Main Content

Tatar úprimne: Fanúšikovia nadávajú, no formát turnaja je založený na pravdivom fakte

utorok, 20. september 2016 16:15 | Autor: Dávid Lech

Tatar úprimne: Fanúšikovia nadávajú, no formát turnaja je založený na pravdivom fakte
Tatar úprimne: Fanúšikovia nadávajú, no formát turnaja je založený na pravdivom fakte | zdroj: © TASR

Tomáš Tatar hovorí otvorene o motivácii v zápasoch Svetového pohára v drese Tímu Európy, o spolupráci so spoluhráčom z útoku Anžem Kopitarom či o slovenských fanúšikoch počas Svetového pohára 2016.

Obrovské sklamanie. Ľudia zo Slovenska sa dlho nemohli zmieriť s faktom, že národný tím spod Tatier nebude štartovať na Svetovom pohári 2016. O to horkejšia pilulka to pre mnohých bola, keď večný rival z Česka sa dostal medzi poltucet národných reprezentácií. Faktom ale ostáva, že zatiaľ čo Česi majú v NHL stále dostatok hráčov, počet slovenských hokejistov v najlepšej hokejovej lige sveta neustále klesá.

Dobre si to uvedomuje aj krídelník Detroitu Red Wings Tomáš Tatar: „Fanúšikovia to berú tak i tak, niektorí nadávajú, ale ľudia si musia uvedomiť, že to nie je naše rozhodnutie. Musíme to rešpektovať, bohužiaľ, nemáme v NHL toľko hráčov, aby sme postavili vlastný národný tím, takže sa riadime pravidlami NHL. Každý na sebe máme vlajku krajiny, odkiaľ pochádzame, takže aspoň týmto spôsobom chcem reprezentovať Slovensko,“ pre sport.cz sa vyjadril na margo večných kritikov zo Slovenska 25-ročný útočník.

Celková šesťdesiatka draftu 2009 otvorene priznáva: „Vlastný tím už z hráčov NHL nepostavíme. Mrzí ma to. Bohužiaľ, formát turnaja je založený na pravdivom fakte, že už tých hokejistov nemáme. NHL chce prezentovať tých najlepších hráčov. A keď poskladáte slovenský tím, tak je to tak možno pol na pol NHL a zvyšok sveta a možno ani to nie. Možno by tam bola väčšina hráčov z Európy.“ V kanadskom Toronte tak oblieka dres pred turnajom odpisovaného výberu Európy, ktorý je zatiaľ veľkým prekvapením turnaja. Podľa jeho slov mu motiváciu do zápasov nechýba. Hráčov európskeho tímu nabudil predovšetkým úspešný prípravný zápas so Švédskom (6:2). „Akonáhle začne zápas, chcete ako športove vyhrať, partia v kabíne je veľmi dobrá, chalani sú úplne super, máme tam veľa zábavy a ja osobne mám z toho radosť.

Tatar nastupuje na ľavom krídle v elitnej formácii po bokou jedného z najlepších hokejových centrov súčasnosti Anžeho Kopitara. „Aj v Detroite sú skvelí hráči, beriem to tak, že je to možno trochu iný hokejista, s ktorým by som normálne nenastúpil. S Anžem sme si na ľade dosť sadli.“ O necelý mesiac sa v NHL odštartuje nový ročník 2016/2017. Svetový pohár je pre jeho účastníkov skvelou prípravou na dlho očakávanú sezónu. „Nech si každý hovorí, čo chce, Svetový pohár každému hráčovi premenil prípravu. Taktiež som začal skôr, robil som trochu iné cvičenia, pretože tempo Svetového pohára je niečo ako malé play-off NHL.

Rodák z Ilavy bude v novej sezóne obhajovať pozíciu najproduktívnejšieho Slováka. Vlani zakončil sezónu so ziskom 45 bodov (21+24) v 81 stretnutiach. Po príchode niekoľkých posíl by mal s Detroitom Red Wings bojovať o vrchné priečky v tabuľke.