Main Content

Hossa priznal, že Kanada je najlepšia. Babcock pochválil Haláka, s výkonom spokojný nebol

štvrtok, 22. september 2016 10:05 | Autor: TASR

Hossa priznal, že Kanada je najlepšia. Babcock pochválil Haláka, s výkonom spokojný nebol
Hossa priznal, že Kanada je najlepšia. Babcock pochválil Haláka, s výkonom spokojný nebol | zdroj: © TASR

Toronto 22. septembra (TASR) - Tri zápasy, stotridsaťdva striel, štrnásť strelených gólov. Kanadskí hokejisti potvrdili rolu najväčšieho favorita Svetového pohára a po dominancii na ľade i v štatistických ukazovateľoch suverénne prešli A-skupinou do semifinále.

Po záverečnom dueli s Tímom Európa a víťazstve 4:1 neboli so sebou stopercentne spokojní, napriek tomu sa pred finálovými súbojmi cítia byť silnejší. Európskemu výberu nestačilo na úspešné zavŕšenie skupinovej fázy ani 42 zákrokov Jaroslava Haláka. 

Kanaďania nenašli konkurenta ani v zverencoch Ralpha Kruegera, ktorých zdolali jasne 4:1. Až na niekoľko vydarených striedaní súpera mali zápas plne pod kontrolou, o čom svedčí aj strelecký pomer 46:20. Najväčšia prekážka domácich kanonierov bol Halák, ktorý pridal k štandardným zákrokom niekoľko famóznych reflexov. Pochvalu si vyslúžil aj od kouča Mikea Babcocka, ktorý po stretnutí priznal nespokojnosť s niektorými úsekmi hry svojich zverencov. "Bol to jeden z tých zápasov, v ktorých sme neboli úplne spokojní s predvedenou hrou, aj keď sme vyhrali. Urobili sme navyše chyby, ktoré inak nerobíme. Viac sme hrali s pukom, aj preto sme mohli streliť viac gólov. Súperov brankár však chytal veľmi dobre. Dosiahli sme veľké víťazstvo. Cítime sa fajn, prvenstvo v skupine nás teší, nemusíme pred semifinále meniť šatňu," povedal Babcock po stretnutí pre oficiálny web podujatia.

Streleckým ťahúňom "javorových listov" sa v noci na štvrtok stal Jonathan Toews. Po Halákovej chybe v 20. minúte najskôr zvýšil na 2:0 a pred koncom druhej tretiny potvrdil výborný strelecký inštinkt. V prečíslení dvoch proti jednému mal možnosť prihrávky na voľného spoluhráča, po prechode útočnou modrou však zodvihol hlavu a presne umiestnenou strelou prestrelil slovenského brankára tretíkrát. "Predviedli sme niekoľko dobrých akcií, strelili nejaké góly. Myslím si, že s každým zápasom na turnaji sa viac a viac dostávame do svojej hry, ktorou sa chceme prezentovať," prezradil Toews. V presvedčivých vyjadreniach ho podporil aj kapitán Sidney Crosby, ktorý otvoril skóre duelu. "Ak dokážeme byť istejší v defenzíve, budeme pripravení čeliť komukoľvek. Potrebujeme trošku skvalitniť hru na puku a kontrolovať ju až do konca. Bez ohľadu na to, proti komu nastúpime, vieme, že budeme silnejší," uviedol Crosby. Semifinálového súpera určí domácim hokejistom štvrtkový duel Fínska s Ruskom. Ak Rusi zvíťazia za dva body, vzhľadom na lepší vzájomný zápas s výberom Severnej Ameriky (4:3) si zabezpečia účasť v kvartete najlepších. V zostávajúcich prípadoch si semifinále zahrajú mladíci.

Mimoriadne dôležitý duel proti Tímu Európa odchytal Corey Crawford. Vedenie tímu ho zapísalo na súpisku pred zápasom namiesto Careyho Pricea, aby v 31 rokoch absolvoval premiéru v národnom drese. Z dvadsiatich striel inkasoval len raz, keď ho v 25. minúte prekonal z úrovne bránkovej čiary klubový spoluhráč zo Chicaga Marián Hossa. "Pred zápasom som bol trošku nervózny, čakal som na túto chvíľu dlhý čas. Vedel som, aký dres mám na sebe, koho budem reprezentovať a trošku ma to znervózňovalo. Ale bolo to špeciálne a odteraz chcem byť stále súčasťou tohto tímu. Zápas som si užil, mal som na ňom svoju rodinu aj priateľov, bolo to úžasné," povedal Crawford pre tsn.ca.

Hoci sa Európanom nepodarilo zakončiť skupinovú fázu víťazne, predošlými triumfami nad USA (3:0) a Čechmi (3:2 pp) pochovali skeptické odhady kritikov a príjemne prekvapili fanúšikov európskeho hokeja. Kanadu sa im síce niekoľkokrát podarilo zatlačiť pred vlastnú bránku, no s jedným gólom proti "kolíske" nemohli pomýšľať na víťazstvo. "Boli lepší, je to najlepšie mužstvo na turnaji. My sme mali nejaké šance, Jaro nás v bránke podržal, ale bohužiaľ, proti nim sa hrá veľmi ťažko. Pri niektorých góloch sme síce mali smolu, ale očividne nás prestrieľali, a to hovorí za všetko," priznal Hossa. Bez ohľadu na výsledok vzájomného duelu mali obaja súperi istý postup do semifinále. Európania tak splnili stanovený cieľ a v súboji o finále nastúpia proti Švédom. V generálke na Svetový pohár ich síce zdolali 6:2, plne si však uvedomujú, že v nedeľu o 19.00 SELČ ich čaká iný zápas. "Proti Švédom sme už hrali v príprave, nič to však neznamená. Vieme, akú majú silu. Bude to úplne iné," dodal Hossa.

Keď sa už Európanom podarilo splniť prvú cieľovú métu, pokoriť by chceli aj ďalšiu. "Postup do semifinále bol nás cieľ. To, že sme ho dosiahli, je určite skvelé pre náš tím. Sme šťastní, no teraz už chceme viac," povedal obranca Roman Josi.