zaobísť bez jeho neoceniteľných skúseností a vie to dobre aj tréner Greg Popovich. Ten sa počas deväťnástych rokov svojej kariéry mohol spoľahnúť na tohto skromného a inteligentného hráča, s ktorým dokázal získať množstvo cenných víťazstiev, pretavených do piatych majstrovských titulov NBA.

Teraz je preč, avšak Gregg Popovich s takouto možnosťou už počítal dlhšiu dobu, preto pre denník Expres-News nedávno suverénne vyhlásil: „Je preč, to však neznamená, že sa niečo zmení. Kultúra a filozofia tímu, ktorú sme budovali dlhé roky zostane nedotknutá a nezmení sa. Tim je preč. Preto som ho musel dať preč aj z mojej mysle.

Už tradične pred začiatkom novej sezóny Popovich so svojimi asistentmi praktizujú rituál, ktorým sa snažia starých, či nových hráčov v tíme zoceliť. Tento krát bude mať tento „výlet“ aj iný účel. Spraviť pomyselný krok vpred (už bez Duncana) a plne sa sústrediť na jediný cieľ. Víťazstvá. Na margo tejto fázy so svojim lišiackym úsmevom poznamenal: „...a dohadovanie môže začať.“ Dobre si však uvedomuje, že toto všetko je súčasť basketbalu a biznisu, v ktorom sa už pohybuje dvadsaťsedem rokov: „Rovnaká kultúra, rovnaká filozofia,“ tak znie jeho heslo do ďalších sezón. „Viem len to, čo viem. Budeme sa musieť sústrediť hlavne na obranu. Jednoducho už nemáme k dispozícii najlepšieho „power forwarda“ všetkých čias. Je to tak jednoduché...

Gregg Popovich prezradil, čo svojmu bývalému zverencovi povedal pri poslednom vzájomnom rozhovore. „Ak chce ísť s nami na túto cestu, privítam ho z otvorenou náručou. Ak chce vlastnú tréningovú jednotku v prípravnom kempe, poskytnem mu ju. Teraz je on ten, ktorý sa môže sám rozhodnúť. Môže mi presne povedať, čo chce robiť. Avšak ja už mu za to nemôžem zaplatiť ani cent.

Väčšina ľudí, ktorí sa pohybujú v štruktúrach klubu San Antonia Spurs si myslí, že Duncan sa onedlho stane ich súčasťou a bude sa tejto činnosti venovať na plný úväzok. Avšak nebude to žiadna z pozícii asistenta trénera, alebo niečo podobné. V posledných rokoch sa Duncan podieľal spolu s Popovichom a generálnym manažérom R.C. Bufordom na metóde vyhľadávania a identifikácie talentov, vhodných pre organizáciu Spurs. Preto sa predpokladá, že práve túto pozíciu by mohol v nasledujúcich rokoch tento budúci člen basketbalovej siene slávy zaujať. Na záver len treba dodať, že ak bude Duncan rovnako tak úspešný v tejto činnosti ako za hráčskych čias, bude o budúcnosť tímu Spurs dobre postarané.

Zdroj: YahooSports