Main Content

Harrison Barnes. Nenápadná hviezda, ktorá sa bude učiť od legendy

streda, 21. september 2016 10:42 | Autor: De Fa

Harrison Barnes. Nenápadná hviezda, ktorá sa bude učiť od legendy
Harrison Barnes. Nenápadná hviezda, ktorá sa bude učiť od legendy | zdroj: © TASR

Tichý pracant. Tak by sa jednoducho dalo charakterizovať vystupovanie Harrisona Barnesa v drese Golden State Warriors. Aj keď si celý realizačný tím spolu s hráčmi nesmierne vážil jeho prínos v prospech tímu, napriek tomu musel odísť. Stal sa ďalšou obeťou budovania legendárneho tímu Warriors po príchode Kevina Duranta.

Harrison Barnes prišiel do tímu Dallas Mavericks s veľkými očakávaniami, čoho dôkazom je veľký 94 miliónový kontrakt. Dobre si však uvedomuje, že si ich bude musieť svojou tvrdou prácou zaslúžiť.

Barnesa nedávno vyspovedal miestny redaktor Eddie Sefko (Dallas News) a hráč mu jasne dal najavo, že dobre vie, akú bude mať úlohu v tíme a že si bude musieť zaslúžiť rešpekt budúceho člena siene slávy Dirka Nowitzkeho.

"Bez debaty, toto je Dirkov tím," povedal Barnes a pokračoval ďalej. "Obetoval pre tento tím svoje roky a získal s ním titul. Ak chcem dokázať niečo podobné, musím na tom poriadne pracovať. Ľudia predpokladajú, že pretože dostaneš poriadne zaplatené a pútaš na seba pozornosť, automaticky si môžeš nárokovať aj na veľa striel. Avšak ja si to chcem zaslúžiť každodenným výkonom na tréningoch. Chcem presvedčiť týmto prístupom trénerov a v neposlednom rade, ak budem ten hráč v tíme, ktorý dostane viacej striel ako ostatní, tak presvedčiť o tom aj Dirka."

Harrison Barnes už od svojich univerzitných čias pútal na seba veľkú pozornosť. Mnohí skauti mu predpovedali veľkú budúcnosť a jeho herný prejav v drese Severnej Karolíny najviac pripomínal Michaela Jordana. Práve tieto vysoké očakávania boli príčinou toho, že sa vo svojom mladom veku nevedel na profesionálnej úrovni výraznejšie presadiť.

Všetko zlé je na niečo dobré, a predpokladaná jednotka draftu roku 2012 sa prepadla až na siedmu pozíciu. Paradoxne to pomohlo jeho kariérnemu rastu, pretože v mladom tíme na neho nebol vyvíjaný taký extrémny tlak, ako to býva trendom v posledných rokoch pri hráčoch umieastnených do prvej päťky prvého kola draftu.

Mojou prvoradou úlohou v tomto tíme bude nájsť ten správny balans medzi skórovaním a tvorivosťou hry. V neposlednom rade sa chcem naučiť, ako byť čo najlepším hráčom do koncovky. To je presne to, čo očakávam od môjho pôsobenia tu, keďže sa budem môcť učiť od jedného z najlepších hráčov, ktoré sú toho schopní – od Dirka Nowitzkiho. Často sa strhne debata na to, kto je najlepším hráčom do koncovky a Dirk sa vždy objavuje medzi najlepšími piatimi hráčmi, ktorí kedy hrali túto hru. Som nadšený, že sa budem môcť od neho učiť.

V minulej sezóne si už tridsaťsedem ročný Dirk Nowitzki zahral v 75 zápasoch základnej časti a zaznamenal v priemere 18.3 bodov na zápas a 6.5 doskokov. To je dôkazom toho, že Dirk je stále pre svoje mužstvo užitočný. Mnoho odborníkov sa zhoduje, že akvizícia Harrisona Barnesa pomôže Dallasu Mavericks udržať sa v boji o play-off. Bolo by to celkovo 16-ty krát za sedemnásť sezón.